Fakty i Mity...

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
...GW, TVN, NIE itd. itp.

Krótko pisząc, zaczyna mi tu capić mainstreamem i to tym konkretnym mainstreamem.

Cokeman napisał:
ZAJEBAC CHRZESCIJANSKIE SCIERWO

Coke: być może spotkamy się oko w oko i będziesz miał okazję spróbować szczęścia.

Tymczasem, jako chrześcijańskie ścierwo, wrzucam temat: czy istotnie jest tak, że Kościół co do swojej istoty stoi w sprzeczności z ideą wolnościową?

Nie żebym miał tu jakieś rozterki, nie chcę też nikogo męczyć własnym paradygmatem. Po prostu coraz więcej jest tu tekstów ostro antychrześcijańskich i jakoś głupio byłoby, żebym udawał, że deszcz pada.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Maciej Dudek napisał:
Tymczasem, jako chrześcijańskie ścierwo, wrzucam temat: czy istotnie jest tak, że Kościół co do swojej istoty stoi w sprzeczności z ideą wolnościową?

Tak. To jedna z najstarszych agencji wywiadowczych. Jako że nie ma własnej armii musi być na czyichś usługach. Jak jest na czyich usługach, to jest to zimna wojna przeciwko komuś. Ktoś jest ofiarą tej zimnej propagandowej wojny.

A odpowiedz sobie sam:
Kościół popierał czy potępiał wojnę o niepodległość USA?
Czy układ okrągłego stołu, którego Kościół był sygnatariuszem był wolnościowy?
Czy socjalistyczna UE jest aż tak wolnościowa, że Kościół musiał do niej naganiać?
Czy jest wolnościowe uznawanie za grzech niepłacenie podatków na to skurwiałe państwo na które nie mamy wpływu?
Jaki jest stosunek Kościoła do powszechnego nieograniczonego dostępu do broni palnej?
Jaki jest stosunek Kościoła do obowiązku posiadania praw jazdy, idiotycznych ograniczeń szybkości i obowiązku jazdy w pasach?
Jaki jest stosunek Kościoła do przymusu edukacji?

itd.
Sam sobie dopisz różne kwestie wolnościowe i odpowiedz.

Kościoły protestanckie (nie wszystkie) w USA są wprawdzie bardziej wymagające od wiernych, ale też są bardziej wolnościowe.

albertgalt

New Member
4
0
Stosunek kościoła do tego, czy tamtego to rzecz dość zmienna, w dodatku w KK jest wiele głosów, są skrajni wolnorynkowcy ( niestety nie zostaja biskupami ) i etatyści. Podstawa, czyli dekalog jest jak najbardziej libertariańska.

Nie zabijaj, Nie kradnij, Nie mów fałszywego świadectwa ...

Co więcej potrzeba?

Cokeman

Active Member
768
120
będziesz miał okazję spróbować szczęścia.
Czemu nie - dostaniesz wpierdol to nadstawisz jeszcze drugi policzek. Nie nadstawisz i mi przyjebiesz to zaprzeczysz swej pierdolej religii.

A co FiM to prosze bardzo

Niedawny tekst:

Jak zajebac chrzescijanstwo

Teksty z wiosny:
Obiektywizm a mistycyzm
Obiektywizm a chrzescijantwo

Jeszcze to:
chrzescijanski idiotyzm

Teksty poslalem do redakcji FiM i mam nadzieje ze kiedys opublikuja. Musze troche mocniej uderzyc z tym materialem do ateistycznego lewactwa, najlepiej jak najmniej etatystycznego.

A co do mainstreamu ktory tutaj wytykasz to oni atakuja kosciol jako instytucje i robia cyrk, ja uderzam glebiej w to scierwo.

Kościół można sobie zostawić w spokoju. Można nawet go bardziej dotować ku uciesze kleru. Krzyże w urzędach czy na ulicach naprawdę nie stanowią wielkiego problemu tego kraju. Problem stanowią krzyże w sercach Polaków. Pochwała niemocy i cierpienia i wyczekiwania na cud zamiast pochwały twórczego działania.

crack

Active Member
784
110
albertgalt napisał:
Stosunek kościoła do tego, czy tamtego to rzecz dość zmienna, w dodatku w KK jest wiele głosów, są skrajni wolnorynkowcy ( niestety nie zostaja biskupami ) i etatyści. Podstawa, czyli dekalog jest jak najbardziej libertariańska.

Nie zabijaj, Nie kradnij, Nie mów fałszywego świadectwa ...

Co więcej potrzeba?

Pierwsze dwa nie są wolnościowe, bo nakazują mi, że muszę mieć jakiegoś boga - zamordyzm.
Trzecie nakazuje mi święcić niejaki dzień święty - zamordyzm.
Czwarte nakazuje mi czcić ojca i matkę niezależnie od tego czy oni czczą swoje dziecko - zamordyzm

5-8 te są w porządku

9 i 10- zbędne. 9 jest rozwinięciem 6, a 10 - 7- ego. Samo pożądanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
Natomiast 10 jest wręcz pozytywne, widzimy, że sąsiad ma niezły samochód, jesteśmy zazdrośni i napędzamy gospodarkę bo sami chcemy taki mieć.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Cóż, niekiedy ateizm przekracza granice fanatyzmu nieznane irańskim Ajatollahom :D

Co do Kościoła, Stary Testament nie jest wolnościowy. NT może być, zależy jak kto sobie zinterpretuje.

Cokeman

Active Member
768
120
crack - jeszcze dwa przykazania "milosci" blizniego

Chcecie w nas zastąpić indywidualizmem i egoizmem to, cośmy w nauce Chrystusa wyczerpnęli, to jest socjalizm, czyli poświęcenie.

A poza tym polecam blog Wozinskiego

crack

Active Member
784
110
Cokeman napisał:
Czemu nie - dostaniesz wpierdol to nadstawisz jeszcze drugi policzek. Nie nadstawisz i mi przyjebiesz to zaprzeczysz swej pierdolej religii.

Co do nadstawiania drugiego policzka to przypomniało mi się coś co wczoraj oglądałem na youtube

Uwaga, zawiera wulgaryzmy :
http://www.youtube.com/watch?v=chg8y9Tf ... re=related oryginał
http://www.youtube.com/watch?v=8QwldXaP ... re=related przeróbka
http://www.youtube.com/watch?v=64AHh0WY ... re=related przeprosiny

:)

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
kr2y510 napisał:
A odpowiedz sobie sam:
Kościół popierał czy potępiał wojnę o niepodległość USA?
Czy układ okrągłego stołu, którego Kościół był sygnatariuszem był wolnościowy?
Czy socjalistyczna UE jest aż tak wolnościowa, że Kościół musiał do niej naganiać?
Czy jest wolnościowe uznawanie za grzech niepłacenie podatków na to skurwiałe państwo na które nie mamy wpływu?
Jaki jest stosunek Kościoła do powszechnego nieograniczonego dostępu do broni palnej?
Jaki jest stosunek Kościoła do obowiązku posiadania praw jazdy, idiotycznych ograniczeń szybkości i obowiązku jazdy w pasach?
Jaki jest stosunek Kościoła do przymusu edukacji?

Organizacja, która funkcjonuje 2000 lat i ma charakter powszechny łączy bardzo wielu bardzo różnych ludzi. W historii Kościoła byli hierarchowie i papieże, których działania wprost przeczyły najbardziej podstawowym zasadom, także chrześcijańskim.

Bywa, że doktryna kościelna przeczy samej sobie, w różnym czasie, w różnych okolicznościach, w różnych ustrojach i kulturach Kościół wikłał się w różne kwestie, Galileusz był skazywany i był rehabilitowany, wolność religijna była potępiana, teraz jest przyjmowana.

To są szczegółowe działania konkretnych ludzi. Pius VI pobłogosławił Konfederację Targowicką - czy jest sens brania dzisiaj tego pod uwagę jako wyznacznika być/nie być chrześcijaninem?

Patrzysz na szczegóły a patrząc na szczegóły łatwo stracić z oczu całość.

W odniesieniu do np. Chin kultura europejska jest kulturą młodą. Czym dla Chin jest chwilowe maoistowskie zawirowanie? "Chiny są wieczne". Kościół nadaje kulturze europejskiej podobną stabilność. Być może dzisiaj jakiś biskup nawija o obowiązku jazdy w pasach. Jutro pewnie nikt o tym nie będzie pamiętał. A takie przykazanie "nie kradnij" trwa sobie po cichu przez tysiące lat. Czym są socjalistyczne ekscesy wobec wieczności? :)

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Organizacja, która funkcjonuje 2000 lat i ma charakter powszechny łączy bardzo wielu bardzo różnych ludzi.

To prawda. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że jak na 2000 lat działalności i ogrom władzy i wpływów, to Kościół ma wyjątkowo mało ofiar. Komunizm poparty ideologią Marksa w kilkadziesiąt lat przebił go o kilka rzędów wielkości.

D

Deleted member 427

Guest
Kwestia skali sprawy nie załatwia. Rewolta Francuska skasowała w rok więcej ludzi niż Inkwizycja przez 600 lat.

Cokeman

Active Member
768
120
kwestia odpowiedniego napiecia na cieciwie. jak chujki beda dalej odwalac takie cyrki jak wczoraj albo ten burdel w EU to zobaczysz niedlugo wiecej ofiar niz u lewakow. Akcja - reakcja

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Cokeman napisał:
będziesz miał okazję spróbować szczęścia.
Nie nadstawisz i mi przyjebiesz to zaprzeczysz swej pierdolej religii.

Nie zaprzeczę. Zaprzeczę jedynie Twojemu prymitywnemu rozumieniu stosownego fragmentu. Uznam to nawet za dobry uczynek, który pozwoli Ci na chwilę refleksji nad własną, gówniarską retoryką :)

D

Deleted member 427

Guest
Cokeman napisał:
kwestia odpowiedniego napiecia na cieciwie.

Wg mnie to kwestia ideologii i centralizacji władzy. Kościół nigdy nie był instytucją jednolitą - czasami w dwóch różnych miejscach władze sprawowali dwaj różni papieże, gnojąc się nawzajem. Do tego ciągłe zatargi z władzą świecką. Była jakaś równowaga, frakcje, sprzeczne interesy. Z kolei napięcie w przededniu wybuchu rewolucji francuskiej nie było wcale duże. Z Bastylii - symbolu królewskiej tyranii - uwolniono 7 więźniów, w tym oszusta, watażkę ulicznego i... Markiza de Sade, zamkniętego tam na polecenie rodziny :)

Akcja - reakcja

Można zgłaszać rozmaite zastrzeżenia, ale nie da się zaprzeczyć, że środki zagłady muszą być dostosowane do przyrostu ludności. Awans mieszczaństwa czy proletariatu warunkuje wynalezienie odpowiednich narzędzi unicestwiania.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Cokeman napisał:
w ramach dobrego uczynku blizniemu chcesz walic w ryj?

Ot kolejny dowod na chrzescijanskie pochodzenie dzisiejszego zamordyzmu. Jedni dla dobrych uczynkow a inni dla dobra spolecznego.

Dudek - jestes zamordystycznym scierwem a nie jakims libertarianinem.

Za ostatnie zdanie kop w zadek na 2 dni. Nie opamiętasz się to ban na stałe. Jeśli sobie wybłagasz u adminów po znajomości, to z kolei za uwagę podziękuję ja :)

Co do kwestii merytorycznej - zgodnie z zarysowanym przez Ciebie scenariuszem agresję miałeś rozpocząć Ty, więc napij się melisy, i zastanów co moja reakcja ma mieć wspólnego z zamordyzmem. Czasu trochę masz.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Maciej Dudek napisał:
A takie przykazanie "nie kradnij" trwa sobie po ciuchu przez tysiące lat.

Ok.
"Nie kradnij" może znaczyć wiele. Nie kradnij - nie ściągaj filmów i muzyki z sieci. Nie kradnij - płać cła i podatki....
A co do reszty to albo oceniamy całokształt albo sytuację obecną. Jak całokształt to źle. Wolność była zanim Kościół wprowadził chrześcijaństwo po swojemu. Tak, bo zanim wlazł Kościół w swej zamordystycznej krasie chrześcijaństwo już było!
Stabilność nie może być brana pod uwagę, bo należałoby wykazać, że brak K byłby gorszy lub lepszy. Co jest niemożliwe, bo nawet nie mamy próbki porównawczej.

Jeszcze jedno. Kościół spowiadając i łażąc po domach zbiera informacje (wiesz, że w Cerkwi spowiedź jest na piśmie? - chytre, chytre te ruskie popy, no nie?). Jak powszechnie wiadomo, kto ma informację ten ma władzę. A wolnościowcy zawsze mówią: Każda władza nam przeszkadza.

W Gruzji wysoko na Kaukazie chrześcijanie nie wpuszczają do kościołów żadnych popów! Sami mężczyźni (>8lat!) po kolei według grafika obowiązkowo odprawiają nabożeństwa.

A

Anonymous

Guest
Ja jestem antychrześcijaninem. Uważam, ze chrześcijaństwo kaleczy ludzi umysłowo.

http://www.scribd.com/doc/3510709/Nietz ... rzecijanin

Moje dziecko zostanie ochrzczone dla jego wygody. Wiadomo w jakimś społeczeństwie żyjemy. A z resztą zgodziłem się dla świętego spokoju.

Co do ruskich popów to oni z własnej woli donosili na m.in. rewolucjonistów i ludzi o odmiennych poglądach do Ochrany.

albertgalt

New Member
4
0
Całokształt = chrześcianie ( konserwatyści , torysi, tea party, PiS :) ) są bardziej wolnorynkowi niż ateiści ( demokraci, labourzyści, OWS, SLD )

Nie widzę tu destrukcyjnego wpływu kościoła.

Do góry Bottom