Zasady cywilizacyjne

D

Deleted member 4151

Guest
byłbym wdzięczny, gdybyś podał mi link do jakiegoś tematu o anarchizmie, bo mam do was pewne pytanie.
Większość tematów jest o anarchizmie bo zdecydowana większość z nas nimi jest .

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Nie znajdziesz na wszystko recepty, ale już widzę twoje szczęscie w państwie, które zabierze ci dziecko na podstawie nowej ustawy, bo rok temu (kiedy było to legalne, a może nawet zalecane przez psychologów) dałeś mu w dupę za złe zachowanie.
Albo odwrotnie. Ktoś siedzi za posiadanie narkotyków, znosi się zakaz ich posiadania i można uwolnić człowieka.

OP
OP
A

Aleksy

New Member
17
0
Jak się pojawi ktoś, kto trochę inaczej myśli, to dla was od razu troll? To najlepiej załóżcie anarcho-masonerię. Wtedy nikt obcy się wam nie wtrąci do dyskusji... Natomiast odpowiadając na sytuację odwrotną. Jest takie cudeńko jak amestia, czyli dalej jesteś przestępcą, ale nie ponosisz dalej kary.

Mad.lock

5 149
5 113
Przeczytałem te Zasady Kardynalne.
Punkt 4 i 8 to furtki do dowolnego zamordyzmu.
Czy suwerenem jest cały ród królewski?
Czy oprócz suwerenów są jacyś kapłani? Czy suweren jest najwyższym kapłanem? Jeśli nie, to suweren podlega kapłanom i nie jest najwyższą władzą.
Punkt 6 - co jest ważniejsze: Bogowie czy Zasady Kardynalne?

OP
OP
A

Aleksy

New Member
17
0
Zasady 4 i 8? Ja tam widzę raczej ograniczenia.
Suweren jest jeden, w jednej osobie.
Raczej nie kojarzę, aby Słowianie mieli stan duchowny.
Kto ważniejszy.. hmm.. Bogowie pod warunkiem, że osobiście złożą skargę na ZK :) .

Mad.lock

5 149
5 113
Myślałem, że ma być jeszcze jakaś kasta najwyższych kapłanów, co będą pilnować, czy te zasady są przestrzegane. Ale skoro nie ma, to nie wiem za bardzo po co one są. Czy gdzieś już był taki ustrój, że są spisane zasady, mające niby obowiązywać przez kilka pokoleń, które mają ograniczać władzę suwerena, ale nie ma kto ich interpretować?

OP
OP
A

Aleksy

New Member
17
0
Stare zasady mają to do siebie, że ich interpretacja następuje na podstawie tradycji. Specjalnie nie wpisałem tam Demokracji, ponieważ wtedy byłaby pewność, że żadne zasady nie będą przestrzegane, natomiast w Monarchii sprawy mają się niemal odwrotnie, niż w Demokracji i Monarchowie z reguły stosują się do zasad. Przykładowo królowie Francji i Nawarry, którzy podlegali fundamentalnym prawom monarchii francuskiej. Rewolucja wybuchła po tym jak Król zwołał Stany Generalnie, aby uchwaliły podatek, ponieważ sam zrobić tego nie mógł. Obecnie natomiast można sobie zadać pytanie czy wolelibyśmy żyć w Jordanii pod rządami Haszymidów czy pod rządami islamistów, albo zastanowić się nad państwem książąt Liechtenstein. Oczywiście taki dokładnie spis nie obowiązywał. Korzystając ze swojej wiedzy historycznej zebrałem zasady, które wychodziły ludziom na dobre.

WoKu

Anarchoautystyk
Członek Załogi
244
663
Aleksy napisał:
Woku, wymień z numerka, które są bełkotem
15, 25 (co to znaczy?), 29, 50, 54, 55, 56, 58, 59, 62, 64, 65, 66 (wtf?), 67, 69, 72, 73, 74, 75, 85, 88, 92, 93, 94.
Może trochę przesadziłem ze słowem "bełkot", ale na pewno nie jest to coś, co można by nazwać zasadami kardynalnymi. To raczej jakieś luźne myśli, które w zasadzie nic nie wnoszą.

OP
OP
A

Aleksy

New Member
17
0
Owszem, większość tych zasad jest banalna.'To nie są jakieś arcydzieła literackie, że kto czyta, ten pada na kolana, lecz proste (wręcz banalne) myśli, które jednak mają duże znaczenie. Wyjasnię ci przynajmniej część z nich - 15) Wieczystość i niezmienność zasad. 25) Przykład współczesny. Zakaz bicia dzieci, który rzekomo ma chronić dzieci przed maltretowaniem, ale obejmie to faktycznie rodziny normalne, a patologia (co należy do jej natury) nie podlega prawu. 29) Św. Augustyn. Zasada mówi sama za siebie. 50) Gdzie i kiedy czynność ma miejsce jest dla niej fundamentalne. 54-55) Prawa nie tworzy się dla uszczęśliwienia świata, bo to niemożliwe. 56) Wojna w Europie? Juź nigdy nie będzie u nas wojny. Taaa... 58) Przypomnienie, że życie nie polega na uciekaniu przed śmiercią. 59) To mówi samo za siebie. Cesarstwo Chińskie vs. Europa, III Rep. Francuska vs. II Rzesza. 62) Ces. Chin stanęło w miejscu i porównywalnie się cofnęło w rozwoju cywilizacyjnym. 64) Coś na sprawiedliwość społeczną. 65) Zrobimy referendum: Czy 2*2=4??? 66) Zasada jeszcze średniowirczna. Kiedy posłaniec wroga przynosi mi wiadomość, to nie mogę go poćwiartować, bo mi się wiaomość nie podoba. To załamałoby wszelką komunikację. 67) Długi. 69) To akurat faktycznie jest myśl, jakże aktualna w Europie i Ameryce Północnej.72) Przykładowo sąd orzeka na podstawie prawa, a nie opini publiczności. 73) Coś o UE. 74) To już dobite mówi samo za siebie. Rozwiązania najbliższe naturze, np. naturze człowieka sprawdzą się najlepiej. 75) Moja własnosc ziemska to taki stożek aż do jądra Ziemi. No chyba własność, to fundament. 85) A kto ma kierować twoim życiem? Jan Nowak z magistratu? 88) Przykładowo art. 8 KP. 92) Eee, standard prawa rodzinnego. Dziecko adoptowane jest jak własne w świetle prawa. 93) To tam, gdzie liczy się przede wszystkim wspólnots krwi, np. u Suwerena. 94) Przykładowo dziecko nie ma własnej woli wedle prawa, więc nie może uznać, że nie chce, np. iść do szkoły, wybranej przez rodziców.

Do góry Bottom