Filantropia a godność człowieka

D

Deleted member 427

Guest
Sprawiedliwość należy urzeczywistniać poprzez rozwiązania systemowe. Filantropia może jedynie doraźnie rozwiązać czyjś problem i z reguły uwłacza tym, do których jest skierowana.

- profesor Maria Szyszkowska

Czy filantropia uwłacza tym, do których jest skierowana? Czy Chrystus wypowiadając te oto słynne słowa postulował uwłaczanie godności człowieka, czy może marksistka pierdoli i powinna wracać do głębokiego PRLu usuwać azbest?

"Byłem głodny, i daliście mi jeść; byłem spragniony, i daliście mi pić; przybyszem byłem, a przygarnęliście mnie; byłem nagi - a odzialiście mnie; zachorowałem, i odwiedziliście mnie; znalazłem się w więzieniu, a przyszliście do mnie". Odezwą się wtedy do Niego, mówiąc: "Panie, kiedy widzieliśmy Ciebie głodnego i nakarmiliśmy Cię; albo spragnionego i daliśmy pić? A kiedy widzieliśmy Ciebie jako przybysza i przygarnęliśmy, albo nagiego i odzialiśmy? Kiedy widzieliśmy Ciebie chorego albo w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" Na to Król im odpowie: "Oświadczam wam, że ile razy robiliście coś dla jednego z tych moich najlichszych braci, dla mnie robiliście".

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Jeśli norwescy lewicowcy mówili podobnie, to nie dziwię się Breivikowi.

O Bogowie, ześlijcie Breivików na nasze ziemie, by wybiły wszystkich Ikonowiczów wraz z potomstwem!

sierp

to ja :-)
577
305
Mam wrażenie, że ta mentalność ma dużo wspólnego z mentalnością dawnego barbarzyńcy, który proszenie o cokolwiek uważał za uwłaczające jego dumie, natomiast zdobywanie tego przemocą potwierdzało jego wartość oczach jego samego i podobnych mu barbarzyńców...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Słupek napisał:
Ale jaką przemocą? Jeszcze nie widziałem by p. prof. Szyszkowska prała kogoś po ryju.

Głosowała choć raz za stosowaniem przemocy przez państwo w stosunku do obywatela z powodu jego pokojowej działalności?

TAK czy NIE?

Jak tak to na mydło ze ścierwem.

Słupek

Member
335
2
Nie wiem jak głosowała, ale demokrację powszechnie uważa się za pokojową drogę rozwiązywania sporów.

kr2y510 napisał:
Jak tak to na mydło ze ścierwem.
Jak mawiał klasyk:
Energia nienawiści nie zaprowadzi cię donikąd. Energia przebaczania, która jest wyrazem miłości, może pozytywnie wpłynąć na twoje życie. --- P. Coelho

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ktoś głosował na nią, ta za jakąś ustawą, ustawę wprowadzał w życie ktoś tam, któryś tam z podwładnych własnoręcznie ją egzekwował. Najmoralniejsze wg mnie jest takie stopniowanie winy, że im bliżej końca łańcucha "dowodzenia", tym jest ona większa. Uderzanie od razu w dowództwo i darowanie wykonawcom, to element wojny, nie sprawiedliwości.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Słupek napisał:
Nie wiem jak głosowała, ale demokrację powszechnie uważa się za pokojową drogę rozwiązywania sporów.

"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad.
Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania!"

- Benjamin Franklin

Tu jest forum wolnościowców a nie lewackich popaprańców czy demokratycznych manipulatorów!

Słupek napisał:

Cwelowe brednie dla podludzi.

Lucius

New Member
25
1
Przemoc wg mnie polega tutaj na zabieraniu dochodów jednej grupy i przekazywaniu ich innej. Nie ma od tego wyjątków bo jeżeli nie płacisz podatków to tiurma, rabunek majątku etc.
Państwowa redystrybucja to taki instytucjonalny przejaw hipokryzji - wygodnie uznać że jesteśmy rozwinięci bo biedni dostają pomoc ale gdyby sami mieli pomóc to często inaczej by to wyglądało. Inaczej - państwo jako twór społeczny jest mocno zakłamane, pod względem zadań i realizacji celów politycznych pomiędzy państwem a społeczeństwem panuje swoisty szczytowy etap rozwoju hipokryzji. Ludzie mogą być skończonymi bydlętami i chamami bo wszystko za nich robi państwo - pomaga innym, każe się zachowywać, co wolno gdzie robić, jak się zachować etc.
Z jednej strony takie regulacje centralne degenerują jednostki i kulturę społeczną, z drugiej napędzają tym samym wewnętrzny strach w społeczeństwie więc jego barbaryzacja coraz bardziej wspiera lęki szukające ratunku w czym? W państwu.
I kółeczko się zamyka. W końcu dojdziemy do pozbawionych odpowiedzialności, pozbawionych wiedzy idiotów którzy nadal będą nazywać się społeczeństwem. To że 90% z nich nie będzie w stanie powiedzieć sensownie paru zdań...

Słupek

Member
335
2
kr2y510 napisał:
"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad.
Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania!"

- Benjamin Franklin
Fejk jest wtedy, kiedy jest fejk.
http://en.wikiquote.org/wiki/Benjamin_F ... attributed

Tu jest forum wolnościowców a nie lewackich popaprańców czy demokratycznych manipulatorów!
Czy wolnościowcowi przystoi narzucać innym własnś jedynowizję wolności? Czy nie możemy obaj być wolnościowcami, którzy czasem się z sobą nie zgadzają?
To właśnie była wolność - czuć to, czego pragnęło jej serce, nie bacząc na to, co pomyślą inni. --- P.C.

Cwelowe brednie dla podludzi.
No, wybrałem go ze względu na subtelne podobieństwo do Davilli.
"Gromadzić w sobie miłość oznacza szczęście, gromadzić nienawiść to klęska." --- P.C.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
sierp fajnie to podsumował. A Slupek tradycyjnie pierdoli - Szyszkowska postuluje stosowanie przemocy w celu narzucania innym swoich poglądów. A że sama nie wali po ryju, to nic nie znaczy.

P.S.

Ten cytat z Franklina to na 99% fejk.

Avx

Active Member
831
186
Słupek napisał:

Decyzje demokratyczne są egzekwowane przez ludzi z bronią (psiarnię, służby), czy nie są ?
Jak są (a są), to nie pierdol waść.

Słupek

Member
335
2
A decyzje sądu rothbardowskiego jak by były egzekwowane? Poprzez naturę rzeczy?

Liczy się to, że sama zasada prawna została ustalona w sposób pokojowy. Nie jestem aż tak naiwny by myśleć, że wszyscy będą zawsze dobrowolnie przestrzegać prawa.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Słupek napisał:
Fejk jest wtedy, kiedy jest fejk.

Dzięki za info. Następnym razem napiszę "autor nieznany".

Słupek napisał:
Czy wolnościowcowi przystoi narzucać innym własnś jedynowizję wolności? Czy nie możemy obaj być wolnościowcami, którzy czasem się z sobą nie zgadzają?

Nie.
Wolność jest tylko negatywna i oparta na własności. Z definicji. Zamordysta nie może być uznany za wolnościowca. Inne definicje wolności mnie nie interesują.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Słupek napisał:
A decyzje sądu rothbardowskiego jak by były egzekwowane? Poprzez naturę rzeczy?

Sądy "rothbardowskie" wydają wyroki, gdy życie lub własność zostają naruszone.

Szyszkowska chce naruszyć własność/życie ot tak sobie, bo ma takie a nie inne poglądy. I potem chce zapisać w prawie, że naruszenie własności to dobroczynność. I potem człowiek traci jakąkolwiek legalną możliwość słusznej obrony przed takim złoczyńcą i sam jest traktowany jak agresor w razie odmowy. .

Słupek

Member
335
2
W moim rozumieniu wolności definicje powstają na wolnym rynku. Oczywiście możesz tworzyć własne definicje, jest to jedno z Twoich praw, uznawanych przez społeczeństwo liberalne, jednak musisz liczyć się z tym, że nie zostaniesz właściwie odebrany:
Wolność to nie odrzucenie kompromisów, lecz świadomy wybór i zgoda na wszystkie konsekwencje tego wyboru. -- PC

Kimono

Active Member
163
30
Co do diagnozy Szanowna Pani Profesor i Szanowny P. Ikonowicz być może mają rację. Niepojęte jest tylko dla mnie, jak z próby krytyki filantropii nagle niespodziewanie rodzi się usprawiedliwianie przemocy. Tam wyraźnie brakuje jakiegoś elementu, żeby wywód miał logiczny ciąg.

A o p. Coelho jest tu: hejter.eu/mistrz-przemowil/.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Słupek napisał:
W moim rozumieniu wolności definicje powstają na wolnym rynku.

Relatywizm nie tu!
Jak się nie podoba to hegluj sobie na innej stronie.
Może to wolny rynek ma ustalać ile wynosi 2+3 ?

Do góry Bottom