T
Tandor92
Guest
Konstytucja tak "nie broni", że przykładowo mimo kolejnej to już masakry nie udaje się "ucywilizować" dostępu do broni przez rozemocjonowany tłum i populistów.
Tak, a dodatkowe punkty dla kolorowych nie stoją w sprzeczności z zasadą równości wobec prawa tak jak podatki progresywne.
Natomiast nikt nie powiedział, że trzeba umożliwić zmianę konstytucji. Prosty zapis "nie dozwolone jest zmienianie zapisów niniejszej Konstytucji" załatwia sprawę. Tylko trzeba zadbać, żeby Konstytucję pisali uczciwi ludzie, a nie osobniki typu consiglieri czerwonej mafii Ryszard Kalisz i jego zespół. I żeby limitowała wydatki państwa w stosunku do PKB.
No tak, i kawałek papieru na którym napisano, że nie może ulec zmianie nie ulegnie zmianie. Naiwne życzenia. Tak, tak. Wszystko będzie pięknie jak odpowiedni ludzie będą zajmować odpowiednie stanowiska. Technokracja to utopia.
Jeżeli ludzie na świecie są tacy okropni to dlaczego już mnie ktoś bogatszy nie odstrzelił. Czemu policjanta przekupić nie można a ochroniarza już tak?Czyli Policja działająca na zasadzie "kto da więcej". Jak cię odstrzelą na ulicy na zlecenie osoby bogatszej od ciebie (np. konkurenta), to wystarczy że zabuli wszystkim firmom policyjnym i sprawa załatwiona.
W internecie każdy może być anarchistą. Forumowe libki korzystają z metra i komunikacji miejskiej bo rzekomo "płacą na nie z podatków ciężkie pieniądze", mimo że tak naprawdę kosztuje ich ona mniej , niż buliliby za prywatne busy w akapie. Dopłata to 1000 zł za mieszkańca rocznie, tymczasem powiedzmy dwa dojazdy za 7 zł dziennie, wyniosłyby 5040 zł od klienta.
Nie rzekomo tylko to są fakty. Doucz się. I powiedz mi z jakiego powodu komunikacja miejska na którą jest przymus opłat ma być tańsza i lepsza od konkurujących ze sobą prywatnych firm? Jeżeli natomiast komunikacja państwowa jest lepsza to czemu sklepy spożywce już nie? Jaka jest różnica?
Ale państwo ma większe możliwości egzekwowania, niż właściciel drogi. Państwo zawsze może więcej i trzeba tylko te państwowe możliwości kierować w dobrą stronę.
No może wywłaszczyć prywatnego właściciela, posłać na śmierć miliony, okradać ludzi, zrzucić bombę atomową. Po prostu marzenie. To mnie przekonuje o potrzebie państwa.