Każdy z nas ma dług do spłacenia u społeczeństwa

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 859
Advocatus diaboli c.d.

grudge napisał:
Skoro nie doszło nie żyjemy w ramach pełnego wolnego rynku, to znaczy, że obecny państwowy system party jest na przymusie. Wynika z tego, że oprócz społeczeństwa, także od państwa powinienem wyciągnąć więcej bowiem wymieniają ze mną usługi pod przymusem, a gdyby to nie było korzystnie tylko dla strony państwowej to nie byłoby przymusu.

Nie tylko dla państwa. Może być korzystne dla 99% ciemiężonych faktem, że próbujesz bronić swojej własności prywatnej, a więc ciemiężonych przez fakt, że Ty i Twoje 1% koleżków zagarnęliście większość dóbr teraz niedostępnych dla ogółu. A zagarnęliście je niekoniecznie na drodze dobrowolnych wymian, bo...

grudge napisał:
pampalini napisał:
Nie mówiąc już o wszystkim, co dostał od swoich przodków, którzy też niekoniecznie wzbogacili się libertariańsko legalnie.
Gdyby przodkowie nie wzbogacili się legalnie to by zostali ukarani i nie mogli by przekazać majątku następnym pokoleniom.

"legalnie" niekoniecznie równa się "libertariańsko legalnie". Na przestrzeni dziejów różne formy agresji na cudzej własności były (i wciąż są) legalne według litery prawa stanowionego. Tak więc, owszem, demokracja przedstawicielska jest podtrzymywaniem stanu agresji, ale jest też jedyną możliwością, żeby 99% mogło żądać sprawiedliwej części dóbr, które historycznie przypadły jednemu procentowi. A przypadły mu wcale nie na drodze pokojowej wymiany dóbr.

kawador napisał:
Poza tym nie podoba mi się, lewaku (to nie do ciebie :)), że zasłaniasz się społeczeństwem. Pozujesz na mega moralnego i sprawiedliwego, podczas gdy w rzeczywistości swoje nikczemne występki przypisujesz coraz to większym grupom. Twoja moralność i hołdowanie sprawiedliwości funkcjonują jako przesłona, jako rytualna celebracja inscenizowana po to, aby zamaskować i wybielić totalitarne zapędy tkwiące w lewactwie, które reprezentujesz.

No, to jest mniej więcej sposób, w jaki ja zwykle odpowiadam. Próbuję pokazać oponenta jako egocentryka-indywidualistę, który stawia się ponad społeczeństwem i uważa, że może narzucać swoją wolę wszystkim naokoło (a wręcz, że uważa się za jedyną osobę, która posiada "wolną wolę" - to wytaczam, jeśli użyje marksistowskich tez pokroju "byt kształtuje świadomość"). Używam nawet przewrotnych haseł w stylu - "stary, nie żyjesz w próżni", "jesteśmy istotami społecznymi" itd. Coś mi mówi, że odwracanie kota ogonem w kwestii indywidualizm-kolektywizm może być bardzo skuteczną, przewrotną taktyką, z której libertarianie dziwnie rzadko korzystają.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Orliński:

„Ludzi zamożnych trzeba rozliczać z tego, czy uczciwie płacą podatki” - napisała w „Gazecie” Dominika Wielowieyska i bardzo cieszy mnie ta deklaracja. Powtarzam to od bardzo dawna, że patriotyzm to według mnie przede wszystkim uczciwe płacenie podatków (...) Najbogatsi Polacy powinni zacząć spłacać wobec społeczeństwa dług za to, że pozwoliło im stać się najbogatszymi Polakami.

Sami sobie znajdźcie źródło, brzydzi mnie linkowanie do tego kawiorowego lewaka.

Kacper Rupiński

Laureat Pokojowej Nagrody Nobla
100
34
576091_10150943934680911_794114471_n.jpg

To teraz chyba taka moda panuje wśród "elyt". ;)

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Posłuchajcie, od 0:50

!

Nikt w tym kraju nie dorobił się samodzielnie. Nikt. Zbudowałeś fabrykę? Super! Ale żeby była między nami jasność: przewozisz swoje towary po drogach, za które reszta z nas zapłaciła. Zatrudniasz pracowników, za których edukację my wszyscy zapłaciliśmy. Jesteś bezpieczny w swojej firmie, bo opłaciliśmy policję i straż pożarną. (...)

Cptkap

Well-Known Member
701
3 237
Nikt w tym kraju nie dorobił się samodzielnie. Nikt. Zbudowałeś fabrykę? Super! Ale żeby była między nami jasność: przewozisz swoje towary po drogach, za które reszta z nas zapłaciła. Zatrudniasz pracowników, za których edukację my wszyscy zapłaciliśmy. Jesteś bezpieczny w swojej firmie, bo opłaciliśmy policję i straż pożarną. (...)

oryginał:
2KDTL.jpg

i małe parafrazy:
cNX1Y.png

21z0d.jpg

M

MichalD

Guest
Najbogatsi Polacy powinni zacząć spłacać wobec społeczeństwa dług za to, że pozwoliło im stać się najbogatszymi Polakami.
W Polsce, to akurat prawda. Niejeden uwłaszczył się na państwowych kontraktach czy wyłudzeniach np. podatku VAT.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Skoro to prawda, to należy skończyć z partnerstwem publiczno-prywatnym i podatkiem VAT, a nie serwować głodne kawałki o "spłacaniu długu wobec społeczeństwa".

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Jeśli ktoś zamówi mi pizze, której nie chcę, na mój koszt, to też muszę za nią zapłacić?

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Stossel zaorał wielebnego ojczulka tak, że pył jeszcze nie opadł. The top 10 percent of income earners paid 71 percent of all federal income taxes in 2009 though they earned 43 percent of all income. The bottom 50 percent paid 2 percent of income taxes but earned 13 percent of total income. About half of tax filers paid no federal income tax at all. [link]

M

MichalD

Guest
Skoro to prawda, to należy skończyć z partnerstwem publiczno-prywatnym i podatkiem VAT, a nie serwować głodne kawałki o "spłacaniu długu wobec społeczeństwa".

A z czego sfinansuje się Postęp i budowa Lepszego Społeczeństwa? Skąd wypełni się prawo człowieka do zabezpieczenia społecznego , opieki zdrowotnej i...robót publicznych?

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Libertarianie szanują tylko jeden autorytet - naturalny rynkowy autorytet dany przez Boga Handlu. A zatem na pytanie, kto sfinansuje, kto wypełni, możesz odpowiadać, że zrobi to Hermes.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 799
Lub jeśli jesteś zapalonym graczem szablonowych RPGów, możesz wskazywać na byty takie jak: Shaundakul, Waukeen, Nephthys, Abbathor, Vergadain, Aasternian.

Do góry Bottom