Gwardia Narodowa

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Jestem średnio zachwycony tym pomysłem Gwardii, ale to jest krok w dobra stronę, zakładając, że od jutra jednak nie zapanuje akap. Jest to o tyle ciekawe, że kładzie nacisk na broń jako narzędzie obrony (państwa, co prawda, ale jednak), a nie widzimisię maniaków. Z dwojga złego, wole sytuację z bronią gwardyjską, niż bez niej.

Cały myk polega na tym, że propozycja ma ominąć największą mentalną przeszkodę w tym zakresie - strach. Czy jest coś bezpieczniejszego, niż zdrowa, alpejska nuda? Tu nie chodzi o jakąś ostrożność, tu chodzi o medialność.

A chcieć sobie chodzić po ulicy z dziewczyną i naładowanym gnatem można. Tylko chcieć a móc...

Szczarnoprochowo, po widżylantyjsku, fakje.:D

A czy my coś mamy do broni czarnoprochowej? Może sami zaczniemy z nią chodzić na konwencje wyborcze :D

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Tosiabunio, też będę wolał, jeśli nie będę karany za użycie jej do odjebania napastnika, który ma na celu zniszczenie mnie, nie państwa. Ba, wtedy pierwszy polecę się do niej zapisać!

Dwa razy cytowałem tekst ze strony już. Ale OK, zacytuję trzeci raz:

Wyniesienie jej poza miejsce zamieszkania możliwe będzie wyłącznie w drodze na trening strzelecki i z powrotem. Przenoszona broń nie będzie mogła być naładowana amunicją. Wszelkie naruszenia tego trybu tożsame będą z użyciem broni bez zezwolenia.

Hitch zapytam jeszcze raz: rozumiem, że teraz możesz sobie hasać po parku z bronią bez zezwolenia? Ja nie wiem... inni to rozumieją, czy może ja wyrażam się niejasno?

OP
OP
Hitch

Hitch

3 220
4 880
Nie obchodzi mnie, jak jest teraz. To co się dzieje teraz to wyższa szkoła patologii, interesuje mnie jak PL chce zmienić stan rzeczy. I czy w ogóle chce, bo coraz mniej jestem przekonany o tym...

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Nie obchodzi mnie, jak jest teraz. To co się dzieje teraz to wyższa szkoła patologii, interesuje mnie jak PL chce zmienić stan rzeczy. I czy w ogóle chce, bo coraz mniej jestem przekonany o tym...

Jeśli nie interesuje Cię jak jest teraz, to nie możesz wiedzieć jakich chcesz zmian, to chyba oczywiste. Zasada PL jest jasna - odejmujemy etatystyczne obowiązki, nie dodajemy żadnych. Skoro odejmujemy, to musimy wiedzieć od czego.

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
Rzeczona gwardia narodowa z pewnością jest krokiem w przód (w końcu dzięki niej można "więcej zrobić") i prawdopodobnie stanowiłaby dobry start do tego co można by zrobić za jakiś czas gdy pomysł "siądzie" (dać swobodę tworzenia strzelnic, docelowo bez żadnych pozwoleń, potem przenoszenie broni załadowanej itd.), ale ostre reakcje mnie nie dziwią, pomysł jest niewiarygodnie... Chimeryczny. To tak jakbyś wziął tort, do którego słusznie rościmy sobie prawa, powycinał parę śmiesznych kształtów i nam je rozdał. Niby mamy więcej ale człowiek czuje że coś jest tutaj nie tak.

Poza tym, ten zapis
Wyniesienie jej [broni] poza miejsce zamieszkania możliwe będzie wyłącznie w drodze na trening strzelecki i z powrotem.
wygląda trochę śmiesznie, już widzę te zajefajne dyskusje z policją i jeszcze śmieszniejsze po nich procesy.
-Przewozi pan w bagażniku AR-15.
-Tak.
-Pan wie że za to groził kryminał?
-O nie-nie-nie-nie-nie-nie-nie! Ja jadę na strzelnicę. Gwardia narodowa, sam pan rozumie [pokazuje legitkę].
-Ok... a na jaką strzelnicę pan jedzie?
-Tą w Częstochowie, widzi pan, w Piotrkowie mieszkam, a tam jest najbliższa.
-Przecież jesteśmy pod Szczecinem!
-Ojtam ojtam. Jadę na około.

I CO TERAS :)?

A co gdy ktoś zechce odsprzedać broń znajomemu? Albo dać w prezencie? Będziemy produkować szaloną legislacje uwzględniającą każdy przypadek, gdy ktoś zechce zrobić ze swoją bronią coś nieprzewidzianego w pierwotnej ustawie? Czy libertarianie nie powinni raczej likwidować prawa pozytywnego ;)?

OP
OP
Hitch

Hitch

3 220
4 880
Nie interesuje mnie =/= nie wiem. Ot nie chcę, żeby dzisiejsza Polska była punktem odniesienia, bo to parodia kraju w całej swojej rozciągłości. Poza tym, tak jak mówiłem, zagwarantuj mi możliwość obrony prywatnej bronią gwardzistów, a pierwszy się zaciągnę do GN.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Taką gwarancję daje ci, w teorii, rzecz jasna, prawo do obrony koniecznej. Będziesz mógł użyć tej broni i wytłumaczysz się przed prokuratorem, czy nie przekroczyłeś granic obrony koniecznej. To nie jest projekt zmiany w ustawie o zakresie obrony koniecznej - to zapewne kolejny krok, który można podjąć w ramach ewolucyjnych zmian prowolnościowych. Ale nie o tym jest teraz mowa.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Hmm, let me think... Większość ludzi to etatyści. Jeśli będziemy postulowali, aby dawać ludziom broń bez ograniczeń, tak po libertariańsku, czy czasem nie staną się oni bojówką do pacyfikowania libertarian? To jednak bardziej libertariańsko jest postulować, aby dostęp do broni był ograniczony, no nie?
Dlatego się dopytuję o kwestie organizacyjne tej Gwardii. Czy jeśli wymagany będzie egzamin (oczywiście będą to kwoty w tysiącach zapewne) i urzędnicy będą mieli organizowane kursy, zniżki i lepsze traktowanie na egzaminie, to dalej to będzie wolnościowe? Czy nie da się potem łatwo rozbroić wybranej części gwardii wg klucza politycznego? Diabeł tkwi w szczegółach.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Planowana zasada jest taka: masz 18 lat i spełniasz kilka podstawowych kryteriów (mniejsza teraz o to jakich) - możesz se kupić gana bez żadnych pozwoleń i egzaminów, nie musisz nawet wiedzieć jak się nim posługiwać.

military

FNG
1 766
4 727
Trochę to niepoważne postulować kompromisy - myślałem że kompromis się wypracowuje, wychodząc z jakiegoś założenia. Skoro teraz zgadzacie się na tyle ustępstw, na ile jeszcze przystaniecie w trakcie ewentualnych negocjacji? Rozumiem pertraktowanie, ale kurna, to tak jakbyście zaczynali rozmowę o pracę od "wystarczy mi stawka minimalna". I choć zgadzam się z tym, że nie można ludzi od razu okładać po twarzy ideą akapu, to takie podejście jak wasze tym bardziej nie ma sensu. Na starcie ustawiacie się w pozycji chłopczyka do bicia, pokazując że zrobicie dosłownie wszystko za najmniejsze ustępstwo. Ja bym na takie ciepłe kluchy nie zagłosował.

military

FNG
1 766
4 727
Ty zaczynasz od tego, że chcesz dojechać najwyżej do Krakowa - nieświadomy, że w takim razie zgodzą się wysłać cię najwyżej do Mysłowic.

military

FNG
1 766
4 727
Tak to wygląda - taki wasz zmyślny plan, powiemy że do Krakowa, a jak już będziemy w Krakowie, to że do Rzeszowa. A wszystko tak czy inaczej stoi w miejscu.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Tak to wygląda - taki wasz zmyślny plan, powiemy że do Krakowa, a jak już będziemy w Krakowie, to że do Rzeszowa. A wszystko tak czy inaczej stoi w miejscu.

Zmyślasz sobie czyjąś wypowiedź/argumentację, a następnie tę zmyśloną argumentację krytykujesz. Tracisz swój czas, oraz nasz wszystkich.

military

FNG
1 766
4 727
No jeżeli dla was ta śmieszna gwardia w zaproponowanym kształcie to jest plan maksimum, po którym tylko siąść i się napawać, to rzeczywiście, czas zmarnowany z każdej strony.

Do góry Bottom