S
stormtrooper
Guest
Skupiacie się na ruskich popach, a przecież polskie duchowieństwo w czasach najbardziej przejebanych swoje zasługi miało raczej in plus niż in minus (zabory, wojny, PRL).
stormtrooper napisał:Skupiacie się na ruskich popach,
stormtrooper napisał:a przecież polskie duchowieństwo w czasach najbardziej przejebanych swoje zasługi miało raczej in plus niż in minus (zabory, wojny, PRL).
Na jakąż wielką grabież zezwalałem na przestrzeni dziejów! Godziłem się wszakże, aby jako Ja czczono i słońce, i księżyc, gwiazdy oraz koty i krokodyle! A po nich przyszedł Jahwe, Allach i Ojciec Nasz, i obdarzono ich tym Ja; dalej rodziny, ludy i narody, a w końcu całą ludzkość honorowano jako Ja; a wreszcie przyszło Państwo, Kościół, ze swym roszczeniem, by stać się Ja – a Ja przyglądałem się temu wszystkiemu spokojnie.
Tak jak Kościół miał swe śmiertelne grzechy, tak i państwo ma zbrodnię zasługującą na śmierć; Kościół – swych kacerzy, państwo – zdrajców stanu; Kościół – kary kościelne, państwo – kary za zbrodnie; Kościół – procesy inkwizycyjne; państwo – fiskalne; słowem: tam – grzechy, tu – przestępstwa; tam – grzesznicy, tu – przestępcy; tam – Inkwizycja i tu – Inquisition [śledztwo]
aluzci20 napisał:Cóż, niekiedy ateizm przekracza granice fanatyzmu nieznane irańskim Ajatollahom
Co do Kościoła, Stary Testament nie jest wolnościowy. NT może być, zależy jak kto sobie zinterpretuje.
sierp napisał:(islam poszedł tu jeszcze dalej - padanie na twarz).
kr2y510 napisał:Maciej Dudek napisał:A takie przykazanie "nie kradnij" trwa sobie po ciuchu przez tysiące lat.
Ok.
"Nie kradnij" może znaczyć wiele. Nie kradnij - nie ściągaj filmów i muzyki z sieci. Nie kradnij - płać cła i podatki....
A co do reszty to albo oceniamy całokształt albo sytuację obecną. Jak całokształt to źle. Wolność była zanim Kościół wprowadził chrześcijaństwo po swojemu. Tak, bo zanim wlazł Kościół w swej zamordystycznej krasie chrześcijaństwo już było!
Stabilność nie może być brana pod uwagę, bo należałoby wykazać, że brak K byłby gorszy lub lepszy. Co jest niemożliwe, bo nawet nie mamy próbki porównawczej.
Jeszcze jedno. Kościół spowiadając i łażąc po domach zbiera informacje (wiesz, że w Cerkwi spowiedź jest na piśmie? - chytre, chytre te ruskie popy, no nie?). Jak powszechnie wiadomo, kto ma informację ten ma władzę. A wolnościowcy zawsze mówią: Każda władza nam przeszkadza.
W Gruzji wysoko na Kaukazie chrześcijanie nie wpuszczają do kościołów żadnych popów! Sami mężczyźni (>8lat!) po kolei według grafika obowiązkowo odprawiają nabożeństwa.
Nie ma bowiem, twierdzi Hume "reguły, która by bardziej była zgodna z roztropnością i moralnością niż ta, iżby poddawać się ze spokojem władzy, którą znajdujemy umocnioną w tym kraju, gdzie właśnie żyjemy, nie dociekając zbyt ciekawie, jaki był jej początek i jak się ona ustaliła pierwotnie" (Hume, Traktat... op. cit., II s. 374)kr2y510 napisał:Kościół popierał czy potępiał wojnę o niepodległość USA?
Tak. Ograniczał anty-wolnościową dyktaturę partyjną.kr2y510 napisał:Czy układ okrągłego stołu, którego Kościół był sygnatariuszem był wolnościowy?
Episkopat wyraźnie uzasadniał wstąpienie do UE koniecznością chronienia w tej strukturze chrześcijaństwa. To misja zmiany UE, a nie laicyzacji i poddania się dyktaturze relatywizmu.kr2y510 napisał:Czy socjalistyczna UE jest aż tak wolnościowa, że Kościół musiał do niej naganiać?
Tak. I wy to wiecie i podatki płacicie.kr2y510 napisał:Czy jest wolnościowe uznawanie za grzech niepłacenie podatków na to skurwiałe państwo na które nie mamy wpływu?
Nie ma na te tematy dokumentów Magisterium, więc nie ma obowiązującego stanowiska. W sprawie edukacji Kościół wspiera prywatne szkolnictwo katolickie.kr2y510 napisał:Jaki jest stosunek Kościoła do powszechnego nieograniczonego dostępu do broni palnej? Jaki jest stosunek Kościoła do obowiązku posiadania praw jazdy, idiotycznych ograniczeń szybkości i obowiązku jazdy w pasach? Jaki jest stosunek Kościoła do przymusu edukacji?
Kościół jest za ochroną życia, za ochroną własności i za ochroną godności.kr2y510 napisał:itd.
Sam sobie dopisz różne kwestie wolnościowe i odpowiedz.
Literalna analiza Dekalogu wskazuje na jego niewolnościowy charakter.albertgalt napisał:Stosunek kościoła do tego, czy tamtego to rzecz dość zmienna, w dodatku w KK jest wiele głosów, są skrajni wolnorynkowcy ( niestety nie zostaja biskupami ) i etatyści. Podstawa, czyli dekalog jest jak najbardziej libertariańska.
Nie zabijaj, Nie kradnij, Nie mów fałszywego świadectwa ...
Co więcej potrzeba?
Jestem filosemitą i antyrasistą, ale zapiszę swoje dziecko do Ku Klux Klanu. Dzięki temu łatwiej mu będzie mu o wizę do USA.Premislaus napisał:Ja jestem antychrześcijaninem. Uważam, ze chrześcijaństwo kaleczy ludzi umysłowo.
http://www.scribd.com/doc/3510709/Nietz ... rzecijanin
Moje dziecko zostanie ochrzczone dla jego wygody. Wiadomo w jakimś społeczeństwie żyjemy. A z resztą zgodziłem się dla świętego spokoju.
Co do ruskich popów to oni z własnej woli donosili na m.in. rewolucjonistów i ludzi o odmiennych poglądach do Ochrany.
Ustawe Wilczka i inne ciekawostki. Gdyby nie poparcie KK dla wladz i uspokojenie ludu to wladza stalaby sie tylko pozornie bardziej zamordystystyczna na wzor chinski. A tak to mamy to co mamyTak. Ograniczał anty-wolnościową dyktaturę partyjną.
to czemu wczesniej nie bratal sie z bolszewikami po wojnie?Episkopat wyraźnie uzasadniał wstąpienie do UE koniecznością chronienia w tej strukturze chrześcijaństwa.
Dziekuje za uzaadnienie sprzecznosci chrzescijanstwa z libertarianizmemTak. I wy to wiecie i podatki płacicie.
tylko szkoda ze robi to zamordystycznymi metodami.Kościół jest za ochroną życia, za ochroną własności i za ochroną godności.
Literalna analiza Dekalogu wskazuje na jego niewolnościowy charakter.
Apfelbaum napisał:Literalna analiza Dekalogu wskazuje na jego niewolnościowy charakter.
Cokeman napisał:Zapytanie do chrzescijan - co wy tu kurwa jeszcze robicie? won na konserwatyzm.pl
rebelye, xportal czy nawet frizone.
Karol Marks napisał:Socjalne zasady chrześcijaństwa głoszą pokorę, wzgardę dla samego siebie, uniżoność, poufałość, ustępliwość – słowem, wszystkie porywy, cechujące kanalię
Chrześcijaństwo jest buntem wszystkiego, co pełza po ziemi, przeciw temu, co ma wyżynę.
Śmierci męczeńskie, mówiąc dodatkowo, były wielkim nieszczęściem w dziejach: uwodziły...
Że wiara czasem uszczęśliwia, że szczęśliwość z pewnej idee fixe nie czyni jeszcze prawdziwej idei, że wiara gór nie przenosi, lecz owszem góry osadza tam, gdzie żadnych nie ma: o tym poucza nas przelotne przejście się przez dom wariatów.
Cały świat w to wierzy; lecz w cóż nie wierzy świat cały!
Badz laskaw zastanowic sie nad tym po co ci ta wolnosc? Jesli zamierzasz byc wolnym by spelniac swoje chrzescijanskie masochistyczne zachcianki to kto ci tego broni tu i teraz w socjalizmie? Chcecie chrzescijanki cierpienia? Prosze bardzo. Tylko po co wam system wolnosciowy z potencjalnym dobrobytem skoro ten wiat jest chuja wart a raj bedzie po smierci i to jest w waszej wierze najwazniejsze. Konsekwentny chrzescijanin powinien cierpiec i w koncu zginac - dobrowolnie rzecz jasna. Troska o ten swiat i gadanie o wyzwoleniu czlowieka od innych to niechrzescijanskie. Tego pogodzic sie nie da. No chyba ze chcacemu nie dzieje sie krzywda. Ale wy lubicie krzywdy i cierpienia. Jak kurwa mozna glosic wolnosc i droge do dobrobytu z postulatami chrzescijanskimi i masochistycznymi? Schizofrenia totalnaBądź łaskaw nie wyrzucać mnie z mojego własnego forum, okay?
stormtrooper napisał:@ kr2y510
A ilu Żydów uratowało się w czasie wojny przy pomocy Kościoła?
Maciej Dudek napisał:Jeśli "rozheglujemy" taki twardy imperatyw jak "nie kradnij" to zniszczymy wszystko, łącznie z libertariańską NAP.
Apfelbaum napisał:Tak. Ograniczał anty-wolnościową dyktaturę partyjną.kr2y510 napisał:Czy układ okrągłego stołu, którego Kościół był sygnatariuszem był wolnościowy?
Apfelbaum napisał:Episkopat wyraźnie uzasadniał wstąpienie do UE koniecznością chronienia w tej strukturze chrześcijaństwa. To misja zmiany UE, a nie laicyzacji i poddania się dyktaturze relatywizmu.
Apfelbaum napisał:Tak. I wy to wiecie i podatki płacicie.kr2y510 napisał:Czy jest wolnościowe uznawanie za grzech niepłacenie podatków na to skurwiałe państwo na które nie mamy wpływu?
Apfelbaum napisał:Kościół jest za ochroną życia, za ochroną własności i za ochroną godności.
Apfelbaum napisał:Jestem filosemitą i antyrasistą, ale zapiszę swoje dziecko do Ku Klux Klanu.
Apfelbaum napisał:J... do Ku Klux Klanu. Dzięki temu łatwiej mu będzie mu o wizę do USA.
kr2y510 napisał:Maciej Dudek napisał:Jeśli "rozheglujemy" taki twardy imperatyw jak "nie kradnij" to zniszczymy wszystko, łącznie z libertariańską NAP.
Zgoda.
Ale to Kościół hegluje!
Kościół nawet głosi "wolność do" i nie jest to błąd semantyczny!
Ayn Rand napisał:Nie trać czasu na badanie natury szaleństwa — zadaj sobie pytanie, do czego prowadzi. Każdy system etyczny, który głosił poświęcenie, doszedł do wielkiej władzy i rządził milionami ludzi. Trzeba to, rzecz jasna, zakamuflować. Trzeba powiedzieć ludziom, że osiągną wyższą formę szczęścia, rezygnując ze wszystkiego, co czyni ich szczęśliwymi. Nie musisz wykładać tego zbyt jasno. Używaj mętnych słów. „Uniwersalna harmonia", „wieczny duch", „boski cel", „nirwana", „raj", „supremacja rasowa", „dyktatura proletariatu".
kr2y510 napisał:Dla normalnego libertarianina dzieci są własnością rodziców! Aborcja jest legalna. Itd.