Test polityczny

Avx

Active Member
831
186
Madlock napisał:
69676.jpg

Nie rozumiem dlaczego tak mało kapitalizmu. Test musi być źle zaprojektowany.

Zrobię jeszcze tą dłuższą wersję.

Ja mam 90 % kapitalizmu; jasne, że mogłoby być 100, ale... Nie ma co narzekać. Bądź co bądź moje rozumienie kapitalizmu nie jest mainstreamowe (jestem przeciwko korporacjom, bo często lobbują i kolaborują).

Dziwi mnie, że to chyba najwyższy wynik jak dotąd :D
(a nie, przepraszam: Konstruktor miał 93 %)

Jednak ja robiłem rozszerzoną wersję !

Avx

Active Member
831
186
Podaj im maila. Spamu nie ślą (zresztą ja mam specjalnego maila do takich bzdurek).
Wyniki natomiast ładnie wysyłają.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
69791.jpg

Przez ten cały libertarianizm angielskiego się nauczę. Wynik mi całkiem dobry wyszedł. Ten test pokazuje mało ideologii (chyba nikomu libertarian/anarchista nie wyszedł) ,ale bliżej mi do kapitalisty niż do "liberała". http://www.testpolityczny.pl/ ten test jest bardziej precyzyjny i po polsku.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Wersja dłuższa. Namęczyłem się, bo za dużo odznaczyłem i musiałem wracać do pytań.
69794.jpg

Kurwa, prawie to samo. Gdzie tam niby były te pytania o kapitalizm?

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Madlock napisał:
Kurwa, prawie to samo. Gdzie tam niby były te pytania o kapitalizm?

Natural resources belong to the population and must not be privatized.
The resources have to be managed by society.
to przykłady ,chociaż pytania o kolektywne myślenie (bezpłatna edukacja ,dostęp do szpitali ,ZZy) też mogły się w to wliczać. Chyba najważniejsze 5 pytań musiałbyś mieć o gospodarkę by ci wynik lepszy wyszedł.Też robiłem rozszerzony test.

DziubekWrocław

New Member
5
0
politicaltestwynik.jpg

Lancaster napisał:
http://www.testpolityczny.pl/ ten test jest bardziej precyzyjny i po polsku.
À propos:
testpolitycznypl.jpg

I poniekąd zgadzam się z wynikami. Owszem - jestem kapitalistą (jak najbardziej), ale raczej określiłbym się jako liberał klasyczny, liberał tocqueville'owski. Nieco niezadowolony jestem natomiast odnośnie do swobód obywatelskich: uważam się tu za bardziej wolnościowego niż wskazują wyniki testu (PL). Cóż - najwyraźniej żaden test nie jest doskonały i nie odda w pełni naszych poglądów...

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 100
więcej od 97.4% uczestników testu
Tradycjonalizm:-29
więcej od 10.7% uczestników testu
Wolności obywatelskie:79
więcej od 98.4% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Libertarianizm

72o

New Member
95
3
Wolność gospodarcza: 100, więcej od 97.4% uczestników testu
Tradycjonalizm: -53, więcej od 2.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie: 73, więcej od 97.4% uczestników testu

Na niektóre pytania nie da się dobrze odpowiedzieć.

Cytat z tej strony: Libertarianizm jest ideologią radykalnego liberalizmu, głoszącą jednak - w przeciwieństwie do anarchizmu - potrzebę istnienia państwa.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Też mi libertarianizm wyszedł.

Libertarianizm jest ideologią radykalnego liberalizmu, głoszącą jednak - w przeciwieństwie do anarchizmu - potrzebę istnienia państwa.
W ROTFLach można to umieścić.

Mad.lock

5 149
5 113
Pewnie specjalnie, zobaczyli, że ludziom wychodzi libertarianizm, to dali opis, że państwo musi być. Od dawna widać, że libertarianizm ma znaczyć liberalizm-PO albo mutualizm, ale na pewno nie to, co my tu jeszcze pod tym pojęciem rozumiemy,

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036
Ten test po polsku już mi się nie podoba, są np. pytania tego typu:

Pedofilia:
*Czyny pedofilskie powinny być karane karą śmierci.
*Pedofile powinni być poddawani kastracji i karze pozbawienia wolności. W ten sposób wyeliminuje się ich popęd i ukarze za dotychczasowe czyny.
*Pedofile powinni być poddawani tylko karze pozbawienia wolności.
*Pedofile nie powinni być karani, a tylko leczeni ze swojego zboczenia.
*Pedofile nie powinni być karani, gdyż jest to ich naturalne ukierunkowanie popędu płciowego. Trzeba ich po prostu zrozumieć.

I jak ma anarchokapitalista na to odpowiedzieć? Powinna być możliwość opuszczenia pytania, dla mnie państwo nie powinno się w ogóle mieszać w sprawy łóżkowe. Gdyby moje dziecko padło ofiarą pedo, to chciałbym go dostać w swoje ręce, może nawet sam błagałby o karę śmierci. W innym przypadku może być inaczej, np. 14-stolatka i 19-stolatek mogą oboje być na tyle dojrzali, żeby sobie być razem i kogo to obchodzi? Dzisiaj ten 19-stolatek to pedofil :huh:.

EDIT:

Duma narodowa:
*Jestem dumny z bycia Polakiem.
*Moja narodowość nie jest dla mnie powodem do dumy, ale nie jest też powodem do wstydu.
*Wstydzę się bycia Polakiem.

Albo to, a co z jeśli ktoś uważa narodowość polską za twór sztuczny?

D

Deleted member 427

Guest
Ale pytanie nie brzmiało, czy twoim zdaniem narodowość to twór sztuczny, tylko czy jesteś dumny z bycia Polakiem. Jeśli uważasz, że narodowość to twór sztuczny, to powinieneś wybrać odp. drugą, bo jest neutralna. Ani grzeje, ani ziębi.

Hikikomori

少し変態
538
318
Oto Twoje wyniki:
Tradycjonalizm:-9
więcej od 25.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie:66
więcej od 95.8% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Libertarianizm

Hurraa!
Ale i tak uważam, że pierwszy test był lepszy.

D

Deleted member 427

Guest
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -94
więcej od 0.7% uczestników testu
Tradycjonalizm:57
więcej od 92.9% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-80
więcej od 0.6% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Komunizm (stalinizm)

Hmm...

;)

Niech ktoś pozaznacza tak, żeby wyszło (tfu!) socjaldemokrata :)

Mad.lock

5 149
5 113
Zaznaczałem wg tego co jest teraz w Polsce poza pytaniem o bycie Polakiem.

Wersja z jestem dumny z bycia Polakiem

Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -45
więcej od 5.3% uczestników testu
Tradycjonalizm:20
więcej od 61.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-24
więcej od 8.3% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Konserwatyzm
Konserwatyzm jest ideologią, w której założeniach na pierwszym miejscu znajduje się obrona obecnego ładu i poszanowanie dla tradycji. Konserwatyści w swoich działaniach wykazują dążenia do umacniania wartości tradycyjnych, takich jak religia, naród, państwo, rodzina czy własność prywatna. Co istotne, konserwatyzm nie uznaje "jedynych słusznych założeń" - dla konserwatystów to, co może być dobre dla jednego społeczeństwa, nie musi sprawdzić się w drugim.
Partie posiadające frakcje konserwatywne: Prawica Rzeczpospolitej, Liga Polskich Rodzin, Prawo i Sprawiedliwośc, Platforma Obywatelska, Polskie Stronnictwo Ludowe

Wersja z Moja narodowość nie jest dla mnie powodem do dumy, ale nie jest też powodem do wstydu.

Oto Twoje wyniki:
Tradycjonalizm:14
więcej od 54.3% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Chrześcijańska demokracja
Chrześcijańska demokracja jest ideologią opartą na katolickiej nauce społecznej. Zakłada ona solidaryzm społeczny, decentralizację władzy, gospodarkę opartą na koncepcji społecznej gospodarki rynkowej, sprzeciw wobec liberalizmu światopoglądowego. Współczesne partie chadeckie niejednokrotnie mają w swoich szeregach również ateistów i wyznawców innych wyznań. Chadecy wciąż jednak utrzymują konserwatywne podejście do spraw obyczajowych, są przeciwnikami aborcji na życzenie i rejestrowanych związków homoseksualnych.
Partie posiadające frakcje chadeckie:prawo i Sprawiedliwość, Prawica Rzeczpospolitej, Liga Polskich Rodzin, Platforma Obywatelska

Wersja z Wstydzę się bycia Polakiem.

Oto Twoje wyniki:
Tradycjonalizm:0
więcej od 35.6% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Socjaldemokracja
Socjaldemokracja jest lewicową ideologią, dążącą do uspołecznienia gospodarki rynkowej poprzez silny interwencjonizm. Socjaldemokraci - w przeciwieństwie do komunistów - nie negują prywatnej własności środków produkcji, przy czym dążą do zmniejszenia nierówności społecznych poprzez prowadzenie silnej progresji podatkowej i polityki socjalnej. W kwestiach obyczajowych socjaldemokraci zazwyczaj prezentują poglądy liberalne.Partie posiadające frakcje socjaldemokratyczne: Polska Partia Pracy, Racja Polskiej Lewicy, Unia Pracy, Samoobrona RP, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracja Polska

Avx

Active Member
831
186
Wychodzi mi albo libertarianizm, albo "kapitalizm dyktatorski" (w zależności od tego, jak odpowiem na pytanie o wybory).

Voy

Active Member
386
242
69563.jpg

wyszło mi że jestem neo konserwatystą o_O, strasznie dziwny algorytm ma ten test...
wg. polskiego testu:

Wolność gospodarcza: 81
więcej od 91.3% uczestników testu
Tradycjonalizm:-5
więcej od 29.9% uczestników testu
Wolności obywatelskie:55
więcej od 90.8% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Minarchizm

luke27

Well-Known Member
117
407
Mi tam wyszło:
"Oto Twoje wyniki:

Tradycjonalizm:1
więcej od 37.6% uczestników testu

Wolności obywatelskie:55
więcej od 90.8% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)"
"Ciężko znaleźć krótkie określenie na ustrój, wprowadzony w Chile w latach 1973-1990 przez Augusto Pinocheta Ugarte. Zakłada on władzę dyktatorską (junta wojskowa), uwolnienie rynku (poszanowanie własności prywatnej, prywatyzację przedsiębiorstw państwowych, niskie podatki) oraz poszanowanie tradycji i dobre stosunki z Kościołem.
Cytat:Recepta generała Pinocheta jednocześnie szanuje naukę ekonomii, jak i naukę społeczną Kościoła, czyli chrześcijańskie wymagania moralne odnośnie życia gospodarczego i społecznego i tym różni się od innych ?cudów? gospodarczych współczesnych... - x. Michał Poradowski"

Do góry Bottom