potrzebuje pomocy odnośnie wyboru tematu pracy magisterskiej

hubert198911

New Member
2
0
witam, Studiuje kierunek "polityka społeczna" i mam sporo zajęć związanych z ekonomią. Chciałbym napisać prace o czymś co związane jest z libertarianizmem. Chciałem wybrać początkowo temat "Pomoc społeczna w doktrynie libertarianizmu" ale promotor powiedział ze ta doktryna automatycznie wyklucza jakąkolwiek pomoc społeczną i polegnę. muszę coś innego wybrać sobie. jeśli macie jakieś propozycje, bądź sami pisaliście prace związane z tą doktryną lub doktrynami podobnymi to je podajcie bo promotor będzie się burzył ze tematu jeszcze nie mam.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Trochę nie na temat, ale czemu akurat związane z libertarianizmem? Sam wyznajesz takie poglądy, czy po prostu Cię to ciekawi? Bo polityka społeczna to chyba dość etatystyczny kierunek... z tego co na wiki czytam teraz.
promotor powiedział ze ta doktryna automatycznie wyklucza jakąkolwiek pomoc społeczną i polegnę.
Jeśli "Pomoc społeczna=interwencja państwowa" to ma rację. Jeśli przez pomoc społeczną rozumieć ogólnie działalność charytatywną, to gościu się myli.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 890
12 272
witam, Studiuje kierunek "polityka społeczna" i mam sporo zajęć związanych z ekonomią. Chciałbym napisać prace o czymś co związane jest z libertarianizmem.

Może "Bezcelowość studiowania polityki społecznej w kontekście współczesnych stosunków ekonomicznych"? :)

https://libertarianizm.net/threads/empiryczne-dowody-na-destrukcyjny-wpływ-socjalu-na-ludzi.3122/ Gdzieś w tym temacie Kawador podlinkował opracowanie o korelacji pomiędzy pomocą społeczną, a biedą w GB po angielsku. Przetłumacz na polski i masz gotowca :)

OP
OP
H

hubert198911

New Member
2
0
Trochę nie na temat, ale czemu akurat związane z libertarianizmem? Sam wyznajesz takie poglądy, czy po prostu Cię to ciekawi? Bo polityka społeczna to chyba dość etatystyczny kierunek... z tego co na wiki czytam teraz.
sam wyznaje takie poglądy (no może w stopniu trochę bardziej umiarkowanym), oraz mnie to ciekawi. a kierunek jako taki, spodziewałem się wśród prowadzących bandy socjalistów a jak się okazuję wielu z nich ma całkiem rozsądne poglądy. Jak na razie podoba mi się temat Cieka oczywiście ten podlinkowany :), ten kawadora też moze być. czekam na dalsze propozycje

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 114
Z punktu widzenia libertarian polityka społeczna jest tresurą, mającą na celu:
przyzwyczajenie ludzi do państwa
usprawiedliwienie kradzieży
uzależnienie niektórych grup społecznych od państwa
realizację interesów grup nacisku (służby, korporacje)

Inn Ventur

Well-Known Member
347
518
Twój promotor nie ma racji. Wybrałeś bardzo ciekawy temat i myślę, że można napisać świetną pracę na jego podstawie.

L

lebiediew

Guest
Świetnie, że wybrałeś temat zgodnie ze swoimi zainteresowaniami, nie daj się od tego odwieźć. Jeśli jednak Twój profesor twierdzi, że pojęcie pomocy społecznej jest sprzeczne z doktryną libertariańską, to nie narażaj się na konflikt z nim, tylko spróbuj albo go przekonać, że używasz tego pojęcia w innym znaczeniu (i że napiszesz o tym we wstępie), albo po prostu przeformułuj. Temat jest bardzo ciekawy. Jak rozumiem chodzi o to, jak wyglądałaby kwestia pomocy społecznej w anarchokapitalizmie. Widzę tu kilka ciekawych kwestii:
(1) libertariańska krytyka prawa do pomocy społecznej (by przyznać A prawo do pomocy społecznej, musisz odebrać B, C i D - i samemu A - o wiele bardziej podstawowe prawo, prawo do zarządzania swoją osobą i swoją własnością),
(2) ekonomiczna krytyka idei, że zawsze będzie istniała duża grupa biednych ludzi, którym trzeba pomagać (to dziś jest traktowane jako oczywistość, a nie jest to prawda), chodzi o to, że można zakładać, że w wolnej gospodarce biednych byłoby naprawdę niewiele
(3) opis tego jak wyglądałaby pomoc społeczna w anarcho-kapitalizmie (a więc pokazanie, że prywatna działalność charytatywna poradziłaby sobie z pomocą tej niewielkiej grupie ludzi),
(4) oczywiście bardzo ciekawy problem tego, w jaki sposób państwowa pomoc społeczna degeneruje społeczeństwo ekonomicznie i moralnie,
(5) jeśli nie jesteś aż tak radykalny, to zainteresuj się kwestią podatku negatywnego jako jedynej sensownej formy państwowej pomocy społecznej.

Czytasz po angielsku?

Ja tu się rozpisałem, a autor tematu pewno już zmienił temat pracy na "Gwarancja pracy dla młodych jako przyszłość polityki społecznej w Unii Europejskiej".

Do góry Bottom