Odzyskanie niepodległości było tragedią dla Polaków

OP
OP
D

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Ale o co ci chodzi? Gdyby takie Łużyce ogłosiły niepodległość to zrzucając jarzmo niemieckie automatycznie rzuciłyby się w ramiona nowego okupanta, czyli nowej kasty rządzącej Łużycami i niepodległym państwem Łużyc. Historia pokazała i w naszym wypadku, że niepodległość to tylko zamiana okupanta z obcego na tego rodowitego. Tym okupantem jest rząd i jego reprezentanci, a w przypadku takich małych Łużyc często sąsiedzi. Ludzie, których normalnie szanowałeś i uważałeś za dobrych nagle zaczynają cię wyzyskiwać i obciążać kolejnymi podatkami. W dodatku mają jeszcze czelność wymuszać na tobie uczestnictwo w corocznym państwowym jarmarku o nazwie - Święto Niepodległości i musisz się cieszyć, bo to wielkie święto.

Zabawny jest właśnie fakt, że czasami to obcokrajowcy lepiej robili mieszkańcom danego obszaru niż rodowici mieszkańcy. Władza niszczy, a szczególnie ludzi do niej nieprzyzwyczajonych.

I moje zdanie było jasne... Każdy rząd jest zły, ale każdy rozpatruję w kategoriach lepszych lub gorszych. Niepodległość odzyskana w 1918 okazała się dla nas większym wyzyskiem podatkowym i biedą niż za czasów zaborców. Pozostaję zadać sobie pytanie - warto było? I to pytanie, które należy skierować do wszystkich bohatersko walczących o naszą niepodległość żołnierzy. Warto było walczyć o taką wolność?

Xynoslav

Paleoagentarianin, Transferysta
229
408
No tak, nie mówię, że okupanta teraz nie mamy, bo mamy. Właśnie cały sęk w tym, że nigdyśmy tej niepodległości nie odzyskali. Gdyby to się stało to nie mieli byśmy tak jak mamy. Ale lepszy okupant swój, niż Niemiec, czy Rosjanin. Poza tym, decentralizacja zawsze dobra. :)

Według mnie warto, Niemcy już bez późniejszych ideologii hitlera, zrobiliby z nas niewolników. Poza tym, co to za niepodległość? ;)
Jakbyśmy teraz wyszli z UE, zrobili full kapitalizm, odeszli od socjalizmu, fiskalizmu, etatyzmu i nawet jako tako państwo by istniało, ale tylko w ramach zabezpieczenia antykomunistycznego (taki gwarant kapitalizmu) - wtedy można mówić o niepodległości.
Polska nieprzerwalnie od 966 nie jest niepodległym państwem, ale Niemcy tutaj nie są w niczym lepsi. :)

OP
OP
D

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
I tu się różnimy, bo mi zwisa i powiewa narodowość okupanta. Okupant to okupant i tyle, a bycie bydłem dla okupantów tej samej narodowości jeszcze nawet bardziej boli.

Chodzi ci o Niemcy bez Hitlera czy po Hitlerze? Cesarstwo Niemieckie oczywiście było skurwiałym tworem i Weimarska też nie ustępowała wiele w tym względzie. Inna sprawa, że historia mogła się całkowicie inaczej potoczyć... Samą niepodległość i tak pewnie byśmy odzyskali w takim lub inny kształcie - może lepszym, a może gorszym. Oceniam natomiast fakty i historię, która się wydarzyła. Nikt chyba na tym forum nie ma wątpliwości, że nasza wspaniała i wychwalana przez narodowców Rzeczpospolita była tworem nienawidzonym. To nie jest tak, że Ukraińcy to naród z założenia nienawidzący Polaków... Po prostu lata przymusowej polonizacji i nakładania różnych zamordystycznych pomysłów ich do tego zmusiły, a Bandera trafił tylko na podatny grunt i umiał odpowiednio już nakierować ludzi. Są też znane przypadki, że Żydzi nie chcieli iść pod ochronę Polaka... Zwyczajnie byli nieufni, a i byli też Żydzi cieszący się z wejścia Hitlera do Polski. Pamiętajmy, że wszystko ma pewne przyczyny i nie jest to wszystko takie różowe jak myśli przeciętny narodowiec.

O jakim zabezpieczeniu antykomunistycznym piszesz?

Xynoslav

229
408
Dlaczego? Jeśli naszym okupantem są Kaszubi (zabawne, że tak mały naród może okupować tak dużo, ino myślę o Tusku) to mamy lepiej niżeli byliby to Niemcy. A skoro już mamy niepodległość to się cieszmy, bo byśmy mieli większy socjal, większy zamordyzm i 10x większą centralizację. (przeciętny Niemiec też by na tym ucierpiał)
Ino, żadna okupacja nie jest dobra, ale im mniejszy okupant, tym lepiej.

A to zabezpieczenie to moja wizja kapitalistycznego państwa, w którym nikt by nie chciał obalić systemu, bo nikomu by się nie opłacało, a ludzie mieli by normalne myślenie, takie naturalne dla człowieka, nie spaczone przez socjalizm. Akapu baliby się nasi sąsiedzi, można próbować dojść do takiego stanu w akapie, a można robić to w minarchizmie i w razie potrzeby przetransformować w akap, bezpieczniej zmiany przeprowadzać powoli, bo ino mało jest akapistów w Polsce, a od razu taka rewolucja = wojska amerykańskie z misją "pokojową". ;)

@ontopic:
Tak swoją drogą, co robi ten Kolonko na Youtube? Nic jeszcze nie oglądałem od niego i nie wiem czy warto się w ogóle gościem przejmować. ;P

OP
OP
D

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Nie rozumiem... Okupant to okupant i dlaczego automatycznie zakładasz, że jak Kaszub to mamy lepiej niż za Bawarczyka czy tam Saksończyka? Z jakiej niepodległości mamy się cieszyć? Bo nam rząd łaskawie obetnie dany podatek, zamiast go całkowicie zlikwidować? Czy za to, że da nam łaskawie zwiększony zasiłek socjalny i potraktuję jak żebraka? Akurat w dzisiejszych Niemczech nie dostrzegam większego zamordyzmu niż ten serwowany nam przez "nasz" rząd.

To masz dobrą wizję, bo już się bałem o pomyśle zakazywania komunizmu czy tam symboli. Wiadomym jest, że jak będzie kapitalizm prawdziwy to nikomu normalnemu nie przyjdzie do głowy powrót do socjalu. Jeszcze jakby pozwolić komuszkom działać w zakładaniu własnych kolonii to ludzie mieliby dowód praktyczny, a nie tylko z książek od historii czy ekonomii.

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 470
W pewnym momencie pod koniec XIX wieku na terenach Polski żyło 80% światowej populacji Żydów. Akurat to w Polsce już od Kazimierza Wielkiego żyło im się najlepiej, bo tu właśnie się osiedlali. Nie w Niemczech, Hiszpanii, Rosji czy we Francji, tylko w Polsce. A że niektórzy witali Hitlera? W każdym społeczeństwie są odchyły, ludzie którzy nie wiedzą czego chcą, myślą, że gdzie indziej będzie im lepiej.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
No tak, nie mówię, że okupanta teraz nie mamy, bo mamy. Właśnie cały sęk w tym, że nigdyśmy tej niepodległości nie odzyskali. Gdyby to się stało to nie mieli byśmy tak jak mamy. Ale lepszy okupant swój, niż Niemiec, czy Rosjanin. Poza tym, decentralizacja zawsze dobra. :)

nadal nie kumam w czym jest lepszy polak który okrada i gada co i jak na swoim robić...
a co do centralizacji, to niemcy jak i rosja (choć w teorii ino chyba) są federacjami za to polska jest jebanym centralistycznym państwem unitarnym...

i dlaczego sie identyfikujecie z tą organizacją przestępczą? ciągle ino słysze "my odzyskaliśmy niepodległość"... polskie korytko odzyskało niepodlegość a nie ludzie...

Eli-minator

zdrajca świętych dogmatów
698
1 674
Tragedią Polaków nie była utrata niepodległości, a jej odzyskanie. Sam natomiast Piłsudski źle zrobił, że się w ogóle narodził.

Wąsaty gbur i chuj.

Wąsate truchło należałoby jak najszybciej eksplodować na Litwę i dołączyć bezzwłocznie wszystkie jebane pomniki. Niech sobie Litwini profanują do woli te skarby.

(W sprawie Polski się z Kolegą nie zgadzam, jestem Polakiem, polskim patriotą i życzę Ojczyźnie jak najlepiej. Republikę Środkowoafrykańską mam w dupie. "Jak najlepiej" oznacza maksymalny, prawdziwy, ostry kapitalizm.)

OP
OP
D

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Staszek, ale ja pisałem w kontekście tworu powstałego po 1918 i tam już się Żydom tak dobrze nie żyło. Silne nastroje antysemickie i prześladowania przez sporą część, np. partyjniaków z sanacji oraz ogólna sytuacja w ówczesnej Polsce nie była dla Żydów jak i dla wszystkich dobra. Zresztą nastroje antysemickie były już podsycane w czasie zaboru rosyjskiego, żeby m.in. nie dopuścić do asymilacji Żydów i połączenia się nich we wspólnej walce z Polakami. Nie dziwi mnie, więc ich stosunek do ówczesnej Polski... Każdy normalny człowiek jej nienawidził, a tłumaczenia o "wolnej" Polsce były podobnie traktowane jak przez wolnorynkowców "odzyskana" wolność przez ekipę Bolka.

Ale z czym się w sprawie Polski ze mną nie zgadzasz? Jakoś przełknąłbym minimalne państwo i zachowanie państwowości najlepiej bez podatków lub z bardzo małymi, choć moim marzeniem jest anarchia i brak władzy oraz państwa. Mam dziwne natomiast wrażenie, że dla ciebie to za patriotyzm jest uważane przekonanie o wyższości rodowitego okupanta nad obcym... Absurdalne założenie jak dla mnie.

C

Cngelx

Guest
Niepodległość sprawia, że zmienia się mentalność ludzi - na gorsze. Gdyby Michał Drzymała żył w Polsce niepodległej to nie byłby postrzegany jako wielki bohater w walce o wolność, lecz jako jebany cwaniaczek, złodziej i szkodnik.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
@Amel
Mi się bycie pod obcym okupantem nie podoba z jednego powodu. Bycie germanizowanym, czy rusyfikowanym nie byłoby takie fajne. Jak już ktoś miałby nas podbijać, to już lepiej USA czy GB, albo jakieś małe państewko, które chuja mogłoby zrobić. Co to za różnica, czy okupują nas niemce, ruskie, czy polaki? Oba te kraje były chujowe. Ci żydzi cieszący się z przybycia hitlera, pewnie cieszyli się tak samo w obozach zagłady. PRL był zależny od ZSRR i było tam fajnie? I jeśli za okupanta jest lepiej, to po co amerykanom herbata bostońska? Nie mówię, że za polskiego okupanta jest lepiej, mówię tylko, że można między okupantami postawić znak równości.

Xynoslav

229
408
nadal nie kumam w czym jest lepszy polak który okrada i gada co i jak na swoim robić...
a co do centralizacji, to niemcy jak i rosja (choć w teorii ino chyba) są federacjami za to polska jest jebanym centralistycznym państwem unitarnym...

i dlaczego sie identyfikujecie z tą organizacją przestępczą? ciągle ino słysze "my odzyskaliśmy niepodległość"... polskie korytko odzyskało niepodlegość a nie ludzie...
@Amel
Mi się bycie pod obcym okupantem nie podoba z jednego powodu. Bycie germanizowanym, czy rusyfikowanym nie byłoby takie fajne. Jak już ktoś miałby nas podbijać, to już lepiej USA czy GB, albo jakieś małe państewko, które chuja mogłoby zrobić. Co to za różnica, czy okupują nas niemce, ruskie, czy polaki? Oba te kraje były chujowe. Ci żydzi cieszący się z przybycia hitlera, pewnie cieszyli się tak samo w obozach zagłady. PRL był zależny od ZSRR i było tam fajnie? I jeśli za okupanta jest lepiej, to po co amerykanom herbata bostońska? Nie mówię, że za polskiego okupanta jest lepiej, mówię tylko, że można między okupantami postawić znak równości.

Ale właśnie o to mi cały czas się rozchodzi, że niemcy NIE MIELI neutralnego stosunku do Polaków, więc byłoby jeszcze gorzej niż za Piłsudzkiego. Teraz po wojnie - to prędzej by przeszło, ale wtedy to już kompletnie nie miało sensu, być u Niemca. Oddanie się pod wodzę większego okupanta to najgorsze co można zrobić, wtedy jest mniejsza szansa na odzyskanie wolności. Ja cały czas mówię o tym, że im mniejszy okupant tym lepiej. A tak swoją drogą, zrobić z polski federację i decentralizacja już byłaby znacznie bardziej widoczna i lepsza.
Po prostu, nowy okupant był bardzo słaby i nie czynił dobrze dla Polski, ale cieszmy się, że był nowym okupantem. :)
Ino, tyra przydali by się tacy, w ilości co najmniej 150 na całą Polskę, oddzielnie rządzących rzecz jasna. ;)

@pampalini To dowodzi tylko, jak silna potrafi być propaganda i strach przed utraceniem niewolników. ;)

Ostatnia edycja:

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
przecie większość niemców to zgermanizowani słowianie i prusowie...
zauważ że wiele pruskich czy tam niemieckich oficerów czy polityków miało polskie nazwiska...
w ck monarchii politycy z galicji byli prawie samymi polakami, posłowie w wiedniu też polakami byli...

Xynoslav

229
408
To Austriacy... :)
A Niemcy mają w większości geny romańskie.
Prusowie to zgermanizowani bałtowie. (ale ich też wybijano, więc tam "bałtyckiego" genu, a raczej genów słowiańskich + ugrofińskich było mało) - warto zauważyć, że Niemcy gdy ich germanizowali już nie mieli zbyt dużo germańskiego genu, później przyszli ruscy, więc to taka mieszanka wszystko w jednym, słowianie, bałtowie, ugrofinowie, germanowie, romanowie...

Wielu Polaków się "zgermanizowało". Poza tym, wielu było wysoko w hierarchii masońskiej - ale jakoś tego nie widać, na przykładzie bidnej Polski - i mieszkali najczęściej w Niemczech albo Austrii.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
w niemieckiej czy w ck monarchii byli polacy tak samo u sterów, polacy normalnie se żyli i funkcjonowali, niemcy czepiali sie ino wywrotowców nacjonalistów hehe a potem jak powstało polskie niezależne korytko prali dzieciom w szkołach mózgi o złych niemcach co polaków nienawidzili i szykanowali...
tak coby uzasadnić w ogóle swe państwo narodowe, które kradło kilka razy wiecej niż poprzednicy...

a co do romańskich genów u niemieckich ludów to najwyżej na południu je znajdziesz i z pewnoscią nie w większości, bo to nie jest zgermanizowana ludność romańska...
saksończycy, turyngowie, fryzowie nie żyli na terenach rzymu i u nich raczej trudno o romańskie geny...

Do góry Bottom