Atak na redakcję pisma satyrycznego "Charlie Hebdo"

tomky

Well-Known Member
790
2 038
IMO słabe. Nie negują holokaustu, a przerzucają go na rdzennych Palestyńczyków.

Domyślałem, się, że gówniane wujki coś przekręciły, znalazłem prawdziwy temat prac (przynajmniej na 20015r) na irańskiej stronie:

Theme:
1-If west doesn't know any limit for freedom of expression,
why they don't permit the researchers and historians to consider Holocaust?
2-Why should Palestinian oppressed people compensate Holocaust. The people that didn't have any role in world war II?
3- We are worried about another Holocausts such as Atomic Holocaust( Holocaust in Iraq,Syria and Gaza)
http://www.irancartoon.com/the-second-holocaust-international-cartoon-contest-2015/#

Dla mnie najlepszy jest, ten z izraelskiem żołnierzem zasłaniającym się nagrobkiem z holocaustem.
Zestawienie dziewczynki z zapałkami do biadolącego nad holokaustem Żyda, też jest niezłe.
(nie oceniam warsztatu autorów, tylko idee)

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Dla mnie najlepszy jest, ten z izraelskiem żołnierzem zasłaniającym się nagrobkiem z holocaustem.
Zestawienie dziewczynki z zapałkami do biadolącego nad holokaustem Żyda, też jest niezłe.
(nie oceniam warsztatu autorów, tylko idee)
Ja tez wytypowałem ten z żołnierzem, drugi dla mnie to Pinokio Style.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
I tak właśnie wygląda sukces wychowawczy.

Rysownik "Charlie Hebdo": "Nie będę już rysował Mahometa"
olg, PAP
29.04.2015 , aktualizacja: 29.04.2015 20:28

Luz, czyli Renald Luzier, 42-letni francuski rysownik, jedna z gwiazd tygodnika satyrycznego "Charlie Hebdo", będącego celem krwawego zamachu dżihadystycznego w Paryżu na początku roku, zadeklarował, że nie będzie więcej rysował wizerunków Mahometa.

- Nie narysuję więcej wizerunku Mahometa, on mnie już nie interesuje. Jestem zmęczony - powiedział w dzisiejszym wydaniu magazynu branżowego "Les Inrockuptibles".

W zamachu na redakcję "Charlie Hebdo" w Paryżu bracia Said i Cherif Kouachi zastrzelili 7 stycznia 12 osób, w tym głównych rysowników pisma. Zamachowcy, którzy deklarowali przynależność do organizacji dżihadystycznych, zginęli dwa dni później w policyjnej obławie.

Luz cudem uniknął ataku

Luz, obchodzący 7 stycznia urodziny, spóźnił się na kolegium redakcyjne "Charlie Hebdo" i uniknął ataku. W pracy znalazł się kilka minut po masakrze.

Pierwsze wydanie pisma po zamachu, przygotowane gościnnie w redakcji gazety "Liberation", ukazało się w nakładzie 8 mln egzemplarzy. Na okładce zamieszczono rysunek autorstwa Luza, przedstawiający Mahometa na zielonym tle, ze łzą w oku, trzymającego kartkę z napisem: "Jestem Charlie". Nad podobizną proroka widniał napis "Wszystko zostało przebaczone".

Przed atakiem nakład "Charlie Hebdo" wynosił ok. 60 tysięcy egzemplarzy.

Kontrowersyjne pismo

"Charlie Hebdo" to pismo o profilu lewicowo-libertariańskim. Ostrze satyry często wymierzało w religię, zwłaszcza w radykalny islam; jeszcze częściej szydziło z polityków, z lewicy i prawicy.

Począwszy od publikacji duńskich karykatur proroka Mahometa, które wywołały protesty na Bliskim Wschodzie w 2005 roku, poprzez wydanie zatytułowane "Sharia Hebdo" ("Szariat Hebdo"), aż do wymienienia Mahometa jako redaktora naczelnego - "Charlie Hebdo" systematycznie zamieszczał prześmiewcze materiały dotyczące muzułmanów i ich wiary. Właśnie te ataki wywołały najwięcej kontrowersji. W 2007 roku pismo zostało podane do sądu z oskarżeniami o rasizm, po edycji "Sharia Hebdo" biura tygodnika zostały podpalone.

Już nie będzie. W dodatku nagłośnili to w prasie, że już nie będzie. Więc ja nie wiem, czy terroryzm faktycznie nie może być skuteczny.

Hitch

3 220
4 876
"Charlie Hebdo" to pismo o profilu lewicowo-libertariańskim.

Zawsze jak ktoś dodaje jakieś przedrostki przed libertarianizmem to mnie kurwica łapie. To jak powiedzieć, że coś jest o profilu religijno-ateistycznym lub lewicowo-prawicowym. Libertarianizm jest libertarianizmem, bo nie istnieje w ramach przyjętych dyskursów politycznych. Coś jest albo libertariańskie, albo nie jest takie ani trochę. Dżizas faking krajst.

OP
OP
Alu

Alu

Well-Known Member
4 634
9 694
Jednak są różne nurty libertarianizmu, czy Ci się to podoba czy nie. Część się określa właśnie lewicowymi.

Hitch

3 220
4 876
Czy im się to podoba, czy nie to nie są już libertarianami jak bawią się w tworzenie do niego jakichkolwiek nurtów.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Jeszcze tak w nawiązaniu do wiadomego newsa. Poniekąd cieszy, że jakieś tam terrorysty wymierzają komuś karę śmierci a państwo taką nawet nie dysponuje i ma pod tym względem związane ręce. To pokazuje, że daleko mu do omnipotentności, o którą wszyscy je podejrzewają lub takowej mu życzą. Skoro jakiś ludek może decydować o czyimś życiu i śmierci a rzekomo ta najpotężniejsza, największa machina społeczna nie może, to widać kto tu ma prawdziwą władzę i jest w stanie decydować o ważniejszych kwestiach.

Tak, teraz wiecie jak wygląda test ostateczny FatBanthy... ;)

Trzeba przyznać, że w sumie było wspaniałe posunięcie na rzecz rozmontowania a przynajmniej osłabienia etatyzmu - zniesienie kary śmierci. Powinniśmy szczerze podziękować humanitarianom i innym spierdolinom ludzkiego gatunku, bo chociaż wyszło im to przypadkowo, to niewątpliwie uderzyli w tzw. autorytet państwa. A teraz niech sobie Breiviki i inne muslimy hasają.

I gdzie jest Twoje państwo teraz, lewaku?

Cptkap

Well-Known Member
701
3 229
O, i tutaj dochodzi się do ciekawej kwestii, o której autor nie wspomniał, by nie przykleili mu pewnej łatki.

Charlie Hebdo jebie w muslimów i katoli. To jest cool i wolność słowa.

Za to Dieudonné M’bala M’bala jebie w Żydów i robi sobie beke z holokaustu. To już trzeba "za pomocą wszystkich dostępnych środków prawnych wyeliminowany z życia publicznego".
Quenelle_liste_anti-sioniste.jpg

Tu należy przypomnieć Voltaira: Aby dowiedzieć się kto naprawdę Tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno Ci krytykować

Mały update.
Dieudonné skazany za "antysemityzm":

French comic Dieudonne jailed for two months for anti-Semitism

A Belgian court finds controversial comedian guilty of hate speech, incitement to hatred and Holocaust denial

BRUSSELS — A Belgian court sentenced controversial French comedian Dieudonne Wednesday to two months in jail for incitement to hatred over alleged racist and anti-Semitic comments he made during a show in Belgium, a lawyer said.

Dieudonne M’Bala M’Bala, who has faced similar court cases in France, was also fined 9,000 euros ($9,500) by the court in the eastern city of Liege, said Eric Lemmens, a lawyer for Belgium’s Jewish organisations.

He was not in court for the verdict.

The judgment “says that all the accusations against Dieudonne were established — both incitement to hatred and hate speech but also Holocaust denial” relating to a show in Liege in 2012, Lemmens told AFP.

“For me this is more than satisfying, this is a major victory,” he said.

Earlier this month the European Court of Human Rights ruled against Dieudonne in a separate case, deciding that freedom of speech did not protect “racist and anti-Semitic performances.”

Dieudonne was protesting a fine he received from a French court in 2009 for inviting a Holocaust-denier on stage. He was fined 10,000 euros ($11,000) for what that court referred to as “racist insults.”

In March, a French court also handed Dieudonne a two months suspended sentence and fined him heavily for anti-Semitic remarks after he caused uproar by suggesting he sympathized with the attacks against satirical magazine Charlie Hebdo and a Jewish supermarket in Paris.

“I feel like Charlie Coulibaly,” he wrote on Facebook, a play on the slogan “Je suis Charlie” that became a global rallying cry against extremism and Amedy Coulibaly, one of the attackers.

The performer, who made his name in a double act with Jewish comedian Elie Semoun, is infamous for his trademark “quenelle” hand gesture that looks like an inverted Nazi salute but which he insists is merely anti-establishment.

French courts have hauled him up over a string of comments which opponents say are bluntly racist while supporters champion his right to free speech.

Dieudonne, who can appeal the decision, was not immediately reachable for comment.

http://www.timesofisrael.com/french-comic-dieudonne-sentenced-to-jail-for-anti-semitism/

Do góry Bottom