Prośba o pomoc w badaniu - polityka

MaraJade

New Member
5
1
Witam,

Jestem studentką 5 roku psychologii klinicznej i przeprowadzam badanie do pracy magisterskiej dotyczące relacji pomiędzy grupami politycznymi – szczególnie PRAWICA vs LEWICA. Jeśli chcą Państwo wziąć w nim udział proszę otworzyć poniższy link:

https://docs.google.com/forms/d/1oWUHnzdiYxuMZhfSLUiZXPtBTsG_xC0OJXA85liT-1U/viewform

Po wzięciu w nim udziału otrzymają Państwo hipotezy, wyniki i wnioski. GWARANTUJĘ, że badanie nie służy i NIE POSŁUŻY do działania na korzyść bądź niekorzyść jakiejkolwiek opcji politycznej.

Będę BARDZO wdzięczna za pomoc :) Badanie jest w miarę krótkie i nie zajmie dużo czasu, a dla mnie wypowiedź każdej osoby jest na wagę złota :)

military

FNG
1 766
4 727
Niezła ankieta, choć ostatnia część wydaje się tendencyjna. Nie ma jednak podanego celu ankiety, a to przecież jest wymogiem w tego typu inicjatywach badawczych.

N

nowy.świt

Guest
Głupie pytania - czuje się jak na typowym teście z internetu (enneagram itd) gdzie nie ma odpowiedzi, która by mnie zadowalała do zaznaczenia, albo czuje, że autor ma wąskie horyzonty (w tym przypadku dot. doktryn politycznych)

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
GWARANTUJĘ, że badanie nie służy i NIE POSŁUŻY do działania na korzyść bądź niekorzyść jakiejkolwiek opcji politycznej.
Nie możesz tego uczciwie zagwarantować, bo nie wiesz do czego i komu posłuży Twoja praca, nawet jeśli sama nie masz żadnych niecnych intencji.

IBM też mógł gwarantować, że jego technologia kart perforowanych nie posłuży do działania na korzyść czy niekorzyść konkretnych grup etnicznych.

Dopóki badania opłacane są przez etatystów, trudno żeby kto inny odnosił z nich korzyść i uzyskiwał wgląd przydatny do swoich własnych celów.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Wymiękłem na części B po dojściu do tego życia wewnętrznego. Tu chodzi o tasiemca? :)

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
Moje uwagi:

Opcje jednokrotnego wyboru są zrealizowane przy pomocy check buttonów zamiast radio buttonów (czytaj: można wybrać wiele jednocześnie). Nie wiem jak skrypt to obsługuje, ale robi to dziwne wrażenie, zwłaszcza przy płci :).

Część B jest za to zrealizowana radio buttonami, ale każda opcja to osobny formularz (?). Zaznaczyłem np. że typowy prawicowiec posiada umiejętność wyobrażania sobie rzeczy, które nigdy nie istniały (xD) i nie mogę odznaczyć.

Nie widzę też celu w wstawianiu możliwości zaznaczenia opcji "Moim zdaniem, TYPOWY Prawicowiec reprezentujący grupę skrajnie prawicową posiada umiejętność krytycznego myślenia...", bo chyba niewiele osób tak myśli na temat ludzi reprezentujących skrajnie odmienne od nich poglądy :). "Wierzy w duchowość", "ma potrzebę zmienienia świata", "twierdzi że powszechnie obowiązujący system wartości musi ulec zmianie", to są bardziej obiektywne kryteria.

OP
OP
M

MaraJade

New Member
5
1
Postaram się wszystko wytłumaczyć:

Badanie ma charakter eksperymentalny. Nie jest ankietą a manipulacją badawczą. Nie mogę podać celu, ale ma on niewiele wspólnego z polityką poza tym, że jest to ważna dziedzina życia która Nas dzieli bądź łączy. Doktryny są tu celowo zarysowane w sposób bardzo schematyczny. W trakcie projektowania badania było z tym dużo problemów, bo musiały spełniać pewne kryteria. Jeśli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w badaniu, to po jego zakończeniu otrzymacie wszystkie hipotezy, wyniki oraz metody badawcze. Nie mogę ich teraz podać dla dobra badania :) Pamiętajcie, że jest dobrowolne, więc jeśli ta forma Wam nie odpowiada, to nie musicie wypełniać kwestionariusza. Możecie też w każdej chwili przerwać badanie. Mogę Was zapewnić, że nie łamię żadnych zasad etycznych – inaczej nie przeszłoby to badanie przez komisję etyczną i tym samym nie zostałabym dopuszczona do obrony.

Co do pytań kwestionariuszowych to nie są to moje autorskie pytania a znormalizowany kwestionariusz spełniający wszystkie wytyczne psychometryczne (stworzony w Stanach). To tylko praca magisterska a nie doktorska :) Nie umiałabym chyba na tym etapie stworzyć w pełni znormalizowanego kwestionariusza i na dodatek udowodnić jego skuteczności.

Jeśli chodzi o wykorzystanie tego badania na potrzeby jakiejś grupy/opcji politycznej... Wszystko można wykorzystać dla swoich własnych celów i zinterpretować w sposób, jaki będzie wygodny dla naszej ideologii. Natomiast nie taki jest cel badania, temat pracy i mam nadzieję, że nikt do takich celów nie będzie go wykorzystywał. Ani ja, ani promotor, ani uczelnia na pewno nie mamy takiego zamiaru.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam i dziękuję za Waszą pomoc :)

military

FNG
1 766
4 727
W porównaniu z innymi ankietami, które podrzucali studenci tu albo na forum KMF, ta to prawdziwe arcydzieło, więc nie wiem, czemu się czepiacie. Chyba że nie widzieliście zbyt wielu studenckich ankiet.:)

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
Przy "lewicowcu" zaklikałem niechcący : "Potrafi przewidywać konsekwencje zdarzeń/zachowań, „co by było, gdyby…”. i nie mogę odklikać (odświeżanie nie pomaga) , także przerywam badanie co by nie wprowadzać w błąd. ;)

PS. Jakoś przebrnąłem

Ostatnio edytowane przez moderatora:
OP
OP
M

MaraJade

New Member
5
1
"Manipulacja" oznacza eksperyment, czyli poprzez bodziec wywołujemy reakcję (czy była taka jakiej się spodziewaliśmy na podstawie teorii, to już wyjdzie w trakcie analiza statystycznej). Nie, nie mam zamiaru manipulować masami tylko, tylko zrobić dyplom. Gdybym miała takie ambicje wybrałabym inny kierunek, a już na pewno specjalizacje.
Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję wszystkim zainteresowanym :)

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o tym, na czym polegają eksperymenty psychologiczne, wie, że element "manipulacji" jest niezbędny. W ogóle nam libertarianom (z ideologicznego punktu widzenia) przydałoby się więcej eksperymentów a'la Stanford Prison albo Milgram. Swoją drogą - nowe reguły etyczne dotyczące eksperymentów psychologicznych, które zostały ustalone po przeprowadzeniu wymienionych eksperymentów, są dla libów niekorzystne.

Ostatnia edycja:
N

nowy.świt

Guest
nowe reguły etyczne dotyczące eksperymentów psychologicznych, które zostały ustalone po przeprowadzeniu wymienionych eksperymentów, są dla libów niekorzystne.

W ogóle wszystkie normy społeczne dla "poprawnych" zachowań/odruchów są dla zdrowych ludzi (zdrowych naprawdę a nie według psychologa) niekorzystne.

Np. Moja rodzina uważa mnie za chorego psychicznie, bo ignoruje groźby ZUS-u - co w oczach typowego niewolnika jest zachowaniem irracjonalnym (A ja po prostu wyszedłem z założenia że nie będę go płacił skoro Korwin i tak przejmuje władze już na jesień)

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
W ogóle wszystkie normy społeczne dla "poprawnych" zachowań/odruchów są dla zdrowych ludzi (zdrowych naprawdę a nie według psychologa) niekorzystne.
Nie mówię o tym. Chodzi mi o to, że psychologom związano ręce (słusznie lub nie - inny temat). I to nam szkodzi, bo wyniki ich badań były pro-libertariańskie.

C

Cngelx

Guest
Mogę Was zapewnić, że nie łamię żadnych zasad etycznych – inaczej nie przeszłoby to badanie przez komisję etyczną i tym samym nie zostałabym dopuszczona do obrony.

Jakie zasady etyczne przyjmujesz?
Jakie zasady etyczne przyjmują te komisje?

Dla mnie nieetyczne jest płacenie podatków, bo przyczynia się to do mordowania niewinnych dzieci. Wielu ludzi natomiast nie widzi w tym nic złego.

OP
OP
M

MaraJade

New Member
5
1
Cóż, wykład z etyki zajmuje pół roku - raz w tygodniu po 2 godziny, dlatego pozwolicie, że streszczę te najważniejsze standardy APA (Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego), do których muszą stosować się wszystkie eksperymenty:

1. Świadoma zgoda badanego - wyjaśniamy procedury i cele. Jeśli nie możemy wyjawić celu, jak w tym wypadku, bo zaburzałby wynik badania, to musimy poinformować badanych o charakterze eksperymentalnym i postarać się udzielić, jak najwięcej informacji nie zdradzających kontrolowanych zmiennych, ale pozwalających na wyrażenie świadomej zgody.

2. Prawo do wycofania się z eksperymentu w dowolnej chwili – ankietę w każdej chwili można wyłączyć. Dane się wtedy nie zapiszą. Nawet po wypełnieniu całości, jeśli ktoś się rozmyśli nie musi jej wysyłać.

3. Rozmowa poeksperymentalna i ochrona badanych – po zakończeniu eksperymentu podam wszystkie informacje i dane. Celem badania nie jest też udowodnienie, że jakaś grupa jest gorsza bądź lepsza. Moja praca ma służyć sprawdzeniu, czy pewne zjawisko występuje i tyle. (Choć prywatnie muszę przyznać, że takie badania wciąż się tworzy szczególnie w kwestii testów inteligencji i biorą w tym udział światowe autorytety. Osobiście się z tym nie zgadzam. Psychologia nie powinna nikogo dyskryminować, tym bardziej, że moim zdaniem można się tam przyczepić do bardzo wielu kwestii merytorycznych. Ale jak podkreślałam to mój prywatny pogląd bez znaczenia w kontekście tego badania.)

4. Poufność – pełna anonimowość.

To tyle w najważniejszych kwestiach. Jeśli chodzi o szacunek do badanych, nie wywoływanie u nich traum ani nie replikowanie wspomnianego już eksperymentu Stanfordzkiego... Chyba nie muszę komentować J

OP
OP
M

MaraJade

New Member
5
1
Światowe – bo większość, tych badań jest w miarę uniwersalna międzykulturowo i powołują się na nie osoby z różnych kręgów kulturowych. Autorytety – bo stworzyli podstawy teorii, na których opieramy nowe badania, prace naukowe itd. Ich praca stanowi fundament naszej.

Tak czy inaczej przepraszam za tą dygresję. Była niepotrzebna. Często mam problemy z zachowaniem swoich myśli dla siebie :) Nie tego dotyczy ten temat.

Po zakończeniu badania zamieszczę w tym temacie wszystkie informacje i statystyki. Najpierw wstępne, a później jakieś konkrety.

Do góry Bottom