Eli-minator
zdrajca świętych dogmatów
- 698
- 1 674
Staszek, ale ja pisałem w kontekście tworu powstałego po 1918 i tam już się Żydom tak dobrze nie żyło. Silne nastroje antysemickie i prześladowania przez sporą część, np. partyjniaków z sanacji oraz ogólna sytuacja w ówczesnej Polsce nie była dla Żydów jak i dla wszystkich dobra. Zresztą nastroje antysemickie były już podsycane w czasie zaboru rosyjskiego, żeby m.in. nie dopuścić do asymilacji Żydów i połączenia się nich we wspólnej walce z Polakami. Nie dziwi mnie, więc ich stosunek do ówczesnej Polski... Każdy normalny człowiek jej nienawidził, a tłumaczenia o "wolnej" Polsce były podobnie traktowane jak przez wolnorynkowców "odzyskana" wolność przez ekipę Bolka.
Ale z czym się w sprawie Polski ze mną nie zgadzasz? Jakoś przełknąłbym minimalne państwo i zachowanie państwowości najlepiej bez podatków lub z bardzo małymi, choć moim marzeniem jest anarchia i brak władzy oraz państwa. Mam dziwne natomiast wrażenie, że dla ciebie to za patriotyzm jest uważane przekonanie o wyższości rodowitego okupanta nad obcym... Absurdalne założenie jak dla mnie.
Dla mnie polski patriotyzm ma satysfakcję wtedy, gdy Polacy mogą się swobodnie posłużyć w sklepie w Polsce (choćby i w sklepie prowadzonym przez Żydów) polskim pieniądzem o charakterze towarowym a nie fiducjarnym. Ponieważ natychmiast - w duchu tego, co już piszesz - zarzucisz mi, ze polski to państwowy pieniądz, spieszę uprzedzić ten zarzut. Przez polski pieniądz rozumiem optymalnie taką sytuację, ze kilka zamożnych osób pochodzących przykładowo z centralnej Polski może sobie założyć bank i zaproponować prywatny pieniądz ze stuprocentową gwarancją wymiany choćby na platynę.
Twierdzę następnie, że bezpośrednio po 1918 roku Polska nie była pod żadną okupacją. Bowiem przed chwilą wspomniałem o świecie optymalnym, wzorcowym. Ale realia były dużo bardziej przyziemne. Życie to nie bujanie w marzeniach. Realia były takie, że sąsiedzi raczej znosili pieniądz oparty na standardzie złota (a ZSRR to już w ogóle w bardzo szybkim tempie robił z ludzi niewolników), gdy tymczasem Polska (Polska, ale oczywiście nie straszydło z wąsem - on zasłużonych Polaków poszturchiwał i terroryzował) wprowadzała standard złota. I dokładnie za to Polska była przeznaczona do odstrzału, nawet gorzej - do przeczołgania. Bo szła pod prąd.