Pierścień wokół domu v. x

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
Co to jest PAO? :D
Prywatne Agencje Ochrony.

Temat o tyle dziwny, że nie wiem skąd niby ktoś miałby wpaść na pomysł sprzedania terenu w kształcie pierścienia wokół domu odcinając się tym samym od reszty świata. Czy następny będzie dotyczyć kwestii wychodzenia z domu po odsprzedaniu przedpokoju?

Nie można również zagarnąć terenów ulic, z których mieszkańcy korzystają bez ich zgody. Jeżeli miałaby do kogoś należeć to oni mają do tego pierwszeństwo.

OP
OP
E

ermak

Jajestyzm
110
62
Temat o tyle dziwny, że nie wiem skąd niby ktoś miałby wpaść na pomysł sprzedania terenu w kształcie pierścienia wokół domu odcinając się tym samym od reszty świata.
Ja też nie wiem. Ciekawi mnie po prostu co by było jakby tak się stało i już się dowiedziałem : D
Uważam, że libertarianizm (AKAP) jest w stanie opierając się na prawie własności (moja wolność kończy się tam gdzie zaczyna twoja) rozwiązać wszystkie problemu i konflikty. Jak mam wątpliwość to pytam. Obecnie wszystko jest dla mnie jasne = )

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 871
12 259
Myślę, że jednostki zarządzające danym terytorium musiałyby ustanawiać reguły dotyczące tranzytu. Jeśli by do tego nie doszło, wykształciłyby się w tej kwestii zwyczaje, np. że jak coś jest nielegalne na danym terytorium, to wystarczy przewozić to w zamknięciu i wsio.

Tak na marginesie, to taki niezbyt elegancki chwyt retoryczny z akapem i tymi pierścieniami wokół domów, prywatnymi krawężnikami itp. itd. W państwie zamordystycznym zamordystyczne państwo też może zabronić obywatelowi wychodzić z własnego domu i praktycznie wszędzie na świecie to robi w stosunku do wybranych jednostek, tak więc przede wszystkim nie jest to problem dotyczący tylko akapu :) Rozwiązanie takich dylematów, gdy zabraknie argumentów ideologicznych, jest biologiczne; jeśli nie pomogły prośby, a sytuacja jest nie do zniesienia, to walczysz. Różnica pomiędzy akapem i nie-akapem jest taka, że w tym pierwszym masz czym walczyć i nikt lub mało kto będzie się do twojej walki przypierdalać, w drugim natomiast zazwyczaj walczyć nie masz czym, a racji nie masz niejako z definicji państwa zamordystycznego, które ma na rację i jej egzekwowanie łącznie z prawem odjebania monopol.

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
Oto obserwujemy komplementarność Ciekizmu i Aterlupusizmu :).

Socjodarwinizm? Prawodżunglizm? ;)
Niepotrzebna ironia :rolleyes:. Równie dobrze możemy zaorać 99% podziału ideologicznego, politycznego i doktrynalnego zastępując go część-mówi-a-reszta-robi-bo-jak-nie-to-obrywa-izmem.

Temat o tyle dziwny, że nie wiem skąd niby ktoś miałby wpaść na pomysł sprzedania terenu w kształcie pierścienia wokół domu odcinając się tym samym od reszty świata.
A co cie interesuje co człowiek robi ze SWOJĄ ziemią :D.

Temat nie różni się specjalnie od dziesiątków innych wątków na tym forum. Szalone rozważania teoretyczne są po prostu w naszym stylu.

Czy następny będzie dotyczyć kwestii wychodzenia z domu po odsprzedaniu przedpokoju?
Nie. Spodziewałbym się raczej homesteadowania gwiazd, mgławic, ciemnej materii i próżni, albo "co się stanie jeżeli podzielę swoją działkę na szachownicę w pola o rozmiarach 1 mm^2 każde i oddam co drugie".

Ale jak ci muzułmanie wykupią sobie ziemię na własność, to jaki jest problem kogokolwiek z zewnątrz, że zakazują czy nakazują sobie i innym tam mieszkającym cokolwiek.
Chodzi o fanatyków napadając cię na twojej ziemi, dlatego że akurat im się napatoczyłeś.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
A co cie interesuje co człowiek robi ze SWOJĄ ziemią :D.
Nie tyle, że mnie to interesuje, a po prostu stwierdzam, że jest to nieżyciowa sytuacja i nie ma po co się przejmować odcięciem od reszty świata, jeżeli może się to stać wyłącznie na własne życzenie.

Równie dobrze można spytać czy jak w umowie przekażę sąsiadowi cały majątek i nie zaznaczę, że ma mnie utrzymywać to czy wyląduję na ulicy zdany na łaskę losu? Co tu jest kontrowersyjnego? Ja rozumiem kwestie sprzedawania dzieci do burdeli ale tutaj? Nie mamy nic ponad to czego sami nie zrobimy. Nie chcesz być odcięty od świata? Nie sprzedawaj pola w kształcie pierścienia. O czym tu dalej dyskutować?

Do góry Bottom