W
Werner Richardson
Guest
Dobrze wiedzą jak pociągać za sznurki, ale nie mają głębszego wglądu w przeżycia tych, tymi którymi manipulują.
czemu nie mają? jesteś psychopatą ? czy umiesz czytać w myślach psychopatów?
Dobrze wiedzą jak pociągać za sznurki, ale nie mają głębszego wglądu w przeżycia tych, tymi którymi manipulują.
No właśnie nie musisz być podobny. Musisz mieć tylko zdolność czasowego przybierania tego podobieństwa i odpowiednią plastyczność wyobraźni w odwzorowywaniu zupełnie innych motywów postępowania, hierarchii wartości, tego co komuś z jakich przyczyn sprawia przyjemność - rzeczy jakimi normalnie byś się nie kierował - czyli wygenerowania mentalnego obrazu cudzego umysłu.
Ja sobie mogę wyobrazić punkt widzenia psychopaty, ale psychopata nie potrafi wyobrazić sobie mojego punktu widzenia, więc sorry, ale nie jesteśmy podobni.
W sumie pozwala im to lepiej manipulować. Dlatego nie wiem czy jest tu z czego być dumnymNo bo z definicji psychopaci nie mają empatii.
Małe dzieci też mogą manipulować rodzicami, gdy coś chcą od nich uzyskać, co nie znaczy, że są odpowiednio dojrzałe psychicznie, aby umieć sobie na przykład wyobrazić ich lęki egzystencjalne.