No to przeanalizujmy ten fragment zdanie po zdaniu.A ja, bardzo przewrotnie, za swój ulubiony fragment uważam ten: (...)
Bo mogę przy jego pomocy orać każde "Ale prawo starozakonne nie obowiązuje chrześcijan bo Jezus zwarł nowe przymierze". Macie, według waszej własnej książki przedstawiciele katolicyzmu (z kultem obrazów i wieloma innymi) będą taaacy malutcy.
Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.
Co to znaczy wypełnić? Otóż Prawo było dane nie dlatego, żeby je stosować wiecznie - ale żeby było początkiem drogi ku Odkupieniu. Dlatego wypełnienie Prawa oznacza m.in., że jesteśmy zwolnieni z niektórych (lub większości) przepisów nie dlatego, że są "zniesione", ale dlatego, że ich samo sedno - treść i cel - są lepiej wypełniane w Nowym Przymierzu. Przykład: ofiary ze zwierząt i płodów ziemi nie są już potrzebne, bo dokonała się najdoskonalsza Ofiara - śmierć Syna Bożego.
Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.
Zobacz więc, czy zmieniło się cokolwiek w Prawie? Weź Biblię i zobacz: masz tam Pięcioksiąg, masz księgi prorockie. Prawo jak było, tak jest nadal. A dlaczego jest, jeżeli nie stosujemy już wielu przepisów tam zawartych? Otóż m.in. dlatego, że w Starym Testamencie jest wiele proroctw, które jeszcze się nie spełniły. W Apokalipsie jest wiele cytatów z ksiąg prorockich. A wielu proroctw, które są w ST, jeszcze nie rozumiemy i nie widzimy.
Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim.
I tak będzie. Ale czy nie wiesz, że dla chrześcijanina lepiej jest być najmniejszym z najmniejszych w Królestwie Niebieskim, niż drugim po diable w jego królestwie?
A teraz powiedz mi, dlaczego nie zacytowałeś całości wersetu 19? Oto on:
Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim.
A o tym, co znaczy wypełniać Prawo, powiedziałem wyżej.