Czystki w Partii Libertariańskiej

A

Aeger

Guest
Powiedziałem wcześniej - tylko jedna osoba zgłosiła zastrzeżenia i tylko z powodów MARKETINGOWYCH, PIAROWYCH. Przestałbyś kawadorze panikować i szaleć jak małpa w stadzie bananów.

Szukałem i nie ma takiego postu, który zacytował Maciek.

A wy już drzecie mordę, jakby wam rodzinę gwałcono.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Przestałbyś kawadorze panikować i szaleć jak małpa w stadzie bananów.

To rasistowskie. Mógłbyś poćwiczyć przed lustrem wypowiedzi pozbawione konotacji rasowych ;)

tylko jedna osoba zgłosiła zastrzeżenia i tylko z powodów MARKETINGOWYCH, PIAROWYCH

Chcę to usłyszeć od Macieja Dudka.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Ze względów PR-można tego i owego nie głosić... ale wtedy od każdego członka należy w realu, przy świadkach wziąć oświadczenie, że nigdy nie przeciwstawi się powszechnemu dostępowi do broni. W innych "drażliwych" kwestiach również. Oświadczenie w kilku egzemplarzach ma być podpisane krwią.
To może wygląda śmiesznie, ale nie jest takie głupie. Jak ktoś przy świadkach podpisuje dokument własną krwią, to zazwyczaj traktuje to co podpisał poważnie. I potem można tego/owego publicznie nie głosić. Dlatego wpierw kontakty osobiste, a potem polityka.

A

Antoni Wiech

Guest
Też sądzę, że wcześniejsza twarda deklaracja to jest jakiś z patentów. Z krwią to może przesada, ale kierunek dobry.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Też sądzę, że wcześniejsza twarda deklaracja to jest jakiś z patentów. Z krwią to może przesada, ale kierunek dobry.
Właśnie nie.
Dlaczego masoneria jest tak skuteczna?
Dlaczego mafia jest tak skuteczna?
Dlaczego Kościół Rzymskokatolicki jest tak skuteczny?
Podstawą jest warunkowanie, które dokonuje się między innymi przez ryt.
Ja oczywiście nie miałem na myśli użycia rytu do warunkowania a użycia go do selekcji. Jak ktoś był warunkowany niekompatybilnie, to takie warunkowanie go zniechęci, lub zneutralizuje. Dla zwolennika dostępu do broni, taki ryt to nie jest warunkowanie i naturalnym jest, że wydaje się on śmieszny lub głupi.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Po wrzuceniu projektu dwóch członków Aeger i Maciek Jasica zaczęli nawijać, że temat broni jest niemarketingowy i jak go poruszymy to staniemy się planktonem itp. gdzieś przeczytałem nawet że troluję :) Jako że jeden i drugi działają w zarządzie uznałem sprawę za poważną, szczególnie, że zaczęły się przyłączać inne osoby.

To z tym, że w Polsce nikt nie chce mieć sąsiada z bronią pod łóżkiem gdzieś tam padło, z planktonem też, cytowałem z pamięci. Jak ktoś jest w grupie to niech sobie poczyta jak to się toczyło, bo nie mam czasu szukać.

Cóż - trzeba było przełamać trend, część ludzi z PL to tutejsi :) Sorry, ale dopóki jestem koordynatorem to będę zwalczał platformizajcę PL a adepci szkoły lib.net doskonale się do tego nadają :)

Optymistyczne jest to, że temat poparty został przez niektórych nietutejszych członków PL.

Była wcześniej słuszna mowa o ochronie doktryny. Taki projekt jest jednym z elementów obrony. Spuszczanie z łańcucha pitbulów z lib.net też :)

A

Antoni Wiech

Guest
Właśnie nie.
Dlaczego mafia jest tak skuteczna?
No nie wiem Krzyś, z tego co czytałem to jak FBI zaczęło przyciskać mafię włoską w USA to wzajemnie zaczęli się podpierdalać mimo znaczenia honorowego krwią. Ale to jest temat na inny wątek.

Natomiast ja bym zrobił znaczenie inaczej. Po prostu bym nagrał deklarację na kamerę.

Cóż - trzeba było przełamać trend, część ludzi z PL to tutejsi :) Sorry, ale dopóki jestem koordynatorem to będę zwalczał platformizajcę PL a adepci szkoły lib.net doskonale się do tego nadają :)
Czyli na czym w końcu stanęło?

Hitch

3 220
4 880
Trzeba będzie zadawać trzy elementarne pytania przed zarejestrowaniem kogoś jako członka i tyle.

1. Co sądzisz o wolnym dostępie do broni palnej?
2. Co sądzisz o wpływie państwa na życie obywatela?
3. Czy zakazałbyś...? Tu cokolwiek, bo każda odpowiedź "Zakazałbym..." kończyłaby się napluciem w mordę i odesłaniem do tuska albo JKM.

No i jakaś czynna straż ideologii by się przydała. Już na forum partii ktoś gada, że rodzicom trzeba zabronić indoktrynowania swoich dzieci wedle woli i pierdolą o "wyprzedzaniu ataków".

Cokeman

Active Member
768
120
A rozróżniasz czystki o efekcie pozbawienia życia od czystek na bazie wykluczenia (i tylko wyłącznie wykluczenia) z ugrupowania czysto ideologicznego?

Pomyśl nad tym i kiedy Twój mózg wyda ostatnie tchnienie z przemęczenia - daj znać jakie wyciągnąłeś wnioski.

Oczywiście, że odróżniam - jest to kwestia mocy jaką posiadasz pod sobą. Stalin dopoki walczyl o wladze bywał łagodniejszy niz Bucharin. Jak okrzepl to zaczal rozpierdalac. Nie zawsze czystki u komuchow to byla smierc. Weź sobie przejrzyj czystki w PPR w 1948. Nie chodzi o zabijanie. Chodzi o mentalnosc na zasadzie - nie zgadzam sie w jednej kwestii ktora uwazam za kluczowa (kolektywizacja, bron, polityka historyczna, stosunek do Zydow) i od razu żądam wykluczenia "oponenta". Chore to jakieś.

Inn Ventur

Well-Known Member
347
518
Na Fejsie rzeczywiście wygląda to dość nieciekawie. Prawdziwych libertarian tam jak na lekarstwo. Od czasu do czasu rzucę jakimś bardziej hardkor tekstem, ale popłoch robi się wtedy straszny. Najlepszy jest ten cały Maciej Jasica, nie dość, że napieprza postami jak Legolas strzałami, to prawdopodobnie nie do końca zdaje sobie sprawę czym jest libertarianizm (jak większość członków grupy), czemu co i rusz daje wyraz.

Mam mimo to nadzieję, że dzięki libertariańskiemu betonowi w zarządzie i jasno definiującej nazwie, sieroty po Korwinie znajdą wkrótce inne rodziny zastępcze, a koliberalny plankton rozpłynie się po bezkresnym oceanie sieci, zostawiając PL prawdziwym rekinom. ;>

Cptkap

Well-Known Member
701
3 238
Mam mimo to nadzieję, że dzięki libertariańskiemu betonowi w zarządzie i jasno definiującej nazwie, sieroty po Korwinie znajdą wkrótce inne rodziny zastępcze, a koliberalny plankton rozpłynie się po bezkresnym oceanie sieci, zostawiając PL prawdziwym rekinom. ;>

Nie sądzę że akurat to "sieroty po Korwinie" miałyby jakieś problemy z bronią palną.

IgXyRcU.jpg

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Czy PL planuje wydać jakieś zalecenia swoim członkom jak mają mówić, a jak nie? Czy są jakieś tematy lub w ogóle język nienawiści, które są passe? Zerknąłem sobie na ostatnią wypowiedź Krzysia, gdzie figuruje zwrot "czarna małpa Mugabe". Czy to jest wypowiedź dopuszczalna członkowi partii, czy też powinien on powiedzieć "afroafrykanin ..."? Czy można np. popierać Breivika? Zupełnie poważnie się pytam.

Caleb

The Chosen
511
271
No to widzę, że się porobiło. Nie mam fejsa - nie lubię, nie lubię też na niego wchodzić - blokuje noscriptem, ale to co czytam w tym wątku przeraża mnie. Partia jeszcze nie powstała a już napływają do niej ludzie, którzy powinni raczej szukać swojego miejsca w Ruchu Palikota.
Trzeba będzie zadawać trzy elementarne pytania przed zarejestrowaniem kogoś jako członka i tyle.

1. Co sądzisz o wolnym dostępie do broni palnej?
2. Co sądzisz o wpływie państwa na życie obywatela?
3. Czy zakazałbyś...? Tu cokolwiek, bo każda odpowiedź "Zakazałbym..." kończyłaby się napluciem w mordę i odesłaniem do tuska albo JKM.
Zawsze to jakiś pomysł. Sam też się zastanawiam w jaki sposób będą przyjmowani nowi członkowie. Bo jeżeli "jak leci" to będzie tak jak widać.
No i jakaś czynna straż ideologii by się przydała. Już na forum partii ktoś gada, że rodzicom trzeba zabronić indoktrynowania swoich dzieci wedle woli i pierdolą o "wyprzedzaniu ataków".
Ktoś zawsze czuwa [link].
Nie sądzę że akurat to "sieroty po Korwinie" miałyby jakieś problemy z bronią palną.
Ja też nie sądzę. Przecież Korwin nie miał nigdy z tym problemu. Może to ktoś od Palikota.
Czy PL planuje wydać jakieś zalecenia swoim członkom jak mają mówić, a jak nie? Czy są jakieś tematy lub w ogóle język nienawiści, które są passe?
Mnie zapadło w pamięci określenie "lewak", które użyte wzbudziło kontrowersje [link].

Hitch

3 220
4 880
Ninja to ja, a ja niczego nie pilnuję. Rattlesnake zagląda na forum partii raz na tydzień-dwa. Paulinista zarzucił dyskusje na rzecz adminowania.

sierp

to ja :-)
577
305
A rozróżniasz czystki o efekcie pozbawienia życia od czystek na bazie wykluczenia (i tylko wyłącznie wykluczenia) z ugrupowania czysto ideologicznego?

Pomyśl nad tym i kiedy Twój mózg wyda ostatnie tchnienie z przemęczenia - daj znać jakie wyciągnąłeś wnioski.

A wracając do tematu - Kawador ma rację - Główni założyciele partii mocno stękali na Korwina i jego kompromisowe nastawienie do państwa minimum a sami trzymają ludzi w partii, którzy nie chcą zalegalizować broni palnej. (Czego Korwin Mikke chce)

Tak więc mimo rejestracji PL to i tak UPR i KNP będzie najbardziej wolnościową partią (jak tak dalej będzie) bo KNP broń zalegalizować chce, a tymczasem w PL trwają nad tym dysputy.

A jeśli PL ma być partią kompromisu, dialogu i miejsca dla każdego - to niech nazwie się partią demokratyczną.

Dysputy mogą sobie trwać, ale w Deklaracji Politycznej jest zapisane:
"Partia Libertariańska uważa, iż każdy człowiek ma prawo do obrony własnego życia, zdrowia oraz mienia. W celu zwiększenia możliwości tejże obrony, zamierza upowszechnić dostęp dorosłych mieszkańców Rzeczpospolitej do broni palnej. Partia Libertariańska uważa, że Konstytucja RP, mimo iż zapewnia jej obywatelowi ochronę życia, nie gwarantuje dostępu do skutecznych narzędzi tejże ochrony. Partia pragnie doprowadzić do sytuacji, w której ofiara nie będzie pozostawała bezbronna w starciu z agresorem, uważając jednocześnie, że możliwość noszenia broni na terenie prywatnym powinna być uzależniona od zgody jego właściciela i użytkownika."
Są też ogólne założenia programowe, w których jest napisane:
"Prawo do obrony
Ograniczanie prawa do obrony, w szczególności poprzez przymusowe rozbrajanie, przymuszanie do utrzymywania dostarczycieli usług obronnych lub zakazy korzystania z takich usług stanowi agresję i jest niedopuszczalne."
A ludzie przychodzą różni i lepszą metodą jest rozmawianie z nimi i ich przekonywanie, a nie od razu wyrzucanie. Nie da się przeprowadzić żadnych zmian bez przekonania ludzi do swoich racji.

Hitch

3 220
4 880
Starasz się kierować dyskusje na właściwy tor?

Forum to jedno, a mi głównie chodzi o ewentualną sytuację w partii. Skoro i na forum i na FB są "członkowie", którzy chcą czegokolwiek zakazywać - czas pomyśleć o oficjalnym odsiewie.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Ja to ma problem, że PL nie jakiejś takiej zwięzłej wersji swojego programu, coś w punktach, jak Karta Praw. Nie wiem ile, kilka, kilkanaście fundamentalnych kwestii, które nigdy nie będą poddawane dyskusji i zmieniane. Jak ktoś się z nimi nie zgada, to niech idzie do Palikmiota, czy gdzieś. Wiem, że jest deklaracja i program, ale to wszystko już dość rozbudowane i ostrożnie rozpisane.

Do góry Bottom