[humor] Różne ROTFLE ...

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
@Cokeman

Do Billa Hicksa też się przyjebywali Rednecki chrześcijańskie w stylu:
"-Ej, panie komik, nie podoba nam się co mówisz pan o chrześcijanach! Jesteśmy naprawdę na waszą tfu godność bardzo źli!"
Na to Hicks:
"-No to mi przebaczcie!"

A ten frustrat na glinianych nogach jest chrześcijaninem? :)
 

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
912bf9a3945b5eae06fd910480e917b9.jpeg


Jeśli ta propaganda RIAA to nie fake, to oni naprawdę mają zryte banie :p .
 

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
Nie wiem czy to odpowiedni wątek ... ale Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wpisało na listę produktów regionalnych Paprykarz szczeciński.

Wygląd:

Lustro tworzy masa sałatkowa. Dopuszcza się na powierzchni wydzielenie oleju.

Kształt:

Konserwa rybna, poddana sterylizacji, zwyczajowo pakowana w puszki stalowe bądź w opakowania aluminiowe.

Wielkość:

Uzależniona od wielkości opakowania 135 g.

Konsystencja:

Soczysta, zwięzła, dopuszcza się lekko suchawą.

Smak i zapach:

Smak z wyczuwalnym posmakiem użytych przypraw.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Od jasno do ciemno czerwonej, charakterystyczna dla użytych składników.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Receptura paprykarza szczecińskiego powstała w 1965 roku podczas dalekomorskich połowów. Początkowo jego głównym składnikiem było mięso z różnych gatunków afrykańskich ryb, pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ostra afrykańska papryczka – pima, warzywa i przyprawy. „Kiedyś nasi technolodzy ze statków – chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop. Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima” (Wspomnienia Bogusława Borysewicza, założyciela Zakładu PPDiU Gryf). Z czasem do paprykarza zaczęto dodawać ścinki powstałe przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych (powstawały z nich kwadratowe, panierowane kostki). Według normy ZN-67/ZGR-09815 obowiązującej od 1 lutego 1967 r. paprykarz szczeciński to rozdrobniona masa powstała przez wymieszanie mięsa ryb z ryżem, koncentratem pomidorowym, olejem, cebulą, przyprawiona pieprzem nigeryjskim. Paprykarz zyskał niezwykłą popularność w kraju, a także za granicą. Eksportowany był aż do 32 krajów, m.in. do ZSRR, Danii, USA, Japonii, Jordanii, Liberii, Węgier, Wybrzeża Kości Słoniowej i Togo. Pod koniec lat 60-tych polskie rybołówstwo zaczęło tracić łowiska u wybrzeży Afryki Zachodniej. Po zakończeniu eksploatacji wód afrykańskich, do paprykarza trafiał atlantycki mintaj i miruna. W miarę narastającego kryzysu gospodarczego i dostępności danego surowca zmieniał się skład paprykarza. Obecnie produkowany jest z wysokogatunkowych ryb morskich. Paprykarz szczeciński zdobywa wiele nagród, m.in.: I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, a także III miejsce w wakacyjnym konkursie kulinarnym „Zachodniopomorskie Je Je Je!”.


Te tajemny przepis na Paprykarz sprzedał mi mój ojciec który w młodości pływał po ocenach i w życiu nie spróbował tego przysmaku , wygląda to tak,

Flaki ,łby i reszta ścierwa + pomidory + pieprz + papryka + co tam zostało z kuchni żeby nie wyrzucać, ryż, kartofle = wszystko mielisz na masę żeby nie było widać oczu ani czuć ości i czaszek.

Smaczengo !


http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... zczecinski
 

Słupek

Member
335
2
Do góry Bottom