Wolnościowy podręcznik ekonomii

OP
OP
M

m.calka

New Member
3
0
Dziękuję za odpowiedź i chyba zaopatrzę się w Makroekonomie Mankiwa. Mam nadzieję że nie będę miał problemów z zaliczeniem przedmiotu chociaż wykładowcy to zagorzali zwolennicy interwencjonizmu. Z zalecanych podręczników mam makro Begga i makro Blancharda. Może ktoś odniesie się również i do tych pozycji?

Dzitsu

New Member
1
0
Witam.
Rozpocząłem niedawno studia ekonomiczne i szukam wolnościowej książki dotyczącej mikroekonomii (najlepiej żeby zawierała wykresy), bo jak mam czytać Begga to nie za bardzo się z tego ciesze a wykładowca dał nam wolną rękę odnośnie książki.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 938
ha ha. Austriacy nie przepadają za wykresami:

Niektórzy austriacy uważali, że moja praca była świętokradztwem — jak można próbować pokazać idee Misesa na wykresach! Ale Mises w Ludzkim działaniu uznał, że można przedstawić interakcje sił ekonomicznych, rysując wykresy lub stosując symbole matematyczne. Po prostu nie przepadał za wykresami stosowanymi, kiedy pisał swoją książkę, mówiąc, że to poboczne wątki. Przyznawał jednak, że mogą być użyteczne w uczeniu na pierwszych stopniach studiów. Uważam, że wykresy mogą być przydatne. Rothbard użył ich sporo w Ekonomii wolnego rynku. Oczywiście nie powinniśmy mylić wykresów z właściwą teorią, przed czym przestrzegał Mises.
http://mises.pl/blog/2016/06/17/austriacki-makroekonomista-wywiad-z-rogerem-garrisonem-czesc-i/

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
Też nie lubię wykresów - posługiwanie się nimi zakrawa niemalże na powrót do kultury obrazkowej. Kumaci true-myśliciele sa słuchowcami z bogatą wyobraźnią. Liczą się dla nich słowa, ich znaczenia oraz relacje między nimi a nie jakieś bazgroły atakujące zmysły.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marsh....E2.80.9Emedium_jest_informacj.C4.85.E2.80.9D

Jak dla mnie, nie da się myśleć obrazami. Jeżeli narzuca Ci się jakiś obraz, to zazwyczaj masz już do czynienia z finalną fazą myślenia. Z obrazami się nie dyskutuje, obrazy to dogmaty, które trzeba zaakceptować w takiej formie, w jakiej zostały podane. Dlatego telewizja to taki genialny środek propagandy.

jkruk2

A fronte praecipitium a tergo lupi
828
2 391
Wspomniany Garrison rozwija podejście makroekonomiczne wewnątrz ASE. Zresztą w Szkole Austriackiej jest połączenie mikroekonomii z makroekonomią...

Do góry Bottom