Forum WOLNY RYNEK rozpoczyna działalność!

Polacco

Active Member
132
76
Dzięki tosiabunio za pomoc! Właśnie oglądam oferty domen, możecie polecić gdzie tanio domene zarejestrować i gdzie mnie nie wykiwają?

Chodziło mi po prostu o to żeby kilka osób napisało kilka prostych postów i może pojawił się jakiś nowy temat.
Podziękowania dla pana Casha za zarejestrowanie się!

kawador:
no zobaczymy jak to będzie, myślę że twardych socjalistów nie zarejestruje się za dużo. Bardziej chyba liczę na różnych prawicowców, oni chyba bardziej będą zainteresowani forum o takiej nazwie. Najwięcej podejrzawam że będzie intuicyjnych klasycznych liberałów.
Rzecz jasna to tylko gdybanie.

Jeżeli chodzi o domeny globalne (com, net, org) to Godaddy.com jest standardem. Kod "WOWPOLAND" powinien ci dać 20% zniżki.
To do kogo w końcu jest skierowane to forum?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ja bym raczej zarejestrował w domenie globalnej i w zagranicznej firmie, bo inaczej to zamkną forum za szerzenie nienawiści do innych poglądów politycznych. A przy okazji może to nawet taniej wyjść.

OP
OP
Rebel

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
Forum będzie skierowane dla wszystkich którzy uważają że ideę wolnego rynku są im bliskie.
GoDaddy śmierdzi bo popierali SOPA.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Nie ma sensu rejestrować za granicą. Robiłem to kilkanaście lat temu, a teraz przenoszę domeny do Polski. Przynajmniej fakturę można wziąć i VAT odliczyć. Ovh jest dość solidną firmą (choć francuską) i generalnie większość moich znajomych zajmujących się IT z niej korzysta. Póki co, nikt jest u nas nie zabiera domen za poglądy polityczne, a w USA można domenę stracić przy podejrzeniach o piractwo, więc wcale tak różowo nie jest.

No i co innego to rejestracja domeny, a co innego hosting. GoDaddy posysa w kwestii taniego hostingu.

Polacco

Active Member
132
76
Nie ma sensu rejestrować za granicą. Robiłem to kilkanaście lat temu, a teraz przenoszę domeny do Polski. Przynajmniej fakturę można wziąć i VAT odliczyć. Ovh jest dość solidną firmą (choć francuską) i generalnie większość moich znajomych zajmujących się IT z niej korzysta. Póki co, nikt jest u nas nie zabiera domen za poglądy polityczne, a w USA można domenę stracić przy podejrzeniach o piractwo, więc wcale tak różowo nie jest.

No i co innego to rejestracja domeny, a co innego hosting. GoDaddy posysa w kwestii taniego hostingu.

Proponuje zrobić mały test: postaw to forum na libertarianizm.pl, a ja podeśle linki do niektórych wypowiedzi do gazety Michnika. I zobaczymy co z tego wyniknie.
Tak w ogóle, jak masz domenę globalną to nie ważne czy zarejestrowana jest we francuskim ovh czy polskim az - rejestr i tak ma siedzibę w USA i mogą cię wyłączyć pod naciskiem ichniejszych władz.

OP
OP
Rebel

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
To znaczy że jak jest końcówka .net to nie ma znaczenia czy jest zarejestrowana przez firmę polską czy somalijską?

Polacco

Active Member
132
76
To znaczy że jak jest końcówka .net to nie ma znaczenia czy jest zarejestrowana przez firmę polską czy somalijską?
Rejestr domen takich jak .com, .net, .org czy .info znajduje się w USA i podlega ichniejszemu prawu. Rejestratorzy (godaddy, ovh, az, ...) są tylko pośrednikami. Więc niezależnie od tego gdzie kupisz domenę globalną - władze USA zawsze mogą ją wyłączyć. (oczywiście pośrednik też może to zrobić)
Chyba dlatego strony takie jak thepiratebay czy kat działają na domenach .se i .ph

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Proponuje zrobić mały test: postaw to forum na libertarianizm.pl, a ja podeśle linki do niektórych wypowiedzi do gazety Michnika. I zobaczymy co z tego wyniknie.

Tam jest dużo wypowiedzi, które są niebezpieczne. Ale zaowocuje mi wjazdem ABW na chatę, a nie blokadą domeny.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Rejestr domen takich jak .com, .net, .org czy .info znajduje się w USA i podlega ichniejszemu prawu. Rejestratorzy (godaddy, ovh, az, ...) są tylko pośrednikami. Więc niezależnie od tego gdzie kupisz domenę globalną - władze USA zawsze mogą ją wyłączyć. (oczywiście pośrednik też może to zrobić)
Chyba dlatego strony takie jak thepiratebay czy kat działają na domenach .se i .ph
Skoro pośrednik też może wyłączyć domeny nie przypisane do państwa, to lepiej, żeby to był pośrednik zagraniczny w przypadku strony, która jest po polsku i która dotyczy Polski?

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Nie widzę powodu dla którego zwykłe forum wolnorynkowe dla szerokiego grona musiałoby być na jakiejś "bezpiecznej domenie".

Polacco

Active Member
132
76
Skoro pośrednik też może wyłączyć domeny nie przypisane do państwa, to lepiej, żeby to był pośrednik zagraniczny w przypadku strony, która jest po polsku i która dotyczy Polski?
To już bym musiał znać procedury policyjne. ale wydaje mi się, że tak - że organy ścigania szybciej przycisnęłyby firmę, która działa w Polsce. Skłonienie do współpracy rejestratora zagranicznego czy sam rejestr może być bardziej skomplikowane.
Gdybym miał prowadzić jakąś "partyzancką" stronę to bym wybrał dla niej domenę jakiejś republiki bananowej i zarejestrował ją u ich lokalnego rejestratora. Z tym, że trzeba też uważać bo np. domeną .cc administruje amerykański VeriSign.

No ale jak kolega wyżej powiedział - to jest tylko forum o wolnym rynku :)

OP
OP
Rebel

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
Macie racje panowie, nie będzie tam treści które mogą powodować kłopoty.
Ale zainteresował mnie temat:) Dlaczego nikt nie wymienił Szwajcarii? Wydaję się sensowniejszą opcją niż USA i jest poza UE. nie wiem jak tam z prawem antypirackim.

edit: o, może być jeszcze Lichtenstein.

Do góry Bottom