gdzie kupić złoto/srebro

fafkulec

Member
61
2
Gdzie zaopatrujecie się w złoto? Chodzi mi o monety/sztabki bez wartości numizmatycznej (liczy się zawartość czystego kruszcu).

Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w www.e-numizmatyka.pl
Po doliczeniu marż, kosztu bicia monet i przesyłki wyszło mnie około 10% ponad spot (czyli drogo). Wyrobili się w obiecanym terminie 45 dni. Kumpel zamówił później i już wyszło, że mają problemy z zaopatrzeniem.

Czy gdzieś można jeszcze nabyć fizyczne złoto w rozsądnych cenach? Wątek można również rozszerzyć na srebro.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ja kupuje glownie srebro, na zagranicznych ebayach, w iekszych ilosciach, robie to gdy akurat jestem w danym kraju, odbieram se sam i oszczedzam koszty przesylki.
w polsce jest ogolnie zajebiscie drogo, na e monety sztabka jest za 2 785,71 zeta, jak juz fafkulec napisal prawie 10%...
poza tym probuje ograniczac wplywy okupanta w warszawy jak sie da...
polecam tez www.apmex.com

xiwox

Active Member
64
139
jeśli traktujemy zakup złota czysto spekulacyjnie (jego wartość ma wzrosnąć znacznie do końca roku) - najlepszy wybór to OANDA (mówiąc wprost FOREX). Omijamy tym sposobem kwestię opodatkowania dochodu (chyba że go zgłosimy :) )..

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
xiwox napisał:
jeśli traktujemy zakup złota czysto spekulacyjnie (jego wartość ma wzrosnąć znacznie do końca roku)

-nie więcej raczej niż dziesięc procent,
chyba że wszystko je...e, a gospodarki i "papirowe" waluty zaczną wariować

A

Anonymous

Guest
Witam wszystkich!

Chciałbym podzielić się z Wami bardzo ciekawą możliwością inwestowania w złoto „Good Delivery” za pomocą Internetu, w sposób bezpieczny i wygodny. Strona dzięki której jest to możliwe znajduje się w linku poniżej:

http://zlоtо.bulliоnvault.рl/

Osobiście zacząłem inwestować na wyżej wymienionej stronce jakiś czas temu i jestem bardzo zadowolony. Jest to internetowa giełda na której można kupić/sprzedać złoto od innych użytkowników zarejestrowanych w serwisie. Złoto którym można handlować jest najwyższej czystości (Good Delivery) i fizycznie przechowywane jest ono w skarbcu w Zurichu, Londynie lub Nowym Jorku. To gdzie chciałbyś przechowywać swoje złoto zależy tylko od Ciebie i sam sobie wybierasz skarbiec. Prowizje pobierane są od każdej transakcji kupna/sprzedaży lecz są one bardzo niskie (ok. 0.8% wartości transakcji). Istnieje również możliwość zakupienia srebra lecz prowizje są troszkę większe i jedynym skarbcem gdzie on się znajduje jest Londyn. Po zakupieniu złota lub srebra otrzymujecie certyfikat potwierdzający nabycie kruszcu. Zakupów można dokonywać w jednej z trzech walut: USD, EUR lub GBP. Minimalna ilość kruszcu jaką można zakupić to 1 gram. Aby dowiedzieć się więcej poczytajcie sobie FAQ na stronie:

Życzę powodzenia i udanych inwestycji w złoto!

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
No cóż, jeśli zacznę inwestować w złoto (od lat się za to zabieram), to chcę inwestować w złoto, nie w certyfikaty posiadania złota. Jutra wpadną tam jacyś gestapowcy i zamiast złota zostanę z papierkiem. Nie ma głupich.

A

Anonymous

Guest
tosiabunio napisał:
No cóż, jeśli zacznę inwestować w złoto (od lat się za to zabieram), to chcę inwestować w złoto, nie w certyfikaty posiadania złota. Jutra wpadną tam jacyś gestapowcy i zamiast złota zostanę z papierkiem. Nie ma głupich.

Przepraszam, trochę nie jasno się wyraziłem. W przypadku

Nie otrzymuje się certyfikatu na złoto tylko dokument posiadania złota (jego fizycznego nabycia). Jedynie przetrzymywany jest w skarbcu np w Zurichu. Jeśli ma pan życzenie może sobie go Pan wybrać i zlecić dostarczenie w dowolne miejsce np. do siebie do domu. Ja wolę trzymać w skarbcu, mimo że jest daleko od PL niż u siebie w domu, bo tak jest bezpieczniej i złoto nie traci na wartości, jak wtedy gdy trzymamy je w domu. W każdej chwili można na stronie sprawdzić dzienny audyt w którym wymienione jest w jakim skarbcu ile jest złota i można również sprawdzić swoje. Najlepiej poczytać sobie FAQ. Ja jestem zadowolony z Bulliona dlatego go polecam.

Odnośnie gestapowców to równie dobrze mogą wparować do Pana do domu i też sobie zabrać, skarbiec to jednak skarbiec. Inwestowanie zawsze wiąże się z podejmowaniem ryzyka, które trzeba w miarę możliwości i umiejętności minimalizować. Jak ktoś się boi, to niech trzyma pieniądze na koncie i się modli.

Pozdrawiam

A

Anonymous

Guest
Ja ostatnio dowiedzialem sie od znajomego o takiej niemieckiej firmie My-Gold ktora sprzedaje zloto i srebro najwyzszej proby 999,9 ktore gdy podpiszemy z nimi umowe przychodzi ono fizycznie do domu.Ceny niesa wygorowane mamy dwie opcje pierwsza to zamowic zloto na abonament lub zakup jednorazowy.Na abonament minimalna cena to 240zl miesiecznie na zakjup jednorazowy to min 4000.Skorzystalem z ich oferty czekam wlasnie na kolejną przesylke jak narazie jestem bardzo zadowolony.Jesli byslibyscie zainteresowani to strona ich firmy to www.my-gold.pl a tel do agenta to 798441973 .Polecam

UWAGA SPAMER !! - T.H.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Warek napisał:
Ja wolę trzymać w skarbcu, mimo że jest daleko od PL niż u siebie w domu, bo tak jest bezpieczniej i złoto nie traci na wartości, jak wtedy gdy trzymamy je w domu. W każdej chwili można na stronie sprawdzić dzienny audyt w którym wymienione jest w jakim skarbcu ile jest złota i można również sprawdzić swoje. Najlepiej poczytać sobie FAQ.

Gdy mam złoto w ręce, to mogę trzymać go w skarpecie, zakopać w ogródku, wsadzić do skarbca w polskim banku, albo nawet w Zurichu. Przede wszystkim, wtedy to tylko ja wiem, gdzie ono jest. A złoto trzymane tam, gdzie wszyscy wiedzą, że jest trzymane, może kiedyś skusić potrzebujących (http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102).

Oczywiście, prędzej bym powierzył złoty Szwajcarom niż naszym, ale dla mnie inwestycje w złoto mają wtedy sens, gdy są poza systemem. Na wszelki wypadek. Jak ktoś chce pospekulować, to proszę bardzo, można bawić się elektronicznie.

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
tosiabunio napisał:
Gdy mam złoto w ręce, to mogę trzymać go w skarpecie, zakopać w ogródku, wsadzić do skarbca w polskim banku,

Wolałbym jednak trzymać w ogródku:)

----------

Świat zatęsknił do złota

We środę, 23 marca cena złota osiągnęła 1433 dolarów za uncję, a srebra – 36,65 dolarów – i nadal rośnie. Wygląda na to, że coraz więcej ludzi traci zaufanie do pieniądza fiducjarnego, jaki zdominował obieg po odstąpieniu Stanów Zjednoczonych od porozumienia z Bretton Wodds z 15 sierpnia 1971 roku. Porozumienie z Bretton Woods ustanowiło w 1944 roku międzynarodowy ład finansowy, którego podstawą była waluta amerykańska – dolar. Warto przypomnieć, że do roku 1933, a więc do znacjonalizowania zasobów złota w USA przez prezydenta Roosevelta, dolar był po prostu inną nazwą 1/20 uncji złota.
Do tego czasu bowiem waluta amerykańska respektowała standard złota, co oznaczało, że emitent pieniądza papierowego gwarantował, iż wykupi emitowane przez siebie papierowe pieniądze za złoto o wadze odpowiadającej parytetowi. Po roku 1933 dolar przestał być wymieniany na złoto w stosunkach detalicznych, jednak zachował wymienialność w transakcjach międzynarodowych, a więc waluta amerykańska – wprawdzie w ograniczonym zakresie – ale standard złota respektowała.
Odstąpienie USA od porozumienia z Bretton Woods oznaczało, że świat odszedł od standardu złota. Co z tego wynikło? Kryzys finansowy, spowodowany niepohamowaną emisją pieniądza fiducjarnego (ma wartość, bo ludzie wierzą, że ją ma) i z tego samego powodu - katastrofalny spadek jego wartości – co ilustruje choćby cena złota zanotowana w środę, oznaczająca, że
od roku 1933 w stosunku do złota dolar stracił na wartości 70-krotnie.
Stanisław Michalkiewicz „Dziennik Polski” (Kraków) 25 marca 2011

przez

New Member
67
1
GAZDA napisał:
wytłumacz w jaki sposób to złoto u mnie traci wartość????????
To się nazywa "break of custody chain" i powoduje "discount". Po prostu musisz jeszcze raz udowodnić, że to co masz w ręku nie tylko się świeci ale jeszcze jest złotem odpowiedzniej próby.

Sorry GAZDA, ale Ty ze swoim anty-intelektualizmem daleko nie zajedziesz.

A

Anonymous

Guest
Złoto może tracić lub zyskiwać na wartości - to truizm. Ostatnio cholernie zyskuje, bo wojny, kryzysy i inflacje. W niepewnych czasach to właśnie złoto obok amunicji, broni i bimbru stanowi walutę. W porównaniu do papierowej waluty nigdy nie będzie to 0, bo złoto to także surowiec wykorzystywany w przemyśle. Poza tym ilość złota jest skończona.

"Ile złota jest na świecie?

Pod koniec 2001 roku, oszacowano, że całe wydobyte do tej pory złoto waży 145 tysięcy ton."

"Ile kosztuje wydobywanie złota?

Wydobywanie złota jest bardzo kosztowne, szczególnie w kopalniach Południowej Afryki, gdzie wydobycie odbywa się na głębokości 3000 metrów, a planowane jest jeszcze głębsze wydobycie - na 4500 metrach. Typowe wydobycie kosztuje 238 dolarów amerykańskich za wydobytą uncję złota, jednak zależy to od typu wydobycia oraz od jakości złota. Kopalnie bogatsze w złoto na powierzchni są znacznie tańsze niż te podziemne, pracujące w głębi ziemi. Takim kopalniom potrzebny jest drogi i głęboki szyb w gruncie."

http://www.e-numizmatyka.pl/portal/stro ... go....html

Oczywiście jak kupuje się złoto w dużych ilościach to bezpieczniej i wygodniej trzymać je w magazynie jakiejś firmy, która zajmuje się obrotem złota, ale nigdy nie znasz dnia i godziny, gdy zostanie wydana ustawa jak za Roosevelta, która skonfiskuje ci złoto i wtedy ci przedsiębiorcy grzecznie oddają. Najlepiej jest mieć jakąś ilość w domu np. zakopane na podwórku, zamurowane w ścianach, na wypadek wojny lub hiperinflacji.

Łatwiej i wygodniej obraca się kruszcami przez internet. Kiedyś po to wymyślono weksle i banknoty na których pisało, że są wymienialne na określoną ilość złota.

Do góry Bottom