Weterani chcą szacunku za wojny

C

Cngelx

Guest
Nadstawiają dupę za te 6-8 tysięcy miesięcznie,ale pomimo iz moze sie to wydawać całkiem sporo to moim zdaniem kwota ta nie rekompensuje rozłąki z rodziną, faktu że każdego dnia mogą ich odstrzelić oraz często zrytej psychiki po powrocie do "normalnego życia".

Nie spotkałem się z tym, żeby ktoś hejtował ludzi, którzy pracują na platformach wiertniczych na Morzu Norweskim. Też sporo zarabiają i tak samo jak żołnierze narażają życie. Różnica jest jednak taka, że ci co pracują na platformach robią raczej coś pożytecznego, żołnierze natomiast robią coś wysoce szkodliwego.

Dla mnie każdy może sobie oczywiście pracować gdzie chce, wedle własnych możliwości i chęci. Jednak osoba pracująca dla państwa (czy to płatny morderca, czy sprzątaczka w Urzędzie Skarbowym) będzie budziła we mnie niechęć.

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
pomimo iz moze sie to wydawać całkiem sporo to moim zdaniem kwota ta nie rekompensuje rozłąki z rodziną, faktu że każdego dnia mogą ich odstrzelić oraz często zrytej psychiki po powrocie do "normalnego życia".
Jadą z własnej woli. Najwyraźniej rekompensuje

Jak dla mnie hejtowanie żołnierzy i ta cała nagonka,ile to oni nie zarabiają wynika z frustracji Polaków,ciągle oszukiwanych przez rząd i ogólnie wszechobecnej w naszym społeczeństwie zazdrości i złorzeczenia innym.
Aj waj. Od czego tu zacząć?

Grupa ludzi deklarujących się wykonywać polecenia państwa leci na misje za środki odebrane pod przymusem grupie ludzi, gdzie będzie realizować cele państwa inicjując agresje.

Tak w skrócie. Nie dziw się też że ktoś...

ty wiesz co ty w ogóle mówisz?

...wychodzi poza ramy ogólnie przyjętego dyskursu i nie identyfikując się z żadną organizacją państwową po prostu nie widzi większych różnic pomiędzy takimi formacjami jak Wermacht, Armia Czerwona i Wojsko Polskie. Generalnie takie same zbieraniny potencjalnych (w dobrym wypadku) morderców, z tą różnicą że WP jest o tyle gorsze że składa się z ochotników. To że trzecia wymieniona formacja nie dokonywała ludobójstw, wynika tylko z aktualnego balansu sił, który nie pozwala zwierzchnikom na podejmowanie takich decyzji.

Hitch

3 220
4 882
Ja nic do tych chłopaków nie mam.

Jak ja nienawidzę, jak ktoś mówi o policjantach lub żołnierzach per "chłopaki". No nie da się sztuczniej już pokazać swojej rzekomej sympatii.

Nadstawiają dupę...

A czy ktoś im kazał? Serio, w nocy ktoś porwał ich z rodzinnego domu i siłą zmusił do zaciągnięcia się do armii? Ja żadnego z nich o to nie prosiłem. A samo "nadstawianie dupy" mi kojarzy się z ryzykowaniem kosztem swojego dobra dla dobra innych. Żołnierze nie ryzykują dla innych tylko dla siebie. I robią to dodatkowo za pomocą agresji, więc pies ich jebał.

...za te 6-8 tysięcy miesięcznie

I skąd niby te pieniądze mają? Dostają je od świniojebów, którzy grabią uczciwych ludzi. Gdyby mieli trochę godności to by powiedzieli "za kradzione nie robię".

kwota ta nie rekompensuje rozłąki z rodziną,

Sorry, ale tutaj takie głodne kawałki sprowadzą tylko na ciebie deszcz śmiechu i szyderstw. Myślę, że mogę wyrazić stanowisko reszty, która powie z pewnością coś w stylu "a chuj nas obchodzi czego te pieniądze im nie rekompensują". Trzeba mieć nie lada tupet, żeby żyć za zrabowane dobra, dostając 3-4 razy więcej niż uczciwy zapierdalacz na chleb i jeszcze skomleć, że to mało.

faktu że każdego dnia mogą ich odstrzelić,

I bardzo dobrze, właśnie to się dostaje za wpierdalanie się z bronią w ręku w cudze sprawy. Do okupantów się strzela. Chociaż tyle ta banda zbirów powinna wiedzieć, kiedy wylatuje na te swoje śmieszne misje, żeby ograniczać innym ich wolności i swobody.

oraz często zrytej psychiki po powrocie do "normalnego życia".

Zrytą psychikę to trzeba mieć, żeby iść mordować i okupować tych, co NAPu nie złamali, w dodatku w cudzych wojnach i za zapierdoloną ludziom kasę. Jeśli myślisz, że znajdziesz tu kogokolwiek współczującego temu bydłu to chyba nie wiesz, czym jest libertarianizm i wszedłeś tu omyłkowo.

Gero

New Member
4
1
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Szanuje wasze zdanie na ten temat.

Grupa ludzi deklarujących się wykonywać polecenia państwa leci na misje za środki odebrane pod przymusem grupie ludzi, gdzie będzie realizować cele państwa inicjując agresje.

To co napisałeś jest oczywiście faktem,czymś czemu nie sposób zaprzeczyć i ująłeś to tak jak należy. Mniej więcej twoja wypowiedz streszcza pogląd zarówno innych jak i mój na tę sprawę,a cytuje ją bo jest najbardziej fachowa,pozbawiona emocji i wulgaryzmów.

Co do emocjonalnych panów :

Henry Kissinger powiedział : "Żołnierze to tępe, bezmózgie zwierzęta używane w polityce zagranicznej"

Po prostu nie podoba mi się gdy złość i frustracja kierowana jest w nie to miejsce co trzeba ,stąd zdecydowałem się napisać. ( Pomijając życzenie komuś by urwało mu nogi,bo to zwykłe chamstwo). Myślę że zamiast złorzeczenia zwykłym pionkom, należałoby walczyć z tym co powoduje że w ogóle zostali tam wysłani za pieniądze podatników,oraz przyczyną tego że dla wielu z nich jest to jedyną legalną perspektywą na utrzymanie rodziny.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Henry Kissinger powiedział : "Żołnierze to tępe,bezmózgie zwierzęta używane w polityce zagranicznej"
Według mnie Henry Kissinger, to krętacz i zasraniec. Zdanie które wypowiedział oddaje jego kompleksy w stosunku do wojskowych. Przeciętny oficer ma większe IQ od tego zasrańca, a atrybuty takie jak honor i męstwo, które może (ale nie musi) posiadać żołnierz, nie mogą być przypisane w żaden sposób takim zasrańcom jak Henry Kissinger.

Właśnie przez takie wredne kreatury jak Henry Kissinger, wojskowi muszą uczestniczyć w niemoralnych i niesprawiedliwych wojnach. Przez takie mendy jak Henry Kissinger żołnierze są pogardzani przez narody, z których się wywodzą.

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
Myślę że zamiast złorzeczenia zwykłym pionkom, należałoby walczyć z tym co powoduje że w ogóle zostali tam wysłani za pieniądze podatników,oraz przyczyną tego że dla wielu z nich jest to jedyną legalną perspektywą na utrzymanie rodziny.

A nie przyszło ci do głowy, że ci "u góry" całą swoją moc zawdzięczają "zwykłym pionkom"?

Hitch

3 220
4 882
No i by ich nigdzie nie wysyłali, gdyby nie nie mieli kogo.

Pomijając życzenie komuś by urwało mu nogi,bo to zwykłe chamstwo

Chamstwem jest ćlamanie przy jedzeniu albo obsranie komuś kibla i nie wyczyszczenie go. A to to zwykła opinia, nie robiąca nikomu krzywdy. Czego też innego można życzyć komuś, kto przyczynia się do urwanych nóg u osób, które nie zrobiły niczego jemu, ani jego bliskim? Nawet pod widżylantynizm, w którym nie musi zachodzić korelacja z otoczeniem głównego zainteresowanego nie da się podciągnąć działalności polskich żołnierzy na "najmodniejszych" dzisiaj misjach.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 883
12 269
Dlaczego hejtuję "weteranów"? Bo tak, wolność słowa, dziffki :)

D

Deleted member 427

Guest
Gero, ja jestem daleki od hejtowania wszystkich żołnierzy jak leci. Zwłaszcza że w USA wielu spośród nich to obrońcy konstytucji i zwolennicy powszechnego dostępu do broni palnej. Bywają tam także libertarianie.

telpeloth

państwosceptyk
256
292
No i by ich nigdzie nie wysyłali, gdyby nie nie mieli kogo.

Tutaj byłbym ostrożny. Bo jak nie będzie kogo wysyłać (nikt nie zechce wstąpić do wojska zawodowego), to się wróci do odwiecznej tradycji wybierania młodego człowieka z każdych dziesięciu chat, by dał się zabić za ropę. Wolę już by rozkazy spełniali ludzie, którzy podpiszą kontrakt, niż ci, którzy z wojskiem nie chcą mieć nic-a-nic wspólnego.

Hitch

3 220
4 882
Zawsze pozostaje dezercja, albo infiltracja szeregów wroga i zorganizowanie przewrotu jego własnymi środkami :)

Do góry Bottom