Leming z PO

Cptkap

Well-Known Member
701
3 230
Odezwał się do mnie kolega ze studiów.

Ostatni raz zamieniłem z nim zdanie jak jeszcze było 2 Kaczyńskich. Wspominał o tym że jest w PO (miał wtedy 18 bądź 19 lat)
Nasza rozmowa wyglądała w ten sposób:
Cpt: Dlaczego jesteś w PO?
gość z PO: Bo strasznie nie lubię PiSu
Cpt: Ale przecież PO obiecywało 3x15%, liberalizacjie gospodarki itd. nic z tego w tej partii nie zostało (i zacząłem jebać że ekonomicznie to jest masakra z nimi)
gość z PO: Wiesz... ja to na tej ekonomii to się tak na prawdę nie znam...

To był koniec rozmowy.

Napisał do mnie maila ostatnio. Spytałem się czy nadal jest w partii złodziei, bo myślałem że zdążył z tego wyrosnąć w tym czasie. Było tyle afer. Tusk z liberała stał się socjaldemokratą itd.

Na co on mi odpisuje: "Tak, jestem jeszcze w Platformie Obywatelskiej i nie wiem, dlaczego jest uznawana za partię złodziei."

Co mógłbym mu grzecznie odpowiedzieć, jakie materiały podlinkować, które by mogły przemówić do takiego... średnio ogarniętego osobnika i jakąś iskierkę rozpalić w jego mózgownicy?

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
Przypomnij mu i delikatnie się zapytaj podsyłając poniższą grafikę, czy zmienił już czas na zimowy:

10383107_940844629276984_5600340811077776533_n.jpg

OP
OP
Cptkap

Cptkap

Well-Known Member
701
3 230
Parę lat temu nie był beneficjentem systemu i raczej nic nie miał z tego że był w partii. Sam mu nawet sugerowałem żeby zgłosił się do pisania płatnych komentów w internecie jak już u nich siedzi a potrzebuje roboty.

Teraz nie wiem czy ma coś z tego, że jest w partii.

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
Parę lat temu nie był beneficjentem systemu i raczej nic nie miał z tego że był w partii.[...] Teraz nie wiem czy ma coś z tego, że jest w partii.
To tym bardziej kulka w łeb się mu należy, za bycie mega-debilem! Kiedyś znajomy powiedział mi, że poszedł do Imperium Michnika i był tam dymany za darmochę... Jak się "kurwić" to tylko za kasę, inaczej kulka w łeb się należy z marszu!

tomky

Well-Known Member
790
2 039
Generalnie jest problem, bo nie ma jakiejś dobrej witryny ze statystykami uwidaczniającymi systemowe złodziejstwo pod rządami PO.

Myśle że dobrymi, niewykostanymi przykładami złodziejstwa PO są ZUS i dotacje unijne.
Dotacje unijne - są mniejsze niż obsługa zadłużenia Polski, które się podobno robi po to aby wykorzystać fundusze unijne
(to było w jakiejś audycji Najzera)
ZUS -Robiłem jakieś szacowania, o ile dobrze pamiętam 13 lat oszczędzania ze średniej aktualnej pensji na własny rachunek (zamiast przymusowej wpłaty składki do ZUS) z minimalnym 1% zyskiem rocznie daje więcej niż średnia emerytura przez 7 lat (średniego życia faceta na emeryturze 73-66=7);
Gdyby tak dobrze, dokładnie policzyć, to przypuszczam, że dostaje się na emeryturze zwrot poniżej 1/5 kasy (gdyby była oszczędzana w inny sposób)

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Zajebali kasę z OFE? Zajebali, czyli kradną.
Dotrzymali obietnic wyborczych (choćby 3x 15%)? Nie dotrzymali, czyli kłamią.
Jak ktoś dalej nie kuma po takich 2 oczywistych przykładach, albo go to nie razi, bo co to jest to 153 mld zajebane, to trzeba go spisać na straty i zostawić bojówce ZWS.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Co mógłbym mu grzecznie odpowiedzieć, jakie materiały podlinkować, które by mogły przemówić do takiego... średnio ogarniętego osobnika i jakąś iskierkę rozpalić w jego mózgownicy?
Namów go by przestał oglądać telewizję i słuchać programów informacyjnych w radiu. Jak już to tylko filmy i muzyka. Po miesiącu możesz próbować cokolwiek. Inaczej czarno to widzę.

tomahawk

Well-Known Member
736
1 296
Namów go by przestał oglądać telewizję i słuchać programów informacyjnych w radiu. Jak już to tylko filmy i muzyka. Po miesiącu możesz próbować cokolwiek. Inaczej czarno to widzę.
Ale wtedy kolega będzie musiał zacząć czytać, a z własnego doświadczenia wiem, że dla wielu ludzi to jest bariera nie do przejścia. Kiedyś poleciłem osobie, która nie była nauczona czytać więcej niż ulotki z supermarketów, filmiki Michalkiewicza - okazało się, że Michalkiewicz mówi zbyt trudnym językiem (pewnie chodziło o to, że Michalkiewicz lubi obficie cytować różne dzieła literackie). Większość ludzi woli jak się za nich myśli, gdy ktoś się nimi zajmuje, gdy ktoś za nich podejmuje decyzje - wtedy nie muszą brać odpowiedzialności za życie swoje i bliskich, tak jest wygodniej dla nich.
Innym razem tłumaczyłem komuś, jak działa propaganda medialna. Po kilku dniach przyznawał mi rację. Jednak znowu zaczał oglądać tvn i cały wysiłek szlak wziął...
Chociaż są też i takie przypadki, gdy ktoś przychodzi do mnie i mówi: "wiesz co, jedyna nadzieja w korwinie", a ja na to: "przecież kiedyś głosowałeś na PO", "no tak, głupi byłem, jak można na coś głosować nie mając o tym żadnego pojęcia".
Ja zawsze głosowałem na UPR, później WiP, teraz KNP. A w prezydenckich na Korwina. Raczej z nienawiści do mediów i układu, niż z umiłowania do Korwina. W rozmowach ze znajomymi nie mówię o sobie anarchista, bo termin ten zapsuły komuchy. Po prostu staram się wyjaśniać, że przymus i złodziejstwo, które są fundamentami państw, to zło - niby rzeczy oczywiste, jednak nie dla większości ludzi.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Ale wtedy kolega będzie musiał zacząć czytać,...
Dlatego należy wymyślić inny powód, by rzucił TV. Jakaś bajka o "smogu elektronicznym". Lub coś związanego ze zdrowiem, jakaś przypadłość na którą cierpi lub którą miało któreś z rodziców, bo wiadomo, choroby są dziedziczne... Albo związanego z czymś innym. Nie wspominać o medialnej manipulacji, bo tego nie kupi. Jak nie będzie nic czytać, to też dobrze.

Xardas

Member
12
29
Niestety wielu zwolenników PO nie zwróci uwagi na argumenty przeciwko tej partii. Będą popierać dalej, bo liczy się, żeby nie wygrał PiS.

OP
OP
Cptkap

Cptkap

Well-Known Member
701
3 230
Więc po jego odpowiedzi i pytaniu w nim zawartego...

Tak, jestem jeszcze w Platformie Obywatelskiej i nie wiem, dlaczego jest uznawana za partię złodziei.

Wysłałem mu takiego maila, z próbą odpowiedzenia na jego pytanie:

Ciężko mi trochę się do tego ustosunkować, zwłaszcza że będąc na 4 roku musiałeś przejść przez całą historię filozofii i sam powinieneś znać na to pytanie odpowiedź.
Rozumiem że jako 18-19 latek można popierać taką partię, bo się po prostu jeszcze pewnych rzeczy nie wiedziało i można być naiwnym.

Ja sam głosowałem na PO (za co pluję sobie teraz w twarz) w momencie gdy w programie mieli 3 x 15% i kreowali się na liberalną partię.
Dodam że ja jakoś specjalnie nie tropię wszystkich przekrętów i na pewno inne źródła byłyby lepsze, ale:

Więc może zacznijmy właśnie od tego. PIT, CIT i VAT miał wynosić 15% - program PO.
Wiesz co z tego zrealizowali? Właśnie Platforma podniosła VAT do 23%.

Możesz też nie pamiętać jak zbierali podpisy pod wprowadzenie jednoosobowych okręgów wyborczych. Ja pamiętam. Jak dostali się do władzy to podpisy zostały po prosty zmielone.
Tutaj możesz więcej o tym obejrzeć:
ogólnie polecam cały ten dokument.

Nawet ministra Nowaka masz w tym filmiku o którego to zegarkach też warto wspomnieć. "Prezent" tego typu za 30tyś złotych to po prostu łapówka. Pytanie za co Nowak ją dostał?

Honorowa wzmianka jeszcze dla afery hazardowej.

To a propos kłamstw i przekrętów Twojej partii.

Teraz a propos złodziejstwa:

Tu masz wymowny nagłówek o ukradzeniu pieniędzy z OFE:

"Polakom zostały ZUS-coiny. OFE oddały 153 mld do ZUS-u, ale dług spadł tylko o 130 mld. Gdzie jest reszta pieniędzy?"

Zadłużenie polski: http://www.dlugpubliczny.org.pl/pl/metoda-liczenia

Umiesz odczytać te liczby? Ja nie potrafię tak od razu, to są astronomiczne kwoty. Rząd PO narobił długów większych niż Gierek.

I teraz uwaga! Bomba z afer taśmowych (w ogóle śledziłeś to?):

Marek Belka: (…) Jesteśmy wobec trudnych negocjacji z człowiekiem [Jakubasem – red.], który już uważa żeśmy go okradli.
Bartłomiej Sienkiewicz: [...] To może trzeba mu powiedzieć, jak można go bardziej okraść. Może zrozumie.

No to Adam, jak Bartłomiej Sienkiewicz - Minister Spraw Wewnętrznych w rządzie PO, mówi że może sobie okradać ludzi. A potem Ty mi piszesz "Tak, jestem jeszcze w Platformie Obywatelskiej i nie wiem, dlaczego jest uznawana za partię złodziei."

To jak ja Ci mam na to pytanie odpowiedzieć?

Dla mnie ktoś popierający PO po tym wszystkich co miało miejsce to jest:

A) Beneficjentem systemu stworzonego przez PO
B) Osoba oderwana od rzeczywistości i nie potrafiąca zinterpretować wydarzeń, które w niej zachodzą.

Zadam Ci więc pytanie, które zadałem Ci jeszcze na studiach:

Dlaczego jesteś w PO?

(tylko nie podpowiadaj mi tak samo jak wtedy, że dlatego, bo nie lubisz PiSu :) )

i dostaję odpowiedź:
A no, na czwartym roku to była ciężka historia filozofii, znaczy, egzamin, bo mi się zaczęły poszczególni filozofowie, którzy byli omawiani i ich poglądy mylić. A co do pana Sienkiewicza, czy pana Nowaka, to szczególnie tego drugiego uważam za szczególnie skompromitowanego politycznie. Ja Ci powiem tak, możesz popierać taką partię, jaką chcesz i pozwól mi zrobić to samo, dobrze, w końcu żyjemy w demokratycznym kraju, o którą moja ciocia, siostra mojej mamy m.in. walczyła, działając w opozycji w latach 80-tych i rozprowadzając wolną, nielegalną prasę.

Pominąć każdą merytoryczną sprawę. Liczy się że żyjemy w demokracji a ciocia to nawet drukowała nielegalne gazetki za komuny!

Wątpiłem troszkę w jego kompetencje, ale po tej odpowiedzi myślę że skubaniec się idealnie nadaje na polityka PO :D

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Dialog sprowadził się do tego co zazwyczaj w moich rozmowach z lewakami, czyli skończeniem argumentów ze strony lewaka i chwycenie się ostatniej deski ratunku: może cię nie przekonałem, ale przecież mogę głosować na kogo chcę i nic ci do tego!!!

T

Tralalala

Guest
Zamiast pisać "Twojej partii" lepiej napisać PO. W ten sposób jaki napisałeś, wkładasz mu do głowy, że to jego partia i jednocześnie jest to wymierzone personalnie przedczym możliwe jest, że się będzie bardziej bronił bo może wyczuwać w tym personalne oskarżenie.
Oczywiście nie sądzę aby zmiany wypowiedzi wpłynęły na odpowiedź, bo jak wiadomo bydło mózgu nie posiada.

Do góry Bottom