Rasizm w Europie

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
D

Deleted member 427

Guest
W ramach projektu World Values Survey, socjologowie z całego świata przeprowadzili od 1981 roku 256 tys. wywiadów z respondentami z 87 krajów. Badanym zadawano m.in. pytanie, kogo nie chcieliby mieć za sąsiada.

Według ostatnich badań WVS, największym odsetkiem rasistów odznaczają się w Europie społeczeństwa Albanii, Francji, Turcji, Mołdawii i Bułgarii. Szczególnie zaskakujące wyniki dały badania przeprowadzone we Francji. Okazało się, że 27 proc. francuskich respondentów wskazywało, że nie chcieliby mieszkać obok "człowieka innej rasy", dla 43 proc. niepożądanym sąsiadem jest imigrant lub zagraniczny pracownik, a dla 34 proc. homoseksualista.

Max Fisher, dziennikarz "Washington Post", opisując wyniki badań WVS na łamach dziennika, wskazuje, że odpowiedzi na pytania zadawane przez socjologów mogą odzwierciedlać nie uprzedzenia rasowe, a poprawność polityczną, która nakazuje nie przyznawać się do uprzedzeń wobec mniejszości. Dlatego w dwóch wielokulturowych społeczeństwach - francuskim i brytyjskim, badanie mogło dać tak różne rezultaty. To samo dotyczy nieco bardziej homogenicznych krajów Skandynawii. Jak sugeruje Fisher, w społeczeństwie fińskim uprzedzenia rasowe nie muszą być bardziej powszechne niż w Szwecji, Finowie mogą być zwyczajnie bardziej szczerzy w deklarowaniu niepoprawnych politycznie poglądów. [link]

wp_infografika_rasizm_640.jpg

Caleb

The Chosen
511
271
W ramach projektu World Values Survey, socjologowie z całego świata przeprowadzili od 1981 roku
Z tego wynika, że niejeden z tych psychologów doczekał emerytury pracując nad tymi badaniami :p A poważnie, pojęcie "rasizmu" jest dla mnie nieco abstrakcyjne. Trudno wzbudzać poczucie wewnętrznej winy w kimś, kto zauważa, że nie wszyscy ludzie są identyczni - pod względem osobowościowym, czy intelektualnym.

Nene

Koteu
1 094
1 690
Południowcy kwalifikują się jako inna rasa? Bo ja bym już wolała Azjatę czy Turka niż południowca

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Salonowcy z Gówna Wybiórczego cały czas wmawiali Polakom, że są zaściankowymi nietolerancyjnymi homofobami. Teraz wychodzi na to, że to wśród postępowych Francuzów są mega protesty przeciwko związkom homo i nieszczególnie lubi się tam ludzi "o nieeuropejskich rysach twarzy".

To jest to samo co z mitycznym polskim antysemityzmem przed II wojną. On był, ale on był w tamtych czasach niemal wszędzie, w tym w postępowej Francji, hardkorową antysemitką była chociażby Coco Chanel (gejów też nie lubiła!).

telpeloth

państwosceptyk
256
292
Zauważyliście, że na czerwono się świecą głównie Francja i Albania, dwa europejskie kraje muzułmańskie?;)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Zauważyliście, że na czerwono się świecą głównie Francja i Albania, dwa europejskie kraje muzułmańskie?;)
Albańczycy byli zawsze tak nastawieni do obcych. Nawet za komuny wszczynali burdy i zabijali marynarzy z obcych statków. A Francuzi zostali podzieleni.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Ta mapka moim zdaniem ma niewielką wartość merytoryczną i nie może służyć nawet za poglądowe źródło w ocenie "poziomu rasizmu" w Europie. Całkowicie zgadzam się z Maksem Fisherem z "Washington Post" cytowanym wyżej - że pytania zadawane przez socjologów odzwierciedlają nie uprzedzenia rasowe, a poprawność polityczną, która nakazuje nie przyznawać się do uprzedzeń rasowych czy jakichkolwiek innych. To działa jak autocenzura. Ludzi, którzy bez ogródek walą, co myślą, jest malutki odsetek. O co zakład, że gdybyście przeprowadzili sondę wśród białych, którzy wynieśli się z Detroit, max 10% (kolor niebieski na mapce) przyznałoby się przed ankieterem do nielubienia czarnych?

Może pod wpływem alkoholu ankietowani byliby bardziej wylewni? ;)

A

Antoni Wiech

Guest
Kawador zapomniał dopisać, że pytania były zadawane tylko czarnym i Arabom :D

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
A czy poparcie dla faktu istnienia ras ludzkich, jest uznawane za rasizm? Jeśli tak, jestem rasistą.
Czy fakt, że kobieta o czarnym kolorze skóry, nie wzbudza we mnie pożądania seksualnego, jest uznawane za rasizm? Jeśli tak, jestem rasistą.
Czy to, że mam spory dystans do latynosów, czy wręcz czuję do nich niechęć, jest uznawane za rasizm? Jeśli tak, jestem rasistą.
Czy to, że z konkretnych powodów nienawidzę wielu białasów, sam będąc białasem, oznacza, że jestem także rasistą? Jeśli tak, no to znów wychodzi, żem rasista.
Czy zupełnie naturalna dla mnie obawa przed ludnością muzułmańską (chodzi o najgorszą religię jaką człowiek stworzył), jest przejawem rasizmu? Jeśli tak...

A czy jeśli dam sobie spokój z generalizacją i stwierdzę, że zwykle nie ufam nikomu, kogo dobrze nie poznam, to czy wciąż jestem rasistą?

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Na dzisiejsze standardy to większość z nas na tym forum jest rasistami.

Ja np. nie uważam, że wszyscy ludzie są tacy sami, a poszczególne rasy się od siebie różnią nie tylko fizycznie ale i mentalnie np. czarni mają średnią niższą inteligencję niż biali, a dla dużej części z nich nie ma pojęcia "jutro". Jestem rasistą jak cholera.

EDIT:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bison_(zwierzęta)

Żubr i bizon są na oko identyczne, krzyżują się ze sobą bez problemu a ich potomstwo jest płodne, więc genetycznie też muszą być prawie takie same. Mimo to są uznawane za dwa odrębne gatunki.

Moim zdaniem, to że mówimy o rasach ludzi (nawet od tego chce się odejść) a nie o podgatunkach ludzi jest podyktowane tylko i wyłącznie poprawnością polityczną. Teraz to się może i wszystko miesza, ale przez długi czas ludzie odizolowani od siebie inaczej ewoluowali, jasna skóra, niebieskie lub zielone oczy i lepsze trawienie laktozy to jednak są dosyć istotne różnice. Na pewno większe niż różnice między żubrem a bizonem.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Łatwo można wyjaśnić dlaczego im dalej na południe, tym ludzie są bardziej bezmyślni i nie mają wykształconego nawyku oszczędzania i myślenie o jutrze. Po prostu ich przodkowie w ciepłym klimacie nie musieli robić zapasów na zimę.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Jako dziecko zauważyłem, że Murzyni mają inny głos i już wtedy wiedziałem, że to że różnią się tylko kolorem skóry czy wyglądem to ściema.

Polacco

Active Member
132
76
Ostatnio zauważyłem, że gdy oglądam walkę 2 nieznanych bokserów/zawodników MMA z których jeden jest biały a drugi czarny to podświadomie kibicuje białemu. Podobnie gdybym był gruby i łysy to kibicowałbym grubemu i łysemu - niech pokaże, że grubi i łysi umieją się bić.
Wniosek? Rasizm jest najzupełniej naturalnym odruchem ludzkim, podobnie jak nacjonalizm czy inny przejaw identyfikacji ze "swoimi".
Oczywiście przy terrorze politycznej poprawności najbezpieczniej jest po prostu kłamać zamiast się tłumaczyć.

Do góry Bottom