Przemoslav
Member
- 144
- 2
@Mike: ja nie widzę takiego zdania w tym co napisałem (edytowałem przed chwilą, bo dopisywałem cóś, ale nie przypominam sobie żadnego "ma nie zmieniać bo nie zmianiał").
Prościej:
Jest sobie ludzik. Ma mieszkanie. Wie, że dużo osób mu zazdrości i chce go okraść. Ludzik mimo to nie stosuje zabezpieczeń i nie zamyka mieszkania kiedy gdzieś wyjeżdża. Ktoś go okradł. Ludzik jest:
a) sam sobie winien,
b) winy jest złodziej,
c) winni są kapitaliści
d) odpowiedź a i b są najsensowniejsze.
Ja wybieram d, Ty wybierasz np. b (strzelam), a Dyskordian c. .
Jest sobie państwo w którym są wysokie podatki, pobór wojskowy, władza jest wybierana w demokratycznym głosowaniu. Taki stan rzeczy jest efektem działań i postępowania:
a) rządzonych,
b) rządzących,
c) kapitalisów,
d) odpowiedzi a i b są najsensowniejsze.
I znów: ja wybieram d, Ty wybierasz np. b (strzelam), a Dyskordian pewnie tradycyjnie c. .
Fakt, na który zwracam uwagę to taki, że tak samo ważnym składnikiem powstania obozów zagłady, obok dążenia do ich stworzenia było kiepskie przeciwdziałanie (lub jego brak) w ich wytworzeniu.
Ład/hierarchia nazistowska powstała w sposób tak samo naturalny jak wszyskie inne modele państwa - ot, ktoś wpadł na taki pomysł, inni się zapalili do realizacji a pozostali kiepsko się przeciwstawiali (lub wcale). No i "masz babo placek" - obozy, tortury itp.
Prościej:
Jest sobie ludzik. Ma mieszkanie. Wie, że dużo osób mu zazdrości i chce go okraść. Ludzik mimo to nie stosuje zabezpieczeń i nie zamyka mieszkania kiedy gdzieś wyjeżdża. Ktoś go okradł. Ludzik jest:
a) sam sobie winien,
b) winy jest złodziej,
c) winni są kapitaliści
d) odpowiedź a i b są najsensowniejsze.
Ja wybieram d, Ty wybierasz np. b (strzelam), a Dyskordian c. .
Jest sobie państwo w którym są wysokie podatki, pobór wojskowy, władza jest wybierana w demokratycznym głosowaniu. Taki stan rzeczy jest efektem działań i postępowania:
a) rządzonych,
b) rządzących,
c) kapitalisów,
d) odpowiedzi a i b są najsensowniejsze.
I znów: ja wybieram d, Ty wybierasz np. b (strzelam), a Dyskordian pewnie tradycyjnie c. .
Nie. Nie rozumiesz mnie. To oznacza, że suma działań wszystkich ludzi - w tym skuteczności nazistów i nieudolności ich przeciwników doporowadziła do takiego stanu rzeczy - obozów, tortur itp. Ja nie bronię takich działań.DysKordian napisał:Mam przez to rozumieć, że jeśli większość więźniów hitlerowskich obozów zagłady nie stawiała oporu, gdy ich ładowano do pociągów, rabowano im mienie, zapędzano do katorżniczej pracy i komór gazowych, to tak naprawdę sami sobie "zasłużyli" na ów stan rzeczy i powinno się ich "zostawić w spokoju"?
Fakt, na który zwracam uwagę to taki, że tak samo ważnym składnikiem powstania obozów zagłady, obok dążenia do ich stworzenia było kiepskie przeciwdziałanie (lub jego brak) w ich wytworzeniu.
Ład/hierarchia nazistowska powstała w sposób tak samo naturalny jak wszyskie inne modele państwa - ot, ktoś wpadł na taki pomysł, inni się zapalili do realizacji a pozostali kiepsko się przeciwstawiali (lub wcale). No i "masz babo placek" - obozy, tortury itp.