Niesamowicie dobry ksiądz usunięty z parafii, za wybitność.

M

Matrix

Guest
Bardzo dobry duszpasterz został usunięty z parafii bez jasno określonego powodu. Był i jest bardzo szanowany przez swoich parafian, udzielał się w mediach, prowadzi bloga w internecie, ma niesamowite zdolności w nawiązywaniu kontaktu ze zwykłymi ludźmi. Takie cechy nie podobają się zwierzchnikowi Arcybiskupowi Hoserowi, usuwa go z parafii i umieszcza w domu emerytowanych księży.
Coś na ten temat wiem, księży zmienia się w parafiach bardzo często wg prawa rotacji, jest bardzo dużo takich cichych protestów parafian ( ten akurat nie jest cichy). Im bardziej oryginalny ksiądz tym bardziej nie pasuje dostojnikom i hierarchom kościelnym.
A może chodzi o takie oryginalne działania ?

http://wojciechlemanski.natemat.pl/67841,norymberga-jedwabne-jasienica

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Bardzo dobry duszpasterz został usunięty z parafii bez jasno określonego powodu. Był i jest bardzo szanowany przez swoich parafian, udzielał się w mediach, prowadzi bloga w internecie, ma niesamowite zdolności w nawiązywaniu kontaktu ze zwykłymi ludźmi.
Dobry ksiądz nie jest równoznaczne z:
- szanowany
- udziela się w mediach
- prowadzi bloga
- ma takie czy siakie zdolności
- itd.
Kościół ma swoje własne kryteria jakości, to jest jego sprawa wewnętrzna i nic nam do tego. Zawsze można zmienić kościół czy religię lub przestać tam łazić.

A wracając do tematu. Tu inny punkt widzenia:
wPolityce.plCzy operację pt. "Bunt księdza Lemańskiego" prowadzą byli esbecy? Czy stoją za nią Palikot i kumple mordercy księdza Jerzego?

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
Samo to, że lasuje ludziom mózgi po przez wciskanie kitu religijnego i innych bajeczek zasługuje na nie-byciem dobrym... Dobry to może jest w nomenklaturze polskiego, białego katolika.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 526
Wciska kit tylko chętnym... A czy jest dobry czy niedobry to już kwestia przyjętych ocen dobra

Hitch

3 220
4 880
Nie da się tutaj mówić o chęciach per se, bo ci ludzie nie dostali faktycznego wyboru. Większość z nich udziela się w tym syfie, bo tak im za maleńkości rodzice kazali, którym to samo kazali ich rodzice. To jak z państwem. Dopiero, kiedy zostaną dopuszczeni do realnej alternatywy i ją pojmą będzie można mówić, że świadomie i dobrowolnie dają sobie robić whiskas z mózgu na mszach.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
kr2y510 napisał:

Heh, właśnie miałem napisać, że Palikutas go powinien przygarnąć.

Jakiś nagły wysyp "dobrych księży" czy co? Boniecki z Tygodnika Powszechnego (kato-Wybiórcza) kumpluje się z Nergalem, wybierają papieża "biedaka" Franciszka, tu jakiś Lemański wyskakuje z in vitro i innymi modnymi tematami.

Naprawdę już wolę tych radiomaryjnych klechów, wydają mi się jacyś bardziej szczerzy w tym co robią. Mnie np. mega irytuje nowy papież-bieda, przecież ten człowiek wyglądaj jak jakieś dobrze obliczona akcja marketingowa, jest nawet bardziej kiczowatym papą niż Janusz Pawlacz II.

D

Deleted member 427

Guest
Natanek powinien zostać papieżem. Wtedy bym może nawet zaczął oglądać transmisje z Watykanu ;)

Till

Mud and Fire
1 070
2 288
Mnie np. mega irytuje nowy papież-bieda, przecież ten człowiek wyglądaj jak jakieś dobrze obliczona akcja marketingowa, jest nawet bardziej kiczowatym papą niż Janusz Pawlacz II.

Ciebie też? Na miejscu katolików byłbym wkurwiony. Papież ma być otoczony przepychem, wokół niego ma kapać złotem, a on sam ma wzbudzać kurwa respekt, a nie zgrywać miłego skromnego dziadka, by podlizać się lewackiemu światu i mendiom.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 526
Przypomina mi to cytat Tyriona z "Gry o Tron": "Lubię gdy kapłani to chciwcy, pijacy i dziwkarze. To ci porządni sprawiają kłopoty" :)

OP
OP
M

Matrix

Guest
Ks Lemański nie jest socjalistą :
Ksiądz Lemański zrezygnował również z oferowanego mu przez abp. Hosera wynagrodzenia z tzw. Funduszu Kapłańskiego Wsparcia. – Wierzę, że ani mnie, ani ks. Janowi dzięki waszej życzliwości ( parafian) przez te tygodnie czy miesiące głód i niedostatek w oczy nie zajrzą – dodawał ks. Lemański.Poinformował również, że na zakończenie procedury odwoławczej będzie czekał w parafii, którą prowadzi jego przyjaciel, nie zaś, jak zapisano w dekrecie arcybiskupa, w domu księży emerytów.
Ma swój honor, nie chce łaski od przełożonych.

To tak jakby zwolniony pracownik powiedział, nie chcę zasiłku dla bezrobotnych i mieszkania w noclegowni, będę mieszkał u kolegi, a o jedzenie nie będę się martwił.

OP
OP
M

Matrix

Guest
kogo obchodzi co robi jakiś tam ksiądz?
Nikogo nie obchodzi, po prostu jest teraz medialny, znudziły nam się wszystkie inne historie, jedne podobne do drugich, to jest coś nowego, a ks Lemański popisał się odwagą i nie poddawaniem się przestarzałym przepisom o subordynacji do przełożonych, daje odwagę takim jak ja, czy ty.

Till

Mud and Fire
1 070
2 288
ks Lemański popisał się odwagą i nie poddawaniem się przestarzałym przepisom o subordynacji do przełożonych, daje odwagę takim jak ja, czy ty.

Wat8.jpg

Hitch

3 220
4 880
Matrix jak zwykle pierdoli. To tak jakbyśmy mieli wynosić gowina na piedestał, bo miał tam jakieś zatargi z tuszczenką. Przecież to niczego nie zmienia! Dalej jest komuchem i etatystą, który doskonale wiedział na co się pisze biorąc udział w tym cyrku. Ksiądz byłby bohaterem, gdyby zerwał z siebie tę pedalską sukienkę, a potem by powiedział, że jeśli bóg istnieje to w dupie ma te wszystkie obrzędy, oraz że wpuści do nieba każdego, kto nie narusza NAPu i żadne kościoły razem z sekciarskimi zgromadzeniami nie są do tego potrzebne.

Do góry Bottom