Wątpliwości praktyczne

paranoise

Member
38
12
Moje wątpliwości nie dotyczą w tym przypadku idei, gdyż co do tej po lekturze Hoppego nie mam żadnych. Cały czas jednak jestem za tępy na dokładne skminienie w jaki sposób bank centralny przy pomocy stóp procentowych doprowadza do zwiększenia podaży pieniądza. Jeśli chodzi o stopę rezerwy obowiązkowej to oczywiste jest w jaki sposób jej obniżenie doprowadza do inflacji jednak nie potrafię zrozumieć w jaki sposób przyczynia się do tego obniżanie stóp procentowych. Poza tym co oznacza obniżenie stóp procentowych? Jeśli bank centralny ustali stopy procentowe na poziomie 5 %, a dany bank prywatny wyemituje kredyt oprocentowany na 2 % to ponosi odpowiedzialność tylko ekonomiczną czy też karną? A jeśli ustali ją na zbyt wysokim poziomie względem tej jaką sugeruje bank centralny to ten drugi ma prawo go rozkułaczyć?

2. W jaki sposób inflacja wpływa na bilans handlowy z zagranicą?Logiczne mi się wydawało, że każda emisja pieniądza narodowego powoduje podwyższenie cen w kraju co jest naturalnym bodźcem do zakupu produktów importowanych, a więc powoduje deficyt handlowy. Skoro tak, to skąd się biorą apele związku eksporterów oraz różnych ekonomistów mainstreamu o osłabienie złotówki w celu wzmożenia eksportu?

telpeloth

państwosceptyk
256
293
Zdażyło mi się w życiu studiować ekonomię, spróbuję koledze pomóc...

Ad1. Wspomniane przez Ciebie stopy procentowe (referencyjna, lombardowa, depozytowa i redyskontowa) to tak jakby warunki kredytu, które bank centralny udziela bankom komercyjnym. Jest to delikatne uproszczenie oczywiście, w zależności od stopy może to być pożyczka pod zastaw papierów, depozytów jednodniowych itp. Referencyjna AFAIK wpływa jeszcze chyba na WIBOR albo WIBID, juz nie pamiętam, to było dawno:)

No it teraz masz podobne zjawisko jak w przypadku zwykłych kredytów - jeśli BC podnosi stopy, kredyty dla banków stają się droższe, przez co bank zmienia oprocentowanie własnych kredytów, by zgodnie z prawem popytu ludzie brali ich mniej. Mniej kredytów -> mniej pieniądza na rynku (mniejsza podaż). Sytuacja odwrotna analogicznie:) Jest to delikatne uproszczenie, ale mam nadzieję, że łapiesz zasadę:)

Ad2. Po pierwsze - emisja pieniądza nie jest jedynym sposobem osłabienia waluty, może to być również skup walut obcych przez BC, co spowoduje zmniejszoną podaż walut na rynku lokalnym, co powoduje osłabienie złotego w stosunku do innych walut.

Teraz: jeśli osłabisz złotówkę, to przy innych zmiennych stałych (to się popularnie mówi ceteris paribus) wzrosną ceny produktów importowanych, natomiast eksporterzy będą mieli przewagę konkurencyjną na zagranicznych rynkach, gdyż spadły ceny ich towarów w walucie obcej, choć w złotówkach jest nadal taka sama.

Do góry Bottom