Cyberius
cybertarianin, technohumanista
- 1 441
- 36
Zauważyłem że na shout boxie toczyła się ostra dyskusja na tematy związane z poczuciem przynależności narodowej. Postanowiłem więc założyć wątek, gdzie można trochę więcej na temat napisać
Antoni Wiech napisał:Cyberius, jak zaczyna się nowy wątek warto zacząć również od prezentacji własnego zdania na daną kwestię.
GAZDA napisał:no właśnie...
ja może od razu dodam swoje zdanie...
nie mam nic przeciwko narodowi (jakiemukolwiek) ...
Matrix napisał:GAZDA napisał:no właśnie...
Czyli ci wszystko jedno. np kto wygra Euro 2012 ?
Matrix napisał:Czyli ci wszystko jedno. np kto wygra Euro 2012 ?
Antoni Wiech napisał:Cyberius, jak zaczyna się nowy wątek warto zacząć również od prezentacji własnego zdania na daną kwestię.
No nie wiem. Jest parę reprezentacji, które oficjalnie nie mają żadnego państwa, np. Palestyna. Dodatkowo państwa nie mają władzy nad związkami w swoich krajach, a gdy starają się taką uzyskać, FIFA czy UEFA może dać takim związkom bana.Cyberius napisał:Matrix napisał:GAZDA napisał:no właśnie...
@Matrix to jest patriotyzm państwowy a nie narodowy.
przy okazji -gratuluje dowcipu
o to mi mniej więcej chodziło, że polska drużyna jest drużyną bardziej "państwową" a nie narodową, jak np anglii albo szkocji. Gdyby istniała nadal Pierwsza Rp to wtedy by grała Polska z białorusią albo Liwonią i Semigalią.FatBantha napisał:No nie wiem. Jest parę reprezentacji, które oficjalnie nie mają żadnego państwa, np. Palestyna.
Wykopmy państwo ze stadionów. :]
Antoni Wiech napisał:Wracając do meritum, mi odpowiadałoby gdyby narodowość w końcu została oderwana od tej całej martyrologii, cierpienia itp. Ten typ kultywowania własnej nacji to klęczenie na kolanach i krzyczenie "jestem wyjątkowy, bo dostałem wpierdol".
Cyberius napisał:ten który powiązał świadomość ludzi z cierpieniem musiał być niezłym socjotechnikiem i manipulatorem, albo debilem.
Osobiście obstawiam to pierwsze.
GAZDA napisał:a co to jest euro 2012?
Matrix napisał:GAZDA napisał:a co to jest euro 2012?
Właśnie to jest ......, e zapytaj się Janka Tomaszewskiego. On jest w tym najlepszy.
Ponoć można wygrać mecz jak to się rozumie.
Hehe, racja. Na przykład znienawidzeni tutaj pseudoanarchiści w stylu FA działają, zajmują się jakąś pracą u podstaw, są jakąś siłą w przeciwieństwie do różnych rothbardian, którzy istnieją głównie w Internecie. No ale chuj, oni przecież gardzą tym lewackim idealizmem i zwracaniem się do mas. Lewaccy przeważnie Anonimowi będą walczyć z ACTA a ci dalej będą sobie gardzić. Z własnego prawa bierz nadania i z własnej woli sam się zbaw!- mówi Międzynarodówka. Nawet narodowcy chociaż wyjdą na ulicę i się ponapieprzają. A libertarianie czekają na Godota/Korwina/Paula/Galta. Kelthuza ktoś zapytał na YT, czy prowadzi jakąś działalność gospodarczą- nie, bo państwo mi zabrania. A może po prostu łatwiej wyżywać się w Radiu Żelaza niż zająć się kontrekonomią? (chociaż nie jest agorystą, ale to też jest misesizm-rothbardianizm)Ponadnarodowi libertarianie srają do własnego gniazda bo są trollami, wyłącznymi teoretykami lub tchórzami.
Jak wybuchnie rewolucja w us and a nikt by nie pojechał podszkolić się w walce, jak wybudują statek państwo, nikt nie wyemigruje tam ze swoim biznesem, nikt nie pokwapi się wzniecić z kumplami powstania na opuszczonych terenach bo jak wspomniałem albo libertarianin jest trollem, teoretykiem lub tchórzem. Nikt nie wyemigruje do Somalii i innego kurwidołka z gunem i swoim kompanami.
Piszę tutaj o ponadnarodowcyh libertarianach wyzywajacych zacofane społeczeństwo od polaczków zamiast się poczuwać do tego że sam gówno robi na podwyższenie świadomości rodaków i siłą rzeczy należą do "komuny" narodu.
To już komuniści mają większe jaja.