Dyslekcja i inne dys.

T

Tralalala

Guest
Ja pisałem o tym co było kiedyś, czyli skąd to się wzięło, a nie o tym co mamy obecnie.
Kiedyś też się dało przekazywać informacje chociażby ustnie. Ot jeden krzykacz narobi dymu, wzbudzając konkretne uczucia w tłumie i do czegoś go tam zachęci.
Oczywiście pismo ma większy zasięg, ale za to przy głosie można używać też innych zagrywek potęgując sam przekaz. Wygląd, modelowanie głosu, zachęcanie innych do uczestniczenia w przemówieniu itd.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
W ogóle co to za gadka ,że pismo nie jest potrzebne kierowcy tira czy innym ludziom w pracy... komusze gadanie... liczy się człowiek PO PRACY, a jak widać w internetach większość ludzi wykonujących prace poza intelektualne wykorzystuje czytanie/pisanie ,dla celów rozrywkowo-społecznych... dlatego sry. winetu ale literacy level rósłby moim zdanie na wolnym rynku, tak czy siak...

tolep

five miles out
8 585
15 483
W ogóle co to za gadka ,że pismo nie jest potrzebne kierowcy tira czy innym ludziom w pracy... komusze gadanie... liczy się człowiek PO PRACY, a jak widać w internetach większość ludzi wykonujących prace poza intelektualne wykorzystuje czytanie/pisanie ,dla celów rozrywkowo-społecznych... dlatego sry. winetu ale literacy level rósłby moim zdanie na wolnym rynku, tak czy siak...

Pytanie czy wizja Elojów i Morloków H. G. Wellsa wejdzie w życie, raczej pozostanie nierozstrzygnięte.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
liczy się człowiek PO PRACY, a jak widać w internetach większość ludzi wykonujących prace poza intelektualne wykorzystuje czytanie/pisanie ,dla celów rozrywkowo-społecznych...
Ja znam takich, co jedynie gadają przez komunikator, grają w gry i oglądają tv.
A ludziska piszą nie z potrzeby pisania dla celów społecznych, a dla tego, że jest mniej innych rozrywek. Ludzie są częściej w necie, bo w otoczeniu jest nudno. Knajp z życiem knajpowym praktycznie nie ma, większość zniknęła wraz z wprowadzeniem zakazu palenia. Na ulicach jest nuda i pusto. Kurwy zniknęły z ulic przed kamerki. Pokera gonią. Wyścigi uliczne też gonią. To nie efekt wolności, a jej braku. Ja będąc w wolnym kraju, nie miałbym ani czasu, ani chęci, by klepać coś w necie na jakimś forum lub coś, gdzieś komentować. Z neta korzystałbym wyłącznie zawodowo i opcjonalnie rekreacyjnie.

Ostatnia edycja:

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Umiejętność pisania w ankapie będzie zbędna.

Chyba istotne jest to ze w ankapie nikt nikogo nie będzie zmuszał do nie bycia analfabetą i karał za nie chodzenie do szkoły
czy nie uczestniczenie w zajęciach WF-u.
A to czy umiejętność pisania i czytania będzie zbędna czy niezbędna to już inna sprawa.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Żeby zaisntalować komunikator, zainstalować gry (i grać w gry) oraz przeczytać program TV, potrzeba gramotności.
Nie czytają programu tv, zmieniają jedynie kanały. ;) U jednego gry zainstalował syn, a ja skonfigurowałem czat głosowy.

Kompowiec2

Satatnistyczny libertarianin
459
168
Analfabetyzm niedyskryminujacy? Taki koles bedzie robil za rozrzutnik gnoju bo nie bedzie mial innych perspektyw. Jak w huxleyu... tez sie dziwie ze ktos moze miec takie poglady na forum, czyzby stereotyp liberal - komuch - lewak sie sprawdzal? Chce miec nadzieje ze oby ne...

Oczywiscie edukacja dobrowolna, ale kazdy bedzie musialby sie liczyc z konsenkwencjami z powodu braku umiejetnosci porozumowania sie po cywilizowanemu. Rozbija to np. Dopuszczania dobrowolnych umow i wiele innych pomyslow fundniete przez libertarian. Sadze ze wtedy wiekszosc wyda troche kasy na szkole, no chyba ze cofniemy sie do afryki to bedziemy odkrywac kolo na,nowo...

Liczenia sie uczyc tym bardziej polecam, sam jestem tlumok w sensie nie potrafie szybko liczyc i rozbija to u niektoruch cierpliwosc...

tolep

five miles out
8 585
15 483
...Lech Wałęsa?
uid_e839aec0a67bbeeb15423d1130ff29ab1282644163964_width_700_play_0_pos_3_gs_0.jpg

Kompowiec2

Satatnistyczny libertarianin
459
168
Och dobra, faktycznie przesadzilem. Musze nastepnym razem patrzec szerzej. Po prostu jestem tym z jednych ""nielicznych" moli ksiazkowych i trudno byloby mi sobie wyobrazic analfabetyzm, np. Pilakrz pewnie moze podpisac pewne kontrakty i zalatwic kilka innych papierkologii. Muzyk musi odplacac posrednikom i to tez,wymaga podpisu przynajmniej. No ale nie mam zamiaru bronic swojego stanowiska w tej materii, bo jak widac, nie musi byc to jakakolwiek przeszkoda.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Dżizus, nauka czytania, to u nas 20 parę znaków i kilka dwuznaków. Do ogarnięcia w góra tydzień po 5 minut dziennie i wolniej czy szybciej, ale wydukasz wszystko co napisane po polsku. Bez sensu ta dyskusja o przydatności czytania, bo korzyści przy kosztach są ogromne.

C

Cngelx

Guest
Bot (tudzież jakiś zjeb z bólem dupy o to, że mu kiedyś facetka w gimbazie postawiła gorszą ocenę) założył tutaj kretyński temat i wywołało to bezsensowną gównoburzę.

Mnie to wali czy ktoś umie pisać, czytać. Mogę się z kimś porozumieć → wszystko dobrze. Z purystami językowymi ciężko się porozumieć, ∵ piszą rozwlekle zamiast skupić się na konkretach.

OP
OP
Z

ziomal

Guest
Wałęsa nie potrafi poprawnie napisać zdania po Polsku - co pokazuje,
że jest zwykłym nieukiem .Mówić tez poprawnie nie potrafi .
Małym człowiekiem był i takim pozostanie do końca

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Wałęsa nie potrafi poprawnie napisać zdania po Polsku - co pokazuje,
że jest zwykłym nieukiem .Mówić tez poprawnie nie potrafi .
Małym człowiekiem był i takim pozostanie do końca
Zrobiłem ci przerwę do poniedziałku, bo widzę, że jednak 24h to było zbyt mało na przemyślenie różnych rzeczy.

S

sadok

Guest
Ciek .
Co chcialeś osiągnąc przez danie mi bana ? Wiesz,ze ja tu często nie piszę.Mam inne ciekawsze zainteresowania .Napisalem watek bo jestem
przerażony poziomem nauczania dzieci w szkołach i tą na siłę wciskana im dyslekcją
Pisze poprawnie ,dobra ,stara szkoła.Nie widzsz jakich tu masz bazgrołów na forum, jakie byki robią?
Popatrz jak pisze 'Gazda", pLT",Amel, "jessod"Mance",i jeszcze kilku by się znalazło,Ich pisownia woła o pomstę do nieba! Dlaczego im nie dasz
bana?Przecież się nie chce na te ich bazgroły z błędami patrzeć. Czasem napiszą coś z sensem ,coś mądrego to i potrafiłem to docenić ale
obok lajków powinny być i minusy za pisownię.
Nawet nie dajeszl udziom napisac wyjasnienia Bawisz sie w cenzora jak za komuny
czesc
ziomal

Do pLT:
Komuna cię tak otumaniła?Przywal byka w ścianę, może pomoże.

tomky

Well-Known Member
790
2 039
"Pisze poprawnie ,dobra ,stara szkoła.Nie widzsz jakich tu masz bazgrołów na forum, jakie byki robią?"

Niezły trolling, Ziom.

Do góry Bottom