Obrzezanie kobiet

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
OK, żeby nie było, że jestem jakiś dzikusem - w pierwszym poście żartowałem...

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Twój post był ok i chyba każdy załapał żarcik, ale pierwszy post to już przesada... Już myślałem, że to nawet troll lub ktoś ze służb zakłada temat i wysuwa dziwne wnioski na temat zjawiska jak najbardziej negatywnego i zasługującego na krytykę.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Ja mam taką propozycję - jeśli jesteś pierwszym odpowiadającym nawet na taki trollpost, to jebnij się najpierw w pałę, a potem odpisz na poważnie albo poczekaj chwilę. Dopiero potem możesz zaczynać polewkę i przezywki od komuchów. To naprawdę nie jest trudne.

OP
OP
adex26

adex26

Active Member
112
106
To nie żaden troll, po prostu liczyłem na dyskusje na poziomie. Chyba nikt nie jest aż tak głupi i niedouczony, żeby nie wiedzieć co to obrzezanie.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
To nie żaden troll, po prostu liczyłem na dyskusje na poziomie. Chyba nikt nie jest aż tak głupi i niedouczony, żeby nie wiedzieć co to obrzezanie.
Ja nie wiem, nie chcę wiedzieć i nie widzę żadnego interesu w tym, żeby zakazywać dzikusom rzezania się między sobą.
Jeśli są daleko i mi nie zagrażają, to mogą się nawet mordować i zjadać.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Dlaczego dzikusom? Ludzie jak i my, ale tylko urodzili się w złym miejscu i podlegali indoktrynacji religijnej od dziecka.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Jeśli ktoś nie może żyć ze świadomością, że gdzieś tam komuś coś, to niech naprawia świat za swoje pieniądze i niech sam ponosi skutki swoich działań.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ale o co chodzi? czy są tu kobiety którym ktoś cos chce obciąć? są tu jacyś co chcą babom obcinać coś? więc po chuj ta dyskusja?

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Stwierdziłem po prostu fakt... Indoktrynacja religijna jest tam zdecydowanie większa niż w naszej społeczności, gdzie zazwyczaj kończy się na straszliwym przymusie chodzenia do kościółka w niedzielę.
Nazywanie dzikusami nie ma sensu, bo ty też takim dzikusem mogłeś być. Nie jesteś i się ciesz, ale inni nie mają takiego szczęścia.
Co oczywiście nie tłumaczy pewnych zachowań kulturowych w islamie czy u ortodoksyjnych żydów, bo z tego środowiska da się wyjść... Jest ciężko, ale da się.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Jak ktoś chce sobie obrzezać kobiety, to aktualnie niezłym kierunkiem wydaje się być postępowa Szwecja...

Prawie cała klasa brutalnie obrzezanych dziewczynek
W Norrkoping we wschodniej Szwecji od marca wykryto 60 przypadków obrzezania dziewczynek. Personel medyczny jednej ze szkół odkrył, że prawie wszystkie dziewczynki z jednej klasy przeszły taki zabieg. Zaniepokojony rosnącą popularnością tego obrzędu szwedzki rząd uruchomił specjalny kurs internetowy, który ma zwiększyć świadomość w tym zakresie.

- Fenomen obrzezania rośnie w Szwecji ze względu na imigrantów - powiedziała profesor zdrowia publicznego Vanja Berggren w rozmowie z gazetą "Dagens Nyheter".

Prawie cała klasa
Personel medyczny jednej z klas w Norrkoping odkrył, że na 30 dziewczynek 28 zostało poddanych jednej z najbrutalniejszych form obrzezania - podaje szwedzki portal thelocal.se. Dziewczynkom całkowicie usunięto łechtaczki i wargi sromowe, i zaszyto pozostawiając jedynie małą dziurkę.
Dzieciom zapewniono już pomoc psychologa.

Więzienie za obrzezanie
W Szwecji obrzezanie jest prawnie zakazane od 1982 roku, za jego przeprowadzenie grozi kara do 4 lat więzienia.

Od 1999 roku karany jest także zabieg przeprowadzony w innym kraju. Thelocal.se zauważa, że w czasie wakacji ryzyko przeprowadzenia obrzezania wśród dziewczynek rośnie, bo wiele imigranckich rodzin wyjeżdża do krajów swojego pochodzenia.

Internetowe kursy
Problem w Szwecji rośnie, dlatego ministerstwo zdrowia uruchomiło program internetowych szkoleń dla pracowników medycznych, który ma ich zaznajomić z problemem i pomóc w przeciwdziałaniu okaleczeniom.

Thelocal.se pisze, że najczęściej poddaje się obrzezaniu dziewczynki w wieku 4-14 lat, ale takie operacje przeprowadza się również na niemowlętach. Nastolatki zmagają się z szeregiem komplikacji związanych z zabiegiem: pojawia się ból, migreny, często bolesne jest już samo oddawanie moczu.

Ministerstwo zdrowia szacuje, że około 42 tys. kobiet i dziewczynek w Szwecji w 2012 roku było obrzezanych. Około 7 tys. z nich nie ukończyło 10. roku życia.

Autor: pk/tr / Źródło: The Local

Ciekawe kiedy IKEA wprowadzi jakieś ładne, estetyczne obrzezaczki do swojego asortymentu?

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Więcej negrów-muslimów w Szwecji, to i białe blond Szwedki będą przymusowo obrzezane. Proroctwo Krzysia się chyba nie sprawdzi, nie będzie buksowania kołami na kondomach wypełnionych spermą :(.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Jak ktoś chce sobie obrzezać kobiety, to aktualnie niezłym kierunkiem wydaje się być postępowa Szwecja...
ale i ten brytyjski to nie rurki z kremem...

W W. Brytanii 65 tys. dziewcząt poniżej 13. roku życia zagrożonych obrzezaniem. 170 tys. już obrzezanych
dt, PAP
03.07.2014 , aktualizacja: 03.07.2014 18:15

W Wielkiej Brytanii żyje 170 tys. kobiet, które zostały obrzezane; ok. 65 tys. dziewcząt poniżej 13. roku życia jest zagrożonych tą praktyką - wynika z raportu komisji parlamentarnej. Deputowani mówią o "narodowym skandalu" i apelują o skuteczne przeciwdziałanie. Obrzezanie, polegające na całkowitym lub częściowym wycięciu zewnętrznych żeńskich narządów płciowych, jest w Wielkiej Brytanii nielegalne od 1985 roku. Jednak pierwsze procesy toczą się dopiero teraz. Brytyjscy parlamentarzyści w raporcie zwracają uwagę, że we Francji rolę prewencyjną odegrało skuteczne osądzenie wielu sprawców. Zaznaczają, że w Wielkiej Brytanii policja i prokuratura od dawna są zbyt bierne w tej sprawie, "czekając, by ofiary same się zgłosiły".

W raporcie komisji spraw wewnętrznych brytyjskiego parlamentu podkreślono, że konsekwencją zaniechań polityków, policji i innych urzędów są "możliwe do uniknięcia przypadki okaleczenia tysięcy dziewcząt". Autorzy raportu sadzą, że bezczynność w tej sprawie jest spowodowana "źle pojętym wyczuleniem na różnice kulturowe".

- Rozpowszechnienie obrzezania kobiet i liczba narażonych na nie dziewcząt wzrosła znacząco od badania z 2007 roku, za sprawą zwiększonej imigracji z krajów, w których obrzezanie się praktykuje, głównie Somalii i pozostałej części Rogu Afryki - napisano w opracowaniu. Najnowsze szacunki zawarte w raporcie oparto na spisie z 2011 roku.

Za okaleczenie 14 lat więzienia

Parlamentarzyści sugerują, by zagrożone obrzezaniem dziewczęta w większym stopniu objąć programem ochrony prawnej na wzór programów wdrażanych w przypadku podejrzenia, że dziewczynce grozi przymusowe małżeństwo. Takie kroki prewencyjne mogą powstrzymać rodziny przed wywożeniem dziewcząt za granicę, w celu poddania ich rytualnemu obrzezaniu; możliwe jest także objęcie dziewcząt z grupy ryzyka regularnymi badaniami medycznymi.

Choć popularny jest pogląd, że dziewczęta są wywożone w celu obrzezania do krajów swego pochodzenia w czasie wakacji, to są dowody na stosowanie nielegalnej praktyki również w Wielkiej Brytanii - alarmują parlamentarzyści.

W 2003 roku w W. Brytanii wprowadzono nowe przepisy, według których winnym okaleczania kobiet i dziewcząt grozi do 14 lat więzienia. Jeśli kobiecego obrzezania dopuści się obywatel Wielkiej Brytanii - nawet w kraju, w którym ta praktyka jest legalna - jest to uważane za przestępstwo.

Na całym świecie zagrożonych ok. 3 milionów dziewcząt

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) jako obrzezanie definiuje "częściowe lub całkowite usunięcie żeńskich narządów płciowych lub jakiekolwiek inne okaleczenie z powodów pozamedycznych". Praktykowane jest ono obecnie w 29 krajach Afryki oraz niektórych krajach Azji lub Bliskiego Wschodu.

Na całym świecie obrzezaniem zagrożonych jest około trzech milionów dziewcząt i kobiet rocznie. Szacuje się, że z takim okaleczeniem żyje 125 milionów kobiet. Zazwyczaj obrzezanie przeprowadza się u dziewcząt, nawet między okresem niemowlęctwa a ukończeniem 15. roku życia; większość przypadków odnotowuje się jednak między 5. a 8. rokiem życia. U źródeł jest często przekonanie, że praktyka gwarantuje właściwe zachowania seksualne. Wśród następstw wymienia się m.in. utratę krwi, problemy z oddawaniem moczu, infekcje, bezpłodność, a także zwiększone ryzyko powikłań okołoporodowych.

Do góry Bottom