Proste pytanie o pieniądze.

D

Deleted member 427

Guest
Przyznam szczerze, że powyższy film to było jedno z moich pierwszych otarć się o coś wolnościowego, mam sentyment. Smile

Jest nas dwóch :)

Co do weksli to jednak nie masz racji, to jest legalny sposób na to aby osoba prywatna mogła emitować pieniądz.

Mieszkanie w przyczepie na polanie za lasem to też jest legalny sposób ;)

RiGhT_WiNg

Schizoid
233
44
Polecam "Tajniki bankowości" Rothbarda. Tam znajdziecie dokładne wyjaśnienie mechanizmów finansowych. Film "Money as debt" przedstawia fakty w sposób popularno-naukowy stąd niektóre tezy są przesadzone (niekończąca się spirala długu).

Pozdrawiam

D

Deleted member 427

Guest
Wypowiedź Clegana:

Znowu wraca filmidło z gatunku bajki dla potłuczonych:
ani banki nie kreują pieniądza dłużnego, ani nie powstaje on z niczego, ani niczyja własność nie jest tu naruszana.
Wszystko było już wałkowane ileś tam razy. Mnie się już nie chce.

Polecam dyskusje na Frizonie między p. Witoldem Falkowskim a Cleganem. Dyskusja z udziałem tego drugiego zaczyna się od wpisu: http://frizona.pl/threads/7326-Dyskusja ... post135211

D

Deleted member 427

Guest
Z tego, co mi wiadomo, przez 10 lat obracał się w środowisku bankowo-finansowym. Teraz nie wiem, co robi ;)

D

Deleted member 427

Guest
Ale on nie mówi, że wszystko, co robią banki, jest ok. Koleś jest zwolennikiem wolnej bankowości. Jak sam o sobie pisze w podlinkowanym wątku na Frizo:

Jestem wolnorynkowcem i przeciwnikiem rezerwy stu% jako systemu o wiele bardziej zamordystycznego niż system rezerwy cząsteczkowej.

VernonSmith

New Member
212
2
Ten cytat nie implikuje że jest za wolną bankowością. Tzn mało to osób którzy uważają się za wolnościowców i uważają że np. centralny sanepid czy centralny bank zapewni więcej wolności. Ale ok znasz Go lepiej.

D

Deleted member 427

Guest
Ten cytat niczego nie musi implikować, bo dalej na zadane przeze mnie pytanie, czy jest za wolną bankowością, którą opisałem w tym poście, odpowiedział "Pewnie", co jednoznacznie dowodzi, że jest za wolną bankowością :)

Do góry Bottom