LETS

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Tym samym przelicznik jest czysto nominalny i nie stanowi zapory przed dowolnymi skokami cen.

Dlatego właśnie wydaje mi się, że pomysł jest fajny, ale żeby był wymiatający - trzeba trochę go doszlifować. Stąd właśnie nie podczepiałbym się do tego co już jest.

Sprawa jest o tyle obiecująca, że nawet na tym kulawym systemie jednak niektórzy działają, ktoś tam zdaje się podróżował po Europie płacąc LETS-ami.

Jednak trochę źle napisałem.

Stabilność systemu cen gwarantowałaby ograniczona ilośc punktów. Przystępowanie nowych ludzi do systemu nie powodowałoby specjalnej inflacji zakładając, że nowi sprzedawaliby za punkty nowe dobra i usługi.

Dziura tkwi chyba gdzie indziej. Przelicznik to fikcja, więc punkt nie ma żadnej wartości samoistnej. Wartość punktom nadaje zaufanie do systemu - że inni też będą za te punkty sprzedawać. Te systemy jadą zatem na pewnym entuzjazmie, który kreuje wzajemne zaufanie. Innymi słowy - jest to jednak waluta fiducjarna ze wszystkimi jej mankamentami.

No bo to, że stan początkowy jest "0" i że można się zadłużać nie różni się co do zasady z sytuacją, w której każdemu przyznaje się na starcie określoną ilość punktów do wydania.

Jeśli więdnie entuzjazm, więdnie też zaufanie. Jeśli więdnie zaufanie - więdnie system.

Odpowiedź jest taka: nic za darmo :) Żeby rzecz działała trzeba nasycić te punkty rzeczywistą wartością.

OP
OP
G

Giga

New Member
262
5
RE: [FLL] Luźne propozycje projektów

Rozgryzłem plugin Marketplace do Drupala. Wydaje się w sumie lepszym rozwiązaniem dla nas, niż Cyclos, no i w sumie łatwo się go tłumaczy.

Ktoś chciałby podjąć się kontaktu z organizatorami innych LETS-ów? Wiem, że generalnie to pomysłodawca powinien takie rzeczy realizować, ale szczerze mówiąc, kiepski ze mnie negocjator... Mogę się podjąć, jeśli nikt nie będzie chętny.

OP
OP
G

Giga

New Member
262
5
Plan 1 zawiódł.

Ale spoko. Mam już wyrzeźbiony dość spory szkielet skryptu - zainteresowanym mogę podrzucić screeny. I teraz moja prośba do ludzi z talentem pisarskim - czy mógłby ktoś napisać jakiś wstępniak na stronę główną? Tak, żeby nowy użytkownik wiedział, co to jest i do czego służy. Bez ideologicznego kontekstu (albo przynajmniej z szerokim, pozwalającym na współpracę z innymi potencjalnymi zainteresowanymi).

margines

wujek dobra rada
626
84
Lets działał jakiś czas w krakowie, ale idea się nie powiodła, nie widzę sensu bawić się w to dalej. Podobno Banki czasu (chyba we wrocławiu) jakoś tam się kręcą.
P.S. Gwoli ścisłości, akurat letsem w głównej mierze zajmowali się anarchole społeczni jakby ktoś nie wiedział. Jak chcesz się Giga w to bawić to uderz na zb.eco.pl
P.S.1 Lets to, moim zdaniem, idea zbyt abstrakcyjna jak na dziś.. szkoda tracić energię na coś takiego, póki nie żyjemy w jakiejś komunie, zamkniętym światku wolnościowym itp.itd.

Giga napisał:
Plan 1 zawiódł.

Ale spoko. Mam już wyrzeźbiony dość spory szkielet skryptu - zainteresowanym mogę podrzucić screeny. I teraz moja prośba do ludzi z talentem pisarskim - czy mógłby ktoś napisać jakiś wstępniak na stronę główną? Tak, żeby nowy użytkownik wiedział, co to jest i do czego służy. Bez ideologicznego kontekstu (albo przynajmniej z szerokim, pozwalającym na współpracę z innymi potencjalnymi zainteresowanymi).

OP
OP
G

Giga

New Member
262
5
Na zb.eco.pl na razie widzę informacje o tym, że LETS w Krakowie upadł na dobre, a tak poza tym to trochę mniej lub bardziej ciekawych tekstów na temat tego typu rozwiązań. Pisać do nich?

margines

wujek dobra rada
626
84
Jak chcecie wskrzeszać umarlaka (to byłoby już drugie podejście) to kontakt w kraku z: F@ lub ZB, wysłać maile, a najlepiej zadzwonić (nie będę tu podawać nazwisk, bo to forum publiczne), ale nie sądzę, żeby znalazł się ktoś chętny, bo temat był przerabiany dwukrotnie (z całkiem przyzwoitym zaangażowaniem) i zdechł (znaczy, wolny rynek idei go zweryfikował ;) ).

Do góry Bottom