- Moderator
- 3 591
- 1 503
"Plan maksimum"? Military, gadasz sam ze sobą?
W czasie pokoju ustawa o Gwardii Narodowej wykluczać ma noszenie lub używanie na ulicy broni palnej nabywanej w oparciu o jej przepisy.
Jedyną prawną możliwością jej użycia ma być trening na spełniającej wymogi ustawowe strzelnicy.
Broń nabywaną w tym trybie przechowywać będzie można w miejscu zamieszkania w odpowiednim zamknięciu z ewidencjonowaną amunicją.
Wyniesienie jej poza miejsce zamieszkania możliwe będzie wyłącznie w drodze na trening strzelecki i z powrotem.
Przenoszona broń nie będzie mogła być naładowana amunicją.
Wszelkie naruszenia tego trybu tożsame będą z użyciem broni bez zezwolenia.
W zakresie tym ustawa czerpać będzie ze wzorców szwajcarskich.
Stosunek do idei powszechnego dostępu do broni
Ruch wolnościowy na całym świecie stoi zazwyczaj dość jednoznacznie na stanowisku powszechnego dostępu społeczeństwa do środków obrony, w tym do broni palnej.
Podjęcie tego tematu w społeczeństwie rozbrojonym wiąże się z określonymi niebezpieczeństwami, w szczególności z brakiem nowszych tradycji w tym zakresie. Przyjęcie rozwiązań wzorowanych na modelu szwajcarskim pozwala na bezpieczne osiągnięcie stanu, w którym dyskusja o dopuszczalności broni palnej toczyć się będzie w społeczeństwie lepiej znającym wynikające z tego korzyści i zagrożenia. W takich warunkach podejmowanie demokratycznych decyzji odbywać się będzie w sposób bardziej odpowiedzialny i bardziej racjonalny.
No nie wiem, na pewno masz jakiś pomysł jak umożliwić ludziom posiadanie broni palnej. Podziel się, z chęcią poczytamy.
Bandyci sa lepszymi strzelcami i nie zawachaja sie strzelic, gdy zoabacza bron w twoich rekach.
Ja tez chcialem miec bron palna w domu. Ale zona stanowczo sie przeciwstawila, i przekonala mnie ze to nie ma sensu. "Bandyci sa lepszymi strzelcami i nie zawachaja sie strzelic, gdy zoabacza bron w twoich rekach." Te argumenty mnie przekonaly, choc bylem dobrym strzelcem w W.P.