Secesja Szkocji

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Wracając do tematu secesji to w najnowszym Najwyższym Czasie jest artykuł Wozińskiego o różnych regionach chcących dokonać secesji.
Z tego co piszę to secesje nie podobają się eurokomuchom. Jakiś unijny komisarz ds konkurencji Jaquin Almunia stweirdził że jeśli Katalonia się odłączy od Hiszpanii to zostanie wykluczona z chUjni Europejskiej. Referendum ma się dobyć 9 listopada.
Z kolei Barosso twierdzi że jeśli Szkocja się odłączy to mogą jej nie przyjąć do ue. Czyli, z tego co mówią nie musi być tak że nowo powstałe państwa są automatycznie w unii.
Referendum w sprawie niepodległeści Szkocji ma być 18 września

Były sekretarz generalny NATO lord Robertson oświadczył w Waszyngtonie, że niepodległość Szkocji będzie kataklizmem na miarę światową, stworzy olbrzymie problemy, zwłaszcza przy aktualnym braku stabilności na szczeblu geopolitycznym.

Wezwał on Stany Zjednoczone do wyrażenia aktywnego sprzeciwu.

Czytaj dalej: http://polish.ruvr.ru/2014_04_09/NATO-popycha-Szkocje-do-niepodleglosci-3630/

"Aktywny sprzeciw"?

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
M

Matrix

Guest
A ja chcę sesesji Polski, bo jakim prawem rząd tuska legitymizuje naród mieszkający na wschodzie. Polska Zachodnia pro europejska i Polska Wschodnia pro Smoleńska, byłby przynajmniej koniec wojny Polsko- polskiej.

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
A ja chcę sesesji Polski, bo jakim prawem rząd tuska legitymizuje naród mieszkający na wschodzie. Polska Zachodnia pro europejska i Polska Wschodnia pro Smoleńska, byłby przynajmniej koniec wojny Polsko- polskiej.
No to na co czekasz? Działaj.

senkelp

Member
47
47
http://mises.pl/blog/2014/07/21/mcmaken-ekonomika-szkockiej-secesji/ - tu piszą, że secesja Szkocji ma trochę mało sensu, bo Szkocja więcej ciągnie z budżetu centralnego niż wpłaca. Ciągnięcie dochodu z ropy w dłuższej perspektywie nie wyrówna standardu życia. Poza tym ludzie domagający się secesji, a raczej jadący na tej retoryce, to socjaliści.
Właśnie rozmawiałem przez Skajpa z kolegą pracującym od 6 lat w Szkocji, który interesuje się bieżącymi wydarzeniami - w tym roku odbiera obywatelstwo UK. Potwierdza to, co piszesz o socjalistach. Wg niego sesja nie dojdzie do skutku. Po prostu większość Szkotów i pseudo-Szkotów jest statystycznie mniej zaradna niż Anglicy czy Walijczycy. Oni w większości żyją z socjału a ich niepodległościowcy to taka hybryda naszych post-piłsudczyków z PiSem. Wierzą, że ropa im pozwoli żyć jak szejkom w Kuwejcie czy Katarze. Większość wolnościowców - prawicowców jest przeciw, bo wiedzą, że zerwanie z Wielką Brytanią = szkocki socjalizm. Niestety.

P

Przemysław Pintal

Guest
Właśnie rozmawiałem przez Skajpa z kolegą pracującym od 6 lat w Szkocji, który interesuje się bieżącymi wydarzeniami - w tym roku odbiera obywatelstwo UK. Potwierdza to, co piszesz o socjalistach. Wg niego sesja nie dojdzie do skutku. Po prostu większość Szkotów i pseudo-Szkotów jest statystycznie mniej zaradna niż Anglicy czy Walijczycy. Oni w większości żyją z socjału a ich niepodległościowcy to taka hybryda naszych post-piłsudczyków z PiSem. Wierzą, że ropa im pozwoli żyć jak szejkom w Kuwejcie czy Katarze. Większość wolnościowców - prawicowców jest przeciw, bo wiedzą, że zerwanie z Wielką Brytanią = szkocki socjalizm. Niestety.

Mam w domu taką książkę-zin Rewolucjna nr 1. Tam są teksty polskich nowoczesnych komunistów czy też skrajnych lewicowców i ich tłumaczenia. Kupiłem to z 10 lat temu, bo mnie interesował tekst o zapatystach. Tam są właśnie dwa teksty, jeden o Partii Socjalistycznej Szkocji, a drugi o niepodległości Szkocji. Nie pamiętam już treści i nie chce mi się tego czytać, ale jakby ktoś by czegoś ciekawy, to mogę sprawdzić co tam pisze.

Szkoci jeśli chcą utrzymać wysoki socjał i państwo opiekuńcze, muszą na kimś pasożytować. Nie wiem jak duże są zasoby ich gazu i ropy i jak ekonomicznie opłacalne jest ich wydobycie.

Bajaratt

First of his name
348
1 552
Może to i lepiej? Lejburzyści w UK swój żelazny elektorat, na czym może zyskać UKIP(ichnie konserwy pewnie też).

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Może to i lepiej? Lejburzyści w UK swój żelazny elektorat, na czym może zyskać UKIP(ichnie konserwy pewnie też).
A co jest spoko w UKIPie od kiedy odszedł z niego liberał Godfrey Bloom? Rozumiem, że jak już nie ma na co głosować, to tym mniejszym złem będzie popieranie eurosceptyków, ale UKIP to nie jest brytyjska Nowa Prawica, a populistyczna partyjka, której celem jest wzburzanie nastrojów antyimigranckich za pomocą prymitywnych haseł typu "Imigranci zabierają pracę.", wprowadzenie protekcjonizmu i zamknięcie granic.

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 470
Właśnie, co do UKIPu wpadłem na wiadomość, która mnie zdziwiła. Brytyjskie sondaże krajowe dają partii, która niedawno wygrała wybory do PE tylko 14%, a prowadzi Partia Pracy. Okazuje się, że Brytyjczycy inaczej głosują do Parlamentu Europejskiego, a inaczej do krajowego. Wybory europejskie traktują mało poważnie. Ciekawe jak jest we Francji, gdzie też wygrała partia przeciwna Unii.

http://www.dailymail.co.uk/news/art...-win-election-held-tomorrow-poll-reveals.html

P

Przemysław Pintal

Guest
Właśnie, co do UKIPu wpadłem na wiadomość, która mnie zdziwiła. Brytyjskie sondaże krajowe dają partii, która niedawno wygrała wybory do PE tylko 14%, a prowadzi Partia Pracy. Okazuje się, że Brytyjczycy inaczej głosują do Parlamentu Europejskiego, a inaczej do krajowego. Wybory europejskie traktują mało poważnie. Ciekawe jak jest we Francji, gdzie też wygrała partia przeciwna Unii.

http://www.dailymail.co.uk/news/art...-win-election-held-tomorrow-poll-reveals.html

Im chodzi o socjal dla siebie, nie chcą dokonać internacjonalistycznego czynu, w postaci finansowania socjalu innym krajom. Tu o nic więcej nie chodzi.

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
e7es5Xs.png

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Secesja Szkocji z punktu widzenia wolnościowca jest tak potrzebna jak secesja Quebecu w Kanadzie. Lewactwo chce wprowadzać większe lewactwo niż mogą obecnie.

Do góry Bottom