Ciekawy artykuł w GW nt. Somalii

A

Anonymous

Guest
sierp napisał:

Artykuł nawet fajnie mi się czytało. Mam parę drobnych uwag.

Pierwsza z nich to głód. Wielu ludzi jest zdania, że w sąsiedniej Etiopii panuje głód, a mają przecież całkiem sprawne państwo! Jaka jest prawda? Otóż głód zazwyczaj panuje jedynie na terenach koczowniczych plemion, w czasach suszy. Podobnie jest w Somalii. Pojawiło się info o wielu ofiarach głodu na terenach kontrolowanych przez islamistów, ale tam toczy się wojna! Druga rzecz jest taka, że susza potrafi tam trwać lata.

Kolejną uwagą jest to, że tego nie można nazwać libertarianizmem ani anrchokapitalizmem, chociaż przejawia wiele takich cech. Libertarianizm opiera się przede wszystkim na wysokiej pozycji jednostki, jej prymacie. O co trudno w społeczeństwie silnie klanowym. Idąc dalej to w krajach islamskich( może poza Indonezją, nie wiem jak to tam wygląda) państwo to tylko fasada. Państwo w naszym rozumieniu, czyli społeczeństwo obywatelskie i demokracja, bo to dla nich słowa kulturowo obce. Liczą się klany, a zwłaszcza klan głównego kacyka.

Nie będę się rozwodził, chodzi o to, że libertarianizm to nie tylko ekonomia ale i kultura.

W świecie islamu jest silnie zaznaczona prywatność, ale niech się tylko ktoś dowie, że robisz coś wbrew islamowi, to masz kiepsko... Trudno coś takiego pogodzić z libertarianizmem.

Jak widać drogi im nie są potrzebne, ta co istnieje jest remontowana. Uniwersytety okazały się być potrzebne, to powstały. Budowanie masztów dla telefonii komórkowej, system płatności za pomocą komórek, dowożenie paliwa do generatorów, to bardzo duża inwestycja ze skomplikowaną logistyką. Bo drogę postawisz i masz z głowy - nie licząc remontów. W każdym razie jej postawienie jest o wiele prostsze. Wystarczy nie odjebywać rąk za kradzieże i wysyłać złodziejaszków na różne budowy.

Różne wskaźniki gospodarcze są bardzo mylne. O czym nieraz gadaliśmy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Produkt_kr ... rytyka_PKB

Oglądałem wiele zdjęć z Somalii. Na wielu widziałem biedę, ale nie widziałem slamsów! Murowane budynki są zadbane, ciekawie pomalowane. Nie zauważyłem też walających się śmieci.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Ale na Wiki jest napisane, że Puntland ma jakiegoś tam prezydenta i armię. To jak w końcu jest z tym brakiem rządu? No i z tego co do tej pory czytałem o Somalii (czyli niewiele), to właśnie w Puntland żyje się najlepiej. Nie jest to jakiś argument przeciwko anarchii?

A

Anonymous

Guest
Szynka napisał:
Ale na Wiki jest napisane, że Puntland ma jakiegoś tam prezydenta i armię. To jak w końcu jest z tym brakiem rządu? No i z tego co do tej pory czytałem o Somalii (czyli niewiele), to właśnie w Puntland żyje się najlepiej. Nie jest to jakiś argument przeciwko anarchii?

To państwo nie jest państwem w naszym rozumieniu. Rządzi jakiś kacyk który musi się liczyć z innymi klanami i islamistami. Putland najprawdopodobniej może zostać uznany, bo jest bardzo stabilny. Chociaż w Górskim Karabachu od jakiegoś czasu jest spokojnie i nie jest uznawany. Gdyby było to by wydawali kasę na "wielkie inwestycje".

Dla Puntlandczyka nie jest istotne czy rząd jest w Mogadziszu czy w Garoowe, bo to na dobrą sprawę nic nie zmienia. Chociaż jak rządziły komuchy to nie było tak wesoło. A "rząd centralny" jest za bardzo na sznurku Zachodu. No ale jak komuchy przegięły pałę to ich zaorano. I jakby rząd centralny odzyskał kontrolę nad Somalią i zacząłby wydziwiać, to by doszło do rebelii któregoś z klanów.

Żyje się najlepiej bo nie ma tam wojny.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Abdirahman_Mohamud_Farole - najnowszy prezydent Puntlandu. Zobaczymy gagatku co się stanie jak powstanie rząd narodowy i dobierze się wam do autonomii. Może gadał dla picu...

To jest co najwyżej minarchia.

Poza tym gdyby mieli łacińską kulturę, to by przyjaźniej wyglądali dla człowieka Zachodu.

Punstacomlab2.jpg

Pracownia komputerowa na Państwowym Uniwersytecie w Puntlandzie.

http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Somalia
http://en.wikipedia.org/wiki/Puntland#Politics

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Jakiś zbyt pozytywny wydźwięk tego wpisu, lepiej sobie go zapisać żeby się nie pojawiła wersja 2.0, gdzie głodne dzieci na ulicach modlą się o zbrojną, tfu, pokojową interwencję demokratyczną, żeby sobie resztę życia spędzić w krainie sprawiedliwości społecznej :)

Jakby się sprawie nie przypatrywać i bez względu na panujący ustrój, życie w rogu Afryki jest osiągnięciem.

M

MichalD

Guest
W wielu społeczeństwach, silne i neutralne światopoglądowo państwo, razem z rozwiniętym systemem edukacji państwowej może być niezbędne jako potencjalnie jedyna poważna przeciwwaga dla interesów kolesi ,klanów i religijnych przywódców.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Nie ma nic gorszego niż państwowa edukacja. Państwowe szkoły są nastawione na hodowle owiec ,a nie na kształcenie wyjątkowych ludzi. Nie chce mi się rozpisywać jak chujowy jest system edukacji państwowej ,ale jakbym chciał mógłbym o tym napisać prace magisterską albo doktorat. Szkoły publiczne to jebane pastwiska kształtujące konformistów bez zasad m.in przez ściąganie i uczenie się na pamięć. Ze szkoły wyniosłem jedynie umiejętność pisania ,czytania i liczenia ,a uczyłem się dobrze. Szkoły nie uczą nic praktycznego tylko jak dobrze gryźć trawę i wmuszają szacunek do takiego kurewstwa jak państwo ,a obecnie UE. Prywatne uczelnie są o wiele lepsze ,bo nie indoktrynują młodych umysłów gównem.

D

Deleted member 427

Guest
Z tego artu wynika jedno: [RASIZM ON] gdyby Somalia leżała np. w Kanadzie i gdyby zamiast islamistów-pojebów żyli tam biali ludzie uciekinierzy np z kontynentalnej Europy, to byłby w chuj dobry akap [RASIZM OFF]

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
Generalnie rzecz biorąc, przy tak kolektywistycznej religii jaką jest islam bilans swobód wychodzi im na zero, bo i tak z nich nie korzystają, mimo że teoretycznie, podmiotowości jaką daje brak rządu mają więcej. Zatem poniekąd zgadzam się z kawadorem. Inna sprawa, że biali uciekinierzy z kontynentalnej Europy w Kanadzie nie są żadną gwarancją sukcesu dla takiej "Somalii". Skończyłoby się na utworzeniu państwa, oglądaniu "Przystanku Alaska" (tak, wiem, że to nie ten sam kraj, ale mają blisko) i ciągnięciu socjalu, przy dzisiejszej mentalności "uciekinierów z kontynentalnej Europy".

Każdy sobie państwem, rządem, premierem czy królem - a ci z rozdwojeniem jaźni - kolektywem. Taką myśl musimy dalej promować i nic się pod tym względem nie zmienia. Chociaż myślałem, że wzrost w tej Somalii będą mieć jednak ciut wyższy, z 5%... Inna sprawa, że on z pewnością rozkłada się nierównomiernie.

D

Deleted member 427

Guest
Skończyłoby się na utworzeniu państwa (...) i ciągnięciu socjalu, przy dzisiejszej mentalności "uciekinierów z kontynentalnej Europy".

Ale ja miałem na myśli białych ludzi nieskażonych socjalizmem i prawnoczłowiekizmem ;) Ot, takie nowe pokolenie, tabula rasa. W dodatku w tę grupę obowiązkowo wmieszałoby się kilkunastu libertarian, żeby nieustannie przypominali reszcie, aby ci w czasie podróży do Kanady nie odwracali głów w kierunku Europy - bo skończą jak słupy soli :)

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
Od najbardziej oczywistych, niemożności bimbrownictwa, prostytucji i hazardu zaczynając? Konkretnie to Ci nie powiem, bo w Somalii nie byłem, staram się dociec czemu mają taki słaby wzrost PKB, pomijając infrastrukturę.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Teoretycznie powinni kumulować kapitał szybciej niż propaństwowi monopoliści, a oni dalej zapierdalają z butelkami po wodę na piechotę do jakiejś pompy wykopanej im przez komuchów z ue. Dlaczego? Izolacja? Islam? A może ci ich kacykowie to to samo co państwo?

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036
Rasista by powiedział, że dlatego bo to Murzyni i im się pracować nie chce, nie żebym to ja był tym rasistą ;) .

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Madlock napisał:
Teoretycznie powinni kumulować kapitał szybciej niż propaństwowi monopoliści, a oni dalej zapierdalają z butelkami po wodę na piechotę...

Cholera wie. Może lokalni kacykowie dokręcili śrubę, by naród był bardziej pobożny?
Ja nie rozumiem jednego najbardziej istotnego dla gospodarki, dlaczego nie dobrali się do tablicy Mendelejewa z uwzględnieniem diamentów i tantalu (Somaliland) i do ropy (Puntland)?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Pochłaniacz azbestu napisał:

Lewacy jak zwykle nie widzą przyczyn lub podają zupełnie inne przyczyny, te które im pasują.
Nie sądzę, że to akurat szariat jest winny. Bo brak kibuco-kołchozów czyli korporacji jest dobry dla wolnego rynku i wzrostu gospodarczego. Brak oprocentowania pożyczek można obejść przez udział w zyskach. Hawala która nie została zlikwidowana przez islam jest tańsza i lepsza od naszej obecnej bankowości.

Ja przypuszczam, że prawdziwym winowajcą za ten stan rzeczy jest ichnia kasta kapłańska. Ta zaraza zawsze podejmie działania hamujące dobrobyt, bo jak jest dobrobyt, to następuje konsumpcja która to powoduje, że bogowie siłą rzeczy schodzą na plan dalszy. Jefferson miał rację, że kapłan zawsze i wszędzie będzie wrogiem wolności.

Jeszcze jedna uwaga. Nikt nie zauważył, że Puntland był jedyną prowincją Somalii w której władze zawracały łodzie wiozące ludzi do Jemenu, chcących pracować w bogatszych krajach półwyspu. Kto to zlecił i dlaczego?
A piraci jakoś nie byli zawracani. Mało tego, podobno mieli ciche przyzwolenie na odstrzał emigrujących.

Korwin-Mikke.pl ➩ Nie wolno wyjeżdżać z Somalii
Korwin-Mikke.pl ➩ Płacą imigrantom za opuszczenie Somalii
...etatyzm pełnym ryjem...

Do góry Bottom