PiS chce przywrócenia kary śmierci

OP
OP
C

countryboy

New Member
131
1
Widzę, że dla niektórych skazanie na śmierć to takie hop-siup. Nic bardziej mylnego. Sędzia skazuje na śmierć w ostateczności, gdy ma 100% pewność winy. Zawsze zostają kary więzienia. Do tego dochodzi prawo łaski. Nie mogę znaleźć, ale czytałem ostatnio, że odsetek niewinnie skazanych w USA to mniej niż 2% (poszukam danych). Dodatkowo trzeba zauważyć, że sędzia który skaże niewinnego naraża się na utratę szacunku. Dlatego zanim dojdzie do przywrócenia kary śmierci trzeba koniecznie przebudować system sprawiedliwości. Sądy kapturowe, anonimowość sędziego, to tylko kropla w morzu potrzebnych zmian. Póki co mamy śmiechpospolitą.

A

Antoni Wiech

Guest
Kara śmierci w Akapie tak. W dzisiejszym systemie - zdecydowanie nie. Uważam, za ultra nieracjonalne dawać do rąk tym lunatykom, wariatom lub po prostu zwykłym skurwielom tak potężne narzędzie. Nie wspominając o tym, że libertariańska droga to odbieranie im praw, a nie nadawanie i to tak znaczących.

Wystarczy, że już w tym systemie można iść do pierdla za tzw. przekroczenie obrony koniecznej. W Polsce był przypadek; Jeden typ został zaatakowany kiedy szedł z dziewczyną, wypłacił napastnikowi z pięści poprawił z kopa, napastnik zmarł i ten co się bronił był sądzony. W polskich warunkach zaraz by ktoś wyskoczył z hipotezą czy może to było zwykłe morderstwo, a nie tylko przekroczenie obrony koniecznej.

Siedzieć potencjalnie w pierdlu w przypadku jakiejś obrony, lub zwykłej bójki barowej jak ktoś by zginął i mieć ewentualność dostania kary śmierci? Nie - dziękuję.

Nie mówiąc o tym, że to znacznie to ogranicza możliwość prywatnej wendety, gdzie nie grozić będzie wieloletnie więzienie, ale kara śmierci.

D

Deleted member 427

Guest
No ale nikt chyba nie postuluje wprowadzenia kary śmierci w obręb dzisiejszego prawa czy sądownictwa? Pytanie brzmi, czy libertarianin powinien popierać karę śmierci wykonywaną przez państwo - np. minarchistyczne? Ja jako libertarianin mógłbym to poprzeć i poparłbym raczej bez wahania. Zwłaszcza że powszechny i wolny dostęp do broni palnej i kara śmierci za morderstwo fajnie idą w parze.

Co do "przekraczania obrony koniecznej" w III RP - polecam poniższy wątek, w polskim necie nie ma chyba bardziej kompleksowego i szczegółowego omówienia tej kwestii:

http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=78616

P.S.
No i co z państwowymi zakładami karnymi? Ja tu widzę rażącą sprzeczność. To są wylęgarnie morderców, fabryki gladiatorów, którzy potem mordują hurtowo ludzi. A jednak na to się godzimy.

OP
OP
C

countryboy

New Member
131
1
No wiesz, jak łebki siedzą razem w celi ze starymi wygami, to nic dziwnego, że wychodzą z większą wiedzą...
i większym odbytem :).
Wprowadzenie kar cielesnych dla drobnych przestępców pozwoliłoby uchronić ich przed "szkołą życia" prowadzoną w więzieniu. Do tego przydałyby się jednoosobowe cele bez wygód w stylu austriackim (http://www.banzaj.pl/Luksusowe-wiezieni ... -3703.html ).

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
To jest takie kaczorowe pierdu-pierdu, ale jestem ciekawy co by ci z chujni europejskiej zrobili gdyby Kaczor wygrał i naprawdę chciał przywrócić.

A

Antoni Wiech

Guest
kr2y510 napisał:
pLT-m3 napisał:
Państwo decydujące o życiu i śmierci obywateli, chyba nie ma nic gorszego :D

I tak decyduje.
Więc niechże ten tyran działa jawnie!
Ale Krzysiu, skąd założenie (bo chyba tak zakładasz?), że jak będzie kara śmierci to nagle jawnie zacznie działać w tych rejonach co nie działa teraz?

D

Deleted member 427

Guest
Prawo takie jak np. w Teksasie i można poważnie myśleć o wprowadzaniu kary śmierci. Na razie jak sądzę są pilniejsze sprawy do załatwienia - np. demontaż III RP i zemsta na pogrobowcach PRLu :)

Do góry Bottom