Uznani za zaginionych....

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Szkoda, że ta pomoc tylko finansowa (z naszej kieszeni), a nie bardziej bezpośrednia. Mucha w strefie śmierci ... rozmarzyłem się ...

OP
OP
M

Matrix

Guest
Szkoda, że ta pomoc tylko finansowa (z naszej kieszeni), a nie bardziej bezpośrednia. Mucha w strefie śmierci ... rozmarzyłem się ...
Na coś szczytnego można wydać te pieniądze- następna wyprawa transmitowana na żywo przez media, nie pozbawiona ryzyka, wymagająca odwagi i bezinteresewności ( wspinanie się wysoko po ciała bliskich kolegów, a nie po nowe osiągnięcia. )
Wyprawa po ciała alpinistów będzie pierwszą taką eskapadą w historii polskiego himalaizmu. Nigdy wcześniej nie znoszono ciał wspinaczy z wysokości ok. 8 tys metrów. Wcześniej - w 2008 roku - właśnie z Broad Peak zniesiono ciało austriackiego alpinisty, Markusa Kronthalera.

http://en.wikipedia.org/wiki/Markus_Kronthaler

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
W Himalajach są setki takich ciał, niektóre leżą w bardzo eksponowanych miejscach na trasach.
Mucha będzie sobie robić PR naszym kosztem.

OP
OP
M

Matrix

Guest
Powrócili Himalaiści z Broad Peak jak się okazuje są młodsi ( dwóch jest młodych ) i o mniejszym doświadczeniu niż zaginieni koledzy, zdobywali też szczyt wcześniej, co miało kolosalne znaczenie bo schodzili jak było jeszcze jasno, mieli po prostu lepsze warunki. Jak wynika z ich relacji najpierw zniknął Maciej Berbeka, Tomasz Kowalski natomiast siedział i niby nie mógł iść dalej, wg mnie wszystko wskazuje na to, że Tomasz Kowalski nie chciał wracać sam bez współtowarzysza i celowo został, aby zamarznąć i umrzeć, a Maciej Berbeka po prostu wpadł po ciemku w szczelinę. Rzeczywiście te wyprawy są wspaniałe, takie sprawy jak przeżyć za wszelką cenę, nie ryzykować życiem bez powodu tam nie obowiązują, może to jest powodem, że ciągną tam prawdziwych śmiałków.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
wg mnie wszystko wskazuje na to, że Tomasz Kowalski nie chciał wracać sam bez współtowarzysza i celowo został, aby zamarznąć i umrzeć
Mamy tu wielu miłośników fantastyki, czytaliście Diunę? "God created Arrakis to train the faithful"

Hitch

3 220
4 880
Wczoraj zasłyszałem, że szef wyprawy domaga się utworzenia specjalnej komisji wyjaśniającej przyczyny tragedii. Mam dla niego nowinę - to sport mega-ekstremalny i jak ktoś się porywa z motyką na Słońce musi liczyć się z tym, że po prostu może umrzeć! Uff, ciężka robota. Wykonałem właśnie półroczną pracę takiej komisji. Dostanę milion złotych wynagrodzenia?

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Wykonałem właśnie półroczną pracę takiej komisji. Dostanę milion złotych wynagrodzenia?
Tylko w przypadku gdy twoja kandydatura zostanie pozytywnie rozpatrzona przez niezależny zespół ekspertów, czyli grupę partyjnych "z zawodu dyrektorów", z czym nie będzie łatwo, bo konkurencją są ci z niezależnych ekspertów - partyjnych "z zawodu dyrektorów", którzy nie załapią się do komisji wyłaniającej członków komisji wyłaniającej członków komisji wyłaniającej członków komisji ... Nie ma tak lekko w społecznej gospodarce rynkowej, co to to nie...

Do góry Bottom