Belisariusz
New Member
- 16
- 0
@dataskin, dałbym lajka za przedostatni post gdyby nie ta prywatna wycieczka na końcu. Nie wiem czemu ludzie na tym forum tak lubią się wzajemnie obrażać.
@Belisariusz
Podajesz jako argument za zwalczaniem dumpingu konieczność przebranżowienia pozostałych podmiotów. Problem w tym, że taka sama konieczność zachodzi również gdy konkurencja jest lepsza, tańsza, wydajniejsza a niekoniecznie stosuje dumping. Gdy zmienia się technologia, powstają nowe produkty, zmienia się zapotrzebowanie społeczeństwa, to też niektóre przedsiębiorstwa tracą rację bytu a ich pracownicy muszą się przebranżowić. Ilość takiego wymuszonego przebranżowienia z powodu dumpingu jest znikoma w porównaniu do pozostałych przypadków. Jeśli więc bronisz zasady, to musiałbyś postulować również ochronę pozostałych przedsiębiorstw i pracowników przed koniecznością przebranżowienia - czyż nie?
OK. Przepraszam wycieczka była nie na miejscu.
Generalnie masz rację, że z jakiegoś punktu widzenia jest to to samo ale jednak jest ten drobny niuans nieuczciwości w tym wszystkim i to nieuczciwości w obie strony bo również można oskarżać kogoś o dumping kto go nie stosuje. Zresztą ta sama unia dotuje swoja towary niszcząc w ten sposób inne rynki. Taka podwójna moralność. Mój pierwszy posta miał tylko wskazać, że dumping nie występuje wtedy kiedy ktoś jest bardziej konkurencyjnytylko wtedy kiedy staje się konkurencyjny w nie uczciwy sposób a stałem się obrońca regulacji.