Licencje zawodowe odchodzą do lamusa(?)

A

Antoni Wiech

Guest
Najebali się dopalaczami, czy co??????

Minister sprawiedliwości Jarosław Gowin zapowiedział w porannych „Sygnałach Dnia”, że w sobotę rząd przedstawi główne założenia reformy deregulacyjnej. Ma ona sprawić, że dostęp do niemal 50 zawodów stanie się całkowicie otwarty.

Według informacji, do których dotarła „Rzeczpospolita”, otwarcie zawodów będzie miało charakter bardzo radykalny. W rozmowie z dziennikiem Mirosław Barszcz, doradca ministra Gowina, powiedział, że powstać może nawet 100 tysięcy nowych miejsc pracy. Jednocześnie też powinny spaść ceny usług świadczonych przez licencjonowanych specjalistów. Zgodnie z nowymi przepisami każdy będzie mógł zostać bez większych problemów m.in. taksówkarzem, przewodnikiem turystycznym czy zarządcą nieruchomości. Ci ostatni nie musieliby nie tylko posiadać licencji zawodowych, ale również wykształcenia. Wystarczałoby ukończenie szkoły podstawowej. Dzisiaj, by znaleźć zatrudnienie w tym zawodzie, trzeba mieć wykształcenie wyższe, ukończone studia podyplomowe kierunkowe, a następnie odbyć stosowną praktykę.

całość:

http://praca.wp.pl/title,Licencje-zawod ... caid=1e014

D

Deleted member 427

Guest
Wreszcie jakaś liberalna reforma. Polska z 380 zamkniętymi zawodami – czyli takimi, do których wykonywania nie wystarczą weryfikowane rynkowo kompetencje, lecz potrzebne są różnego rodzaju uprawnienia, zezwolenia, wpisy na stosowne listy, przynależność do korporacji zawodowych etc. – jest absolutnym rekordzistą na skalę europejską. W czołówce najbardziej liberalnych pod tym względem państw jest Szwecja:

z10339345X.jpg

a4b1a77b8f6ea7ba40e109c2354a143f.jpg

adamkac

New Member
19
0
kawador napisał:
Wreszcie jakaś liberalna reforma. Polska z 380 zamkniętymi zawodami – czyli takimi, do których wykonywania nie wystarczą weryfikowane rynkowo kompetencje, lecz potrzebne są różnego rodzaju uprawnienia, zezwolenia, wpisy na stosowne listy, przynależność do korporacji zawodowych etc. – jest absolutnym rekordzistą na skalę europejską. W czołówce najbardziej liberalnych pod tym względem państw jest Szwecja:

z10339345X.jpg

a4b1a77b8f6ea7ba40e109c2354a143f.jpg

Nie wiem z czego tu się cieszyć? Przecież każdy taksówkarz musi ''sam'' płacić za benzynę, cena wynosi już prawie 6zł i cały czas rośnie..

Co więcej Polska jest krajem, w którym najtrudniej prowadzi się biznes, jak również cały czas nasi umiłowani władcy podnoszą składkę emerytalną...

Alu

Well-Known Member
4 639
9 700
Szkoda, że tylko 50. Dalej będziemy w niechlubnej czołówce.

Hehe niezłe komentarze na wp.pl

"KPINA!!! to po co ja studiuje?!"

"to po co w ogóle się uczyć?? po co kończyłam gimnazjum, po co kończyłam liceum, po co studiuję??? żeby nie znaleźć pracy w zawodzie bo miejsca będą zajęte przez ludzi z wykształceniem podstawowym. Brawo."

"jestem zbulwerowana ! właśnie opłaciłam II semestr studiów podyplomowych z pośrednictwa nieruchomości. (...) Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś bez licencji sprawdził się w tym zawodzie. "

"To szaleństwo! Zarządzanie nieruchomością to odpowiedzialność za życie ludzkie! To tak jakby pozwolić budować domy ludziom po podstawówce bez żadnego nadzoru."

"no i po co uczyłam sie , kułam , ryłam zdawałam egzamin w Warszawie, straciłam czas i mnóstwo pieniedzy zebym teraz swoja licencje posrednika mogła sobie tyłek wytrzec - nie ma sprawiedliwosci"

"jak uwolnią licencję to jeszcze więcej bezrobotnych bedzie po nikomu nie bedzie się opłacało w zawodach objętych licencjami pracować"

xD

Hitch

3 220
4 882
Jest gdzieś pełna lista tych zawodów? Choć pewnie liczyć na wolnych od licencji ochroniarzy i detektywów to głupota...

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Gowin nie pomyślał, że to zmniejszy wpływy do budżetu. Dlatego to nie przejdzie.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 885
12 269
W jaki sposób miałoby to zmniejszyć wpływy do budżetu? Otwarcie zawodów zwiększa wpływy do budżetu bowiem wciąż pozostają one zawodami regulowanymi, czyli między innymi płaci się kasę za jakieś kretyńskie wpisy, licencje itp. itd. tylko więcej osób może o nie wystąpić.

Kociokwik pośredników w handlu nieruchomościami bawi mnie do łez. Jak dla mnie to chyba jeden z najmniej istotnych zawodów świata sprowadzający się do zamieszczenia ogłoszenia. Za umowę i tak odpowiada przecież notariusz.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
kawador napisał:
Wreszcie jakaś liberalna reforma.

A wcześniej te same osły-posły robiły "liberalne" reformy i głosowały za wprowadzeniem koncesji.

Choć dobre i to. A złe jest to, że teraz te mendy będą uchodzić za liberałów.

Ciek napisał:
Kociokwik pośredników w handlu nieruchomościami bawi mnie do łez. Jak dla mnie to chyba jeden z najmniej istotnych zawodów świata sprowadzający się do zamieszczenia ogłoszenia. Za umowę i tak odpowiada przecież notariusz.

Tym bardziej, że pośrednictwo w obrocie nieruchomościami sprowadza się do tego, że na jednego "koncesjonowanego" pracuje kilku normalnych pośredników. Ten koncesjonowany jest jedynie po to, by biurokratura się nie dopierdalała.

Oreł

Well-Known Member
574
465
Kiepsko. System tak czy inaczej upadnie. Debilizmy przyspieszają jego upadek, każda liberalna reforma - oddala.

OP
OP
A

Antoni Wiech

Guest
Oreł napisał:
Kiepsko. System tak czy inaczej upadnie. Debilizmy przyspieszają jego upadek, każda liberalna reforma - oddala.

Myśląc tym tropem to należałoby wspierać PKWN po II wojnie. No i komunizm jebnął.. po 50 latach.

Nie żebym lubił ten rząd (czy jakikolwiek).

D

Deleted member 427

Guest
Macie informacje, jakie rządy wprowadzały kolejne obostrzenia w dostępie do określonych zawodów i w jakiej liczbie?

Oreł

Well-Known Member
574
465
Antoni Wiech napisał:
Myśląc tym tropem to należałoby wspierać PKWN po II wojnie. No i komunizm jebnął.. po 50 latach.

Po II wojnie nikomu nie trzeba było tłumaczyć, dlaczego PKWN jest zły. Teraz z tymi taksówkarzami i przewodnikami turystycznymi tracimy jeden z najlepiej docierających do zwykłego człowieka argumentów.

Smok

Zradykalizowany
150
64
Taksówkarz, przewodnik turystyczny i zarządca nieruchomości. Idealnie pod zbliżające się EURO i to chyba było przyczyną ustawy. :D Po EURO zamkną i tyle, ale póki co to znaj pańską łaskę, kmiocie! No ale czekam na pełną listę i wtedy zobaczymy, czy podpasuje.

OP
OP
A

Antoni Wiech

Guest
Oreł napisał:
Antoni Wiech napisał:

Po II wojnie nikomu nie trzeba było tłumaczyć, dlaczego PKWN jest zły. Teraz z tymi taksówkarzami i przewodnikami turystycznymi tracimy jeden z najlepiej docierających do zwykłego człowieka argumentów.

Mylisz się. Świadczą o tym chociażby komenty, które wklejał Aluzci. Nie raz dyskutowałem z ludźmi o licencjach i przeważnie jest podobnie, że "jak to, a jak ktoś nie będzie miał licencji i się nie będzie znał i mnie oszuka, to co wtedy?" - typowa reakcja.

Smok napisał:
Taksówkarz, przewodnik turystyczny i zarządca nieruchomości. Idealnie pod zbliżające się EURO i to chyba było przyczyną ustawy. :D
Niezła obserwacja, rzeczywiście to by pasowało.

adamkac

New Member
19
0
Proponuję zatem wszystkim zwolennikom tej WIELKIEJ REFORMY zostać taksówkarzem i opłacać benzynę ze swoich pieniędzy ;)!!!

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
adamkac napisał:
Proponuję zatem wszystkim zwolennikom tej WIELKIEJ REFORMY zostać taksówkarzem i opłacać benzynę ze swoich pieniędzy ;)!!!

Hmm? Od kiedy to jesteś zwolennikiem państwowych przywilejów jednej grupy kosztem innych ludzi? (Pytam, bo z Twojego bloga wynika, żeś KoLiber). Może jeszcze uważasz, że państwo powinno dopłacać taksówkarzom do paliwa? :dodgy:

adamkac

New Member
19
0
Szynka napisał:
adamkac napisał:

Hmm? Od kiedy to jesteś zwolennikiem państwowych przywilejów jednej grupy kosztem innych ludzi? (Pytam, bo z Twojego bloga wynika, żeś KoLiber). Może jeszcze uważasz, że państwo powinno dopłacać taksówkarzom do paliwa? :dodgy:

Ależ z skąd? Śmieszy mnie tylko, jak ktoś się cieszy z takich rządowych reform..

M

Matrix

Guest
A mnie śmieszy, że tylko niektóre licencje będą zniesione, takich zawodów na, które jest zapotrzebowanie w danej chwili, jak to ktoś zauważył.

D

Deleted member 427

Guest
Taksówkarze zapowiadają protesty przeciw deregulacji, nie chcą zniesienia licencji, grożą, że zablokują miasto:

Dwa lata pracowano nad ustawą o transporcie drogowym, dzięki której taksówkarze mogą uczciwie konkurować i uczciwie zarabiać dzięki likwidacji przewozu osób. Kiedy to się udało, minister Gowin likwiduje wyznacznik profesjonalizmu taksówkarzy.

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-t ... nId,436877

Pośrednicy w handlu nieruchomościami to samo - święte oburzenie:

Lobbujemy u posłów i docieramy do dziennikarzy. Chcemy, żeby rząd zrozumiał, że taka reforma jest błędem. Jeśli pośrednikiem nieruchomości będzie mógł zostać każdy, to straci klient. Kupno mieszkania to często transakcja życia. A jak korzystać z usług osoby, której kwalifikacji nie da się zweryfikować

Do góry Bottom