W Egipcie znowu obalają rząd

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
I bardzo dobrze, że coś robią. Ciekawe kiedy się wreszcie nauczą, że demokracja (i inne dyktatury) to syf, a akap jest najdoskonalszym ustrojem.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Niezłe zdjęcie, nadawałoby się do jakieś encyklopedii dla hasła "demokracja".

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
W Egipcie zamieszki będą wybuchały dopóty, dopóki władza się nie pokapuje, że gwarantem względnego spokoju jest ustanowienie tam dyktatury wysokich świadczeń socjalnych. Tylko że w biednych państwach na dorobku to raczej niemożliwe - po prostu nie ma czego rozdawać.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Tylko że w biednych państwach na dorobku to raczej niemożliwe - po prostu nie ma czego rozdawać.

Dlatego właśnie rozwiązaniem dla biednego państwa jest dyktatura religijna. To też jest forma mamienia ludu obiecankami i rozdawnictwa, tylko w przeciwieństwie do socjalizmu, gdzie obiecuje się ziemski dobrobyt, obiecuje się dobrobyt po śmierci, a to nic nie kosztuje :) Oczywiście przydaje się też jakiś zewnętrzny wróg, przeciw któremu można się jednoczyć, czy tam coś, ale tych nie brakuje, są po drugiej stronie Atlantyku i M. Śródziemnego :)

Poza tym ja wciąż widzę tam szanse dla socjalizmu. Przecież nigdy nie jest się tak biednym by nie można było być jeszcze biednieszym. W ostateczności ścigaliby beduinów po pustyni i im kozy zabierali w celu szerzenia sprawiedliwości społecznej :) Egipt ma niezłe położenie geograficzne, tam chyba nawet ubrań człowiek nie potrzebuje do przeżycia więc pole do popisu dla społecznie wrażliwych jest szerokie.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
a wiki pisze, że obecna władza promuję gospodarczy liberalizm, więc

więc mam nadzieję, że tym szybciej obecną władze rozkurwią w drobny mak, bo czego jak czego, ale Kurgmana, Balcerowicza czy Tuska ("ojcowie liberalizmu" wg wikipedii) to ja najgorszemu wrogowi bym nie życzył.

47
17
Podczas gdy Muhammad Mursi świętuje pierwszą rocznicę wyboru na prezydenta, w Egipcie narasta nowa fala protestów. Mówiąc krótko, Egipcjanie w coraz większym stopniu czują, że autorytarny rząd Mubaraka nie odszedł na dobre, tylko został zastąpiony przez inny opresyjny reżim, który utrzymuje się tylko dzięki potężnemu wojsku. "Większość ludzi byłaby nawet z tego zadowolona, gdyby tylko rząd naprawił gospodarkę i stworzył większą przestrzeń dla wyrażania swojej indywidualności" - powiedział Samaan.
Nic takiego się nie stało i Mursi stąpa teraz po cienkim lodzie. Wkrótce powinniśmy zobaczyć jak silne jest jego przywiązanie do władzy.
http://forumlibertas.blogspot.com/2013/07/egipcjanie-stracili-wiare-w-prezydenta_2.html

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Wojsko postawiło ultimatum - albo w ciągu 48 godzin politycy dojdą do konsensusu z ludem, albo armia sama weźmie sprawy w swoje ręce.

Sniezny

Urodzony Buntownik
139
5
Ja juz nie wiem o co walczą, niejestem w temacie. Jesli chcą prawdziwej demokrancji takiej jak w Europie i państwa opiekunczego to no comments. Nie znam się na polityce Egiptu i nie mam wystarczających informacji na temat ich sytuacji. Może się oświecę.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
Tylko że w biednych państwach na dorobku to raczej niemożliwe - po prostu nie ma czego rozdawać.
a miliony turystów, piramidy, kanał suezki, opodatkowac w chuj i bedzie co rozdawać...
nie pasuje nowa opłata? to se płyń dookoła afryki...
nie pasuje nowa opłata? to se oglądaj piramidy i sfinksa w necie...
nie pasuje nowa opłata? to se wykop tunel z syrii abo jordanii handlarzu ze strefy gazy... hehe

Voy

Active Member
386
242
a miliony turystów, piramidy, kanał suezki, opodatkowac w chuj i bedzie co rozdawać...
nie pasuje nowa opłata? to se płyń dookoła afryki...
nie pasuje nowa opłata? to se oglądaj piramidy i sfinksa w necie...
nie pasuje nowa opłata? to se wykop tunel z syrii abo jordanii handlarzu ze strefy gazy... hehe

z tego co piszą w necie to przemysł turystyczny od czasu "arabskiej wiosny" strasznie kuleje w egipcie - ludzie nie przyjeżdżają bo się boją że im dupę odstrzelą.

Jedyne realne źródła dochodu w Egipcie poza turystyką to złoża gazu (ale nie wiem na ile duże) i właśnie kanał sueski. Tylko z Suezem jest taki problem że jak egipcjanie za bardzo będą podskakiwać to trzeba będzie wyzwolić kanał sueski spod ich okupacji, żeby ratować światowy handel ;D
co zresztą nie byłoby niczym nowym, bo już raz Synaj z Suezem zostały zajęte - a teraz nie ma Sowietów do wspierania rządu Kairskiego przy nowym kryzysie

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
oj tam komuchy zawsze znajdą coś co da sie opodatkować...
mało turystów i wpływów z piramid to kurwa sie opłate podwyższy hehe i przy wizycie egiptu przymusowe odwiedziny piramid wprowadzi hehe
dla tych co kanałem płyną też, oczywiście statek zapłaci też drobną opłate parkingową na jeziorze gorzkim hehe
kurwa podatek od tych co w pobliżu nilu żyją bo mają lepiej niż ci na pustyni...
a no i podatek od tych co w pustyni żyją bo mają sucho i bez powodzi...
kurwa fotoradary sie poustawia... itd itd...
mają więcej do opodatkowania niż polskie komuchy...

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Rodziców wysłałem rok temu do Egiptu, żeby nie jechali do Grecji (Fuck UE!) :) Byli tam już 3 razy ale powiedzieli, ze takiego syfilisu na ulicach, gór śmieci i ogólnej chujozy nie widzieli nigdy wcześniej ...

Voy

Active Member
386
242
armia weszła do telewizji:
http://alexjones.pl/pl/aj/aj-swiat/...owej-telewizji-i-przejęło-kontrolę-nad-emisją

Egipska armia wysłała pojazdy opancerzone przed siedzibę telewizji państwowej w centrum Kairu - poinformowały źródła w siłach bezpieczeństwa. Wojskowi, jak pisze agencja AP, są też obecni w newsroomie i monitorują nadawany program.

W studiach pozostał jedynie personel zatrudniony przy nadawaniu programu na żywo, inni pracownicy opuścili budynek.

Voy

Active Member
386
242
i przewrót:
http://alexjones.pl/pl/aj/aj-swiat/...712-mursi-obalony-wojskowy-przewrót-w-egipcie

Mohammed Mursi nie jest już prezydentem Egiptu - poinformował dowódca egipskiej armii Abdel Fatah al-Sisi. Jak powiedział, obowiązki głowy państwa przejął prezes Trybunału Konstytucyjnego. Mohammed Mursi na Facebooku oświadczył, że "nie przyjmuje do wiadomości oświadczenia armii".

ale wygląda na to że to wciąż nie koniec burdelu, a wręcz jego początek, skoro Mursi nie przyjął tego - to pewnie bractwo muzułmańskie będzie walczyć o władzę.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Wojskowy zamach stanu - świat się cieszy :)

Obywatelki i obywatele Egipskiej Rzeczypospolitej Ludowej ! ;)

Zwracam się dziś do Was jako żołnierz i jako szef rządu egipskiego. Zwracam się do Was w sprawach wagi najwyższej. Ojczyzna nasza znalazła się nad przepaścią. Dorobek wielu pokoleń, wzniesiony z popiołów polski dom ulega ruinie. Struktury państwa przestają działać. Gasnącej gospodarce zadawane są codziennie nowe ciosy. Warunki życia przytłaczają ludzi coraz większym ciężarem. Przez każdy zakład pracy, przez wiele polskich domów, przebiegają linie bolesnych podziałów. Atmosfera niekończących się konfliktów, nieporozumień, nienawiści — sieje spustoszenie psychiczne, kaleczy tradycje tolerancji. Strajki, gotowość strajkowa, akcje protestacyjne stały się normą. Wciąga się do nich nawet szkolną młodzież. Wczoraj wieczorem wiele budynków publicznych było okupowanych. .....

http://www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/proklamacja.html

47
17
Prezydent Mursi był bardzo złym przywódcą i jego odejście będzie niezwykle pocieszającym widokiem. Pomimo tego, że zmiana władzy odbywa się pokojowo, zaangażowanie się w ten proces wojska to zły omen. Jedyną nadzieją pozostaje fakt, że to wydarzenie skłoni amerykańskich polityków do ponownego przemyślenia ich zaangażowania w pomoc militarną dla Egiptu, która wynosi 1,3 miliarda dolarów rocznie. Najistotniejszym jest fakt, że działanie wojska jak deus ex machina, gdy tylko sprawy przybiorą zły obrót, ustanawia okropny precedens dla przyszłości egipskiej demokracji. Przed kim będą odpowiadać przyszli, demokratycznie wybrani przywódcy - przed wyborcami, czy przed generałami?
http://forumlibertas.blogspot.com/2013/07/generaowie-przejmuja-wadze-w-egipcie.html

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Ja zauważyłem jedno. Gdy Obama wzywał do "demokracji", to w międzyczasie Saudowie złożyli gratulację nowemu przywódcy. Taki mały dysonans pomiędzy Arabią Saudyjską a USA. Czyżby USA traciły kolejnych sojuszników?

A na marginesie:
Czy miarą jakości kolejnych rewolucji będzie ilość brutalnie zgwałconych białych kobiet?

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 938
Swoją drogą to ewenement na skalę światową - zostać wyrzuconym po 2 latach za ... właściwie za co ?
Armia egipska (a raczej jej przedstawiciele) jest właścicielem 40% bogactwa kraju i wszyscy się cieszą, że przejmuje rządy ? Ja chyba nic nie rozumiem...

Do góry Bottom