OP
OP
Deleted member 427
Guest
Babcia za dwa lata zejdzie na serce albo jej rozrusznik stanie. Przekonaj 22-letniego młodego wykształconego z wielkiego miasta.
Nie ogarniam tematu na tyle, żeby wiedzieć jak wyglądają możliwości uprawiania wysokiej jakości zioła w krajach w których jest to nielegalne, w każdym razie chodziło mi o to, że w przypadku legalnego alkoholu konsument może sobie kupić nowozelandzkie winko za kilkadziesiąt złotych w co lepszym alkoholowym, a żeby dostać kalifornijskiego OG Kusha musiałbyś znać jakiegoś uber-dilera, albo przygotować kilkukrotność uczciwej ceny. Legalizacja, czy tam depenalizacja danego produktu zawsze poskutkuje większym wyborem i niższymi cenami.U sprawdzonego dilera masz to samo, tylko bez akcyzy, vatu, zaliczek na zus i pd i opłat za urzedasów, którzy te daniny obsłużą.
Pozwolę się nie zgodzić, gdyż państwo w państwie (dobrze prosperujący czarny rynek) będzie jednak tańsze, niż legalne państwo. To co piszesz ma rację bytu jedynie w teorii (to moja opinia) w sytuacji gdy mamy wolny rynek, jakieś niezbywalne prawa i pewnie też powszechną uczciwość. Legalizacja zioła w chwili obecnej to woda na młyn państwa i współpracujących z nim grup przestępczych. Inaczej, państwo weźmie swój procent i pozwoli działać zaprzyjaźnionym chłopcom z miasta pilnując, żeby nikt im się do branży nie wpierdalał, czyli zapewni im legalny monopol stosując wyszukany PR, koncesje, akcyzy i inne bariery umożliwiające ściganie potencjalnej konkurencji. Pomyśl, dlaczego nie możesz sam legalnie produkować alkoholu i go sprzedawać? To dosyć trafne porównanie.Nie ogarniam tematu na tyle, żeby wiedzieć jak wyglądają możliwości uprawiania wysokiej jakości zioła w krajach w których jest to nielegalne, w każdym razie chodziło mi o to, że w przypadku legalnego alkoholu konsument może sobie kupić nowozelandzkie winko za kilkadziesiąt złotych w co lepszym alkoholowym, a żeby dostać kalifornijskiego OG Kusha musiałbyś znać jakiegoś uber-dilera, albo przygotować kilkukrotność uczciwej ceny. Legalizacja, czy tam depenalizacja danego produktu zawsze poskutkuje większym wyborem i niższymi cenami.
Właściwy człowiek na właściwym miejscu...