Moje wątpliwości nie dotyczą w tym przypadku idei, gdyż co do tej po lekturze Hoppego nie mam żadnych. Cały czas jednak jestem za tępy na dokładne skminienie w jaki sposób bank centralny przy pomocy stóp procentowych doprowadza do zwiększenia podaży pieniądza. Jeśli chodzi o stopę rezerwy obowiązkowej to oczywiste jest w jaki sposób jej obniżenie doprowadza do inflacji jednak nie potrafię zrozumieć w jaki sposób przyczynia się do tego obniżanie stóp procentowych. Poza tym co oznacza obniżenie stóp procentowych? Jeśli bank centralny ustali stopy procentowe na poziomie 5 %, a dany bank prywatny wyemituje kredyt oprocentowany na 2 % to ponosi odpowiedzialność tylko ekonomiczną czy też karną? A jeśli ustali ją na zbyt wysokim poziomie względem tej jaką sugeruje bank centralny to ten drugi ma prawo go rozkułaczyć?
2. W jaki sposób inflacja wpływa na bilans handlowy z zagranicą?Logiczne mi się wydawało, że każda emisja pieniądza narodowego powoduje podwyższenie cen w kraju co jest naturalnym bodźcem do zakupu produktów importowanych, a więc powoduje deficyt handlowy. Skoro tak, to skąd się biorą apele związku eksporterów oraz różnych ekonomistów mainstreamu o osłabienie złotówki w celu wzmożenia eksportu?
2. W jaki sposób inflacja wpływa na bilans handlowy z zagranicą?Logiczne mi się wydawało, że każda emisja pieniądza narodowego powoduje podwyższenie cen w kraju co jest naturalnym bodźcem do zakupu produktów importowanych, a więc powoduje deficyt handlowy. Skoro tak, to skąd się biorą apele związku eksporterów oraz różnych ekonomistów mainstreamu o osłabienie złotówki w celu wzmożenia eksportu?