Debile zaczynają rozumieć że 2+2=4

M

MichalD

Guest
No to potraktowanie drugiego siekierą za naruszanie własności prywatnej, masz rozumieć jako definitywną odmowę przystąpienia do spółki Dobro Wspólne z o.o.

Na pewno wszyscy pomyślą tak samo i uzasadnią taki czyn jako sprawiedliwy i dokonywany w imię wyznawanych przez wszystkich wartości. Już nie mogę się doczekać efektu powstania przeciwko władzy, inspirowanego wprowadzeniem w Polsce akapu, ochroną świętego prawa własności i likwidacją ZUSu , służby zdrowia , zasiłków i innych praw człowieka vel. osiągnięć cywilizacyjnych.

Niestety , żyjemy w takim a nie innym świecie i czasem trzeba uznać że ma się jakieś obowiązki wobec społeczności, które trzeba spełnić, choćby płacąc coś pod przymusem.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Na pewno wszyscy pomyślą tak samo i uzasadnią taki czyn...

A ja siusiam na to.

Niestety , żyjemy w takim a nie innym świecie i czasem trzeba uznać że ma się jakieś obowiązki wobec społeczności, które trzeba spełnić, choćby płacąc coś pod przymusem.

No to sam wpierw daj dobry przykład i zabij się, spełniając tym samym obowiązek wobec międzynarodowej społeczności, by chronić planetę przed globalnym ociepem.

Jeszcze się nie zabiłeś?
A zabijesz się pod przymusem?

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Czytaj co napisałem wyżej. Nie popieram pseudoproagramów aktywizacji które sa dzisiaj, ale uważam że osoby bezrobotne, którym się chce, powinny mieć możliwość zdobycia zawodu lub wykształcenia.

A daj im Boże zdrowie, niech zdobywają zawody jak najlepsze. Moja kompromisowa propozycja polega na czym innym - Ty i ci co chcą popierać te zdobywanie zadeklarują się w skarbówce, żeby płacić stosowną kwotę a ja i ci co nie chcą zachowają swoją własność i nikt im jej nie zabierze. Może być?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Moja kompromisowa propozycja polega na czym innym - Ty i ci co chcą popierać te zdobywanie zadeklarują się w skarbówce, żeby płacić stosowną kwotę a ja i ci co nie chcą zachowają swoją własność i nikt im jej nie zabierze.

Nie doceniasz gimbusów.
Potem taki zapłaci, kasa trafi do urzędasów, oni dadzą ją firmie jakiegoś gnojka z komunistycznej sitwy, ten zrobi jakieś szkolenie zatrudniając przy tym inną mendę. Jak szkolenie będzie fajne, to na nim będą "sami swoi".
A potem MichalD napisze, że nie należy sądzić czerwonych smroli, bo ofiary przecież dostały kasę. Jak z tych 14zł dostaną 5gr to będzie dobrze. Tego nie można w żaden sposób powiązać z odszkodowaniem!

M

MichalD

Guest
Potem taki zapłaci, kasa trafi do urzędasów, oni dadzą ją firmie jakiegoś gnojka z komunistycznej sitwy, ten zrobi jakieś szkolenie zatrudniając przy tym inną mendę. Jak szkolenie będzie fajne, to na nim będą "sami swoi".

Ja proponowałem rozsądny etatyzm, w postaci możliwości zwrócenia się przez bezrobotnego o dofinansowanie wykształcenia, a nie marnotrawstwo na "jakieś" szkolenia narzucane przez urzędasów. No , ale przy obecnym państwie , lepiej wyjdzie jak nie będzie żadnego etatyzmu.

Mimo wszystko, uważam że jeśli etatyzm może dać jakieś pozytywne skutki ekonomiczne, należy rozważyć jego stosowanie. Libertarianie wogóle nie uwzględniają występowania zjawisk ograniczających rozwój gospodarczy i generujących nadmierne koszty dla gospodarki w sytuacji całkowicie wolnego rynku, mimo że one istnieją i często tylko interwencjonizm państwowy jest w stanie je efektywnie zlikwidować.

Natomiast nieustannie punktują "marnotrawstwo" państwa i koszty generowane przez nie, co nie jest trudną sztuką, skoro wszystko jest czarno na białym podane w raportach budżetowych.

648
1 214
A daj im Boże zdrowie, niech zdobywają zawody jak najlepsze. Moja kompromisowa propozycja polega na czym innym - Ty i ci co chcą popierać te zdobywanie zadeklarują się w skarbówce, żeby płacić stosowną kwotę a ja i ci co nie chcą zachowają swoją własność i nikt im jej nie zabierze. Może być?

Nie, to jakieś barbażyństwo. Prawdziwe osiągnięcia cywilizacyjne (np. ZUS), to takie pod przymusem. o_O

ford

Active Member
314
33
Jeśli zakładamy model w którym istnieje państwo, to dochodzi jeszcze coś takiego jak etyczne zachowanie względem drugiej osoby, czy etyczne jest zaproponowanie pracy za mniej niż 1500zł brutto? Bo przecież nawet za 1500 brutto, nie da się godnie żyć i nie da się samodzielnie utrzymać w cywilizowanych warunkach (chyba, że ktoś mieszka w jakimś kontenerze za który nie musi płacić). Pensja minimalna to dobra rzecz w sytuacji kiedy istnieje jakiekolwiek państwo, które okrada w podatkach, akcyzach obywateli, nie dając im w zamian możliwości odzyskania utraconych pieniędzy. Polecam obejrzeć "Wyrobnicy ze stoczni złomowych", gdzie jest dość dobrze wyjaśniony i pokazany problem pracy za mniej niż minimum.

Smok

Zradykalizowany
150
64
MichalD cały czas nie odniósł się do powyższych propozycji dobrowolnych składek na marzycieli, a ja jestem bardzo ciekaw odpowiedzi. "Rozsądny etatyzm" finansowany przez samych wielbicieli etatyzmu to byłaby piękna tragedia.

M

MichalD

Guest
Takie finansowanie jest wysoce nieefektywne i kosztowne. Trzeba byłoby przeznaczyć duże środki na promocję, a wynik byłby niepewny. Dlatego lepiej zabrać w podatkach kilkanaście złotych od każdego, to naprawdę nie wiele.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Zwłaszcza, że milicja już jest i jak ktoś nie będzie chciał zapłacić, to się go zamknie w pudle, a jak nie będzie chciał pójść po dobroci, to się go zabije. Dlaczego każdy pomija ten fragment?

Do góry Bottom