W jakim kraju chcielibyście się urodzić?

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Jakbym miał wybór to bym się nie rodził albo przynajmniej poczekał z tym na nadejście lepszych czasów z brakiem pojęcia czasu i pracy.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Włochy (Sycylia, a jak nie, to przynajmniej wysokość Sorrento), Hiszpania, Portugalia, Grecja, Chorwacja, Malta, Cypr - to wszystko ze względu na klimat. Reszta ma mniejsze znaczenie. Polska nie nadaje się do życia już na poziomie klimatu, a co dopiero cała reszta. Smutne.

Ostatnia edycja:

tolep

five miles out
8 581
15 479
to wszystko ze względu na klimat. Reszta ma mniejsze znaczenie.

Noworodkowi wsio rawno. Ale temat o "miejscu do życia" by się przydał. Taki bardziej klimatyczno-geograficzno-etnograficzny, a nie ustrojowy.

Są tacy co nie lubią upału (Irlandia?), są tacy którzy chcieliby całe życie spędzić w lesie (Oregon? Amazonia?), i tak dalej.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Szwajcaria, Lichtenstein, Luksemburg, Andora, Monaco, Australia, Nowa Zelandia, Kanada, nie narzekałbym również jakbym był Norwegiem, czy jakimś Duńczykiem - jakby się nie podobała pogoda to zawsze mógłbym spierdzielić i z kieszonkowego od rodziców żyć jak król na Filipinach :)

C

Cngelx

Guest
Własnym... (?)

W ogóle pytanie do dupy, gdybym się urodził gdzieś indziej to najpewniej byłbym zupełnie innym człowiekiem, może nawet uznawałbym coś takiego jak "kraj", a teraz nie uznaje więc nie wiem jak sensownie odpowiedzieć na to pytanie.

tolep

five miles out
8 581
15 479
Miejsce typu Bieszczady, tylko jakieś 15-20 stopni szerokości geograficznej na południe. Żeby w Zalewie Solińskim woda była ciepła przez co najmniej 5 miesięcy :)

No, albo Karaiby. Przypadkiem trafiłem na opowieść gościa który siedział w USiA na nielegalu kilka lat, więc nie mógł wyjechać za granicę bo by nie wrócił. Ale zaraz po zalegalizowaniu pobytu jego żona, pochodząca z Karaibów, zafundowała mu wycieczkę na Jamajkę. No i zajebiście opowiada.

http://wolnemedia.net/audycje/podnosnik-jamajka-turystycznie/

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
Z Europy to Liechtenstein, Szwajcaria. A tak naprawdę to wszystko na zachód, południowy zachód, północ i północny wschód od Polski.

Kelsi

Well-Known Member
1 040
19 973
Na Antarktydzie.
Też myślałam o Antarktydzie Ale w w oka mgnieniu bym tam zamarzła!
No i za sąsiadów pingwiny tylko?
Są tam też "policjanci" a ja chciałabym raczej uciekać z miejsc gdzie oni bywają

O tych stróżach prawa pisze pan Z.Preisner:

Ciekawym zjawiskiem można nazwać pingwiny maskowe, czyli„policjantów”. Wydawałoby się, że pochodzą rodem z Londynu i że właśnie po tamtejszych stróżach prawa odziedziczyły charakterystyczny pasek pod brodą, który zwykle podtrzymuje czapkę na głowie.
http://zdzislawpreisner.pl/antarktyda-i-pingwiny,20,pl.html

Do góry Bottom