Debile zaczynają rozumieć że 2+2=4

D

Deleted member 427

Guest
Macieju, debile w dalszym ciągu nic nie rozumieją. Z tego samego tekstu:

Piotr Lewandowski z Instytutu Badań Strukturalnych: - Rynek firm szkoleniowych jest niekonkurencyjny. Żeby poprawić sytuację, trzeba dotować nie firmy, tylko bezrobotnych, by mogli wybrać najlepszą ofertę. Chodzi więc o to, że pieniądze powinny iść za bezrobotnym, a nie za firmą szkoleniową.

Gdzie powinny iść pieniądze - powie ci Piotr Lewandowski, analityk wszechświatowy.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Przypomina mi się śląski kawał (czyli wic):

- Chopie, co to robisz?
- Chca się obwiesić, życie mi już blank łobrzydlo.
- No ja, ale czymu mosz pętla w pasie a nie na szyi?
- Na szyi żech już próbowoł, ale jak się zaciśnie to luftu nie umia złapać.

Podobno istniało też plemię, którego członkowie nie wychwycili związku pomiędzy uprawianiem seksu a rodzeniem się dzieci.

My mamy analityków. Też jest się z czego pośmiać.

M

MichalD

Guest
Finansowanie szkoleń dla bezrobotnych mogłoby być dobre, gdyby bezrobotny sam prosił o to, żeby państwo go wyszkoliło w konkretnym zawodzie. Jeśli ktoś czuje, że ma jakieś zdolności, być może warto mu to umożliwić. Będzie to korzystniejsze dla gospodarki, niż gdyby mieszkał w kartonie.

A jak komuś się nie chce, niech żyje pod mostem, a nie zabija nude ucząć się strzyżenia psów czy tańca egzotycznego.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Finansowanie szkoleń dla bezrobotnych mogłoby być dobre, gdyby bezrobotny sam prosił o to, żeby państwo go wyszkoliło w konkretnym zawodzie. Jeśli ktoś czuje, że ma jakieś zdolności, być może warto mu to umożliwić. Będzie to korzystniejsze dla gospodarki, niż gdyby mieszkał w kartonie.

A jak komuś się nie chce, niech żyje pod mostem, a nie zabija nude ucząć się strzyżenia psów czy tańca egzotycznego.

A czemu ja mam płacić na szkolenia dla Kowalskiego? Nie jestem nianią ani sponsorem ,żeby cudze problemy rozwiązywać. A jak ktoś chce zostać pilotem śmigłowca (koszt kursu około 50k) albo bycia premierem to też państwo ma mu to zapewnić? Niech się zatrudni w McDonaldzie albo gdzieś ,a nie ktoś będzie mu wymarzony zawód sponsorował. Za marzenia trzeba płacić własnymi pieniędzmi.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Samo zniesienie płacy minimalnej jest przereklamowane. Mogę sobie łatwo wyobrazić, jak mafia "ustępuje" pod naciskiem dyżurnych "liberałów" i likwiduje płacę minimalną, a jednocześnie zamyka zawody, utrudnia życie małym firmom i przykładowo wprowadza prawo, że np. budowlańcy, ogrodnicy itd. muszą mieć bardzo drogi papier na obsługę drabiny (że już nie wspomnę o zwykłym podwyższeniu haraczy).

D

Deleted member 427

Guest
Fajną płacę minimalną mają w Luksemburgu - w przeliczeniu na złotówki wychodzi ponad 7 tysi. W Norwegii tyle samo. Oczywiście netto.

M

MichalD

Guest
A czemu ja mam płacić na szkolenia dla Kowalskiego? Nie jestem nianią ani sponsorem ,żeby cudze problemy rozwiązywać. A jak ktoś chce zostać pilotem śmigłowca (koszt kursu około 50k) albo bycia premierem to też państwo ma mu to zapewnić? Niech się zatrudni w McDonaldzie albo gdzieś ,a nie ktoś będzie mu wymarzony zawód sponsorował. Za marzenia trzeba płacić własnymi pieniędzmi.

To podejście jest dobrze znane, ale w przypadku gdy mamy np. społeczeństwo zdegenerowane przez komunizm i gospodarkę socjalistyczną, rozsądny interwencjonizm może być pomocny w naprawie. Państwo zepsuło, niech państwo naprawia.

Np. mamy człowieka, którego wyrzucono ze studiów za walkę z komuną. On sam nie wybierał.

Smok

Zradykalizowany
150
64
Tak, niech państwo naprawia za MOJE pieniądze. A jak już naprawi (a najpewniej zepsuje i zdemoralizuje), to niech naprawi coś innego, do tego niech przejmie strategiczne gałęzie gospodarki, bo przecież już sama kradzież w podatkach nie wystarcza na naprawę; na naprawę aparatem tak rozwalonym na wszystkie strony, że już nawet dojenie tych gałęzi nie wystarcza i trzeba pożyczać... Oh, wait! Prrr, MichaID, prrr!

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Ciężko mi wyobrazić sobie coś takiego jak rozsądny interwencjonizm. To taka sama sytuacja jakby rozrzucać pieniądze po ulicach by brali je sobie ci najbardziej potrzebujący - nie ma siły by to upilnować i brać będą wszyscy, faktycznie potrzebującym zostaną ochłapy. Coś takiego zwyczajnie nie ma prawa działać, jak perpetuum mobile.

IMHO to protekcjonizm w pewnych okolicznościach ma uzasadnienie i powinien działać (np. w czasie przemian ustrojowych gdy na miejscu nie było jeszcze kapitału wystarczającego do współzawodnictwa z kapitałem zagranicznym, często państwowym albo w każdym czasie zwalniając z obciążeń osoby fizyczne – obca ki to i tak spółki kapitałowe).

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Państwo zepsuło, niech państwo naprawia.

1. Dawno, dawno temu było tak. Kowal wykuł sobie swarzycę i rzucił nią ot tak, z ciekawości. Akurat przechodziła w pobliżu jakaś grupa a swarzyca jednego zabiła. Kowal na szczęście był schowany za krzakami i był dla nich niewidoczny, więc ci nie powiązali z nim tego zdarzenia. Chcąc uniknąć odpowiedzialności za swój czyn sprawca podszedł z innej strony do zrozpaczonych i rzekł im, iż to bogowie rzucili swarzycą, że to Swaroży tak chciał, że bogowie co są tam hen daleko w otchłani, w niebiesiech i penis wie gdzie. A głupole kowalowi uwierzyły. Kowal odetchnął, bo właśnie udało mu się przerzucić odpowiedzialność za swój czyn, na coś co nie może być do odpowiedzialności pociągnięte. Ale nie do końca, bo skoro bogowie coś tu na ziemi sknocili, to naprawią to w zaświatach z nawiązką. Kit ku pokrzepieniu serc jest w takich sytuacjach wskazany.
  2. Gdy padło pogaństwo pod toporami zbirów wszelkiej maści (Normandów itd.) sprzymierzonych z Watykanem i nastały chrześcijańskie czasy, to kapłani pozwalali swym zbirom grabić, gwałcić i mordować, bo zbiry się ciężko napracowały a zapłata się należy. Łupionej ludności mówili, że to dobrze dla nich, że to "dopust boży", bo Bóg w Trójcy im to w zaświatach w dwakroć wynagrodzi. Bo bałamucić trzeba w takich okolicznościach, by się ofiary nie połapały. Bo gdyby się połapały, to cały plan może wziąć w łeb.
  3. Np. mamy człowieka, którego wyrzucono ze studiów za walkę z komuną. On sam nie wybierał.
    Za komuny niejeden bydlak czy debil ustanowiony tu w Polsce przez sowiecką zarazę zgnoił, zniszczył czy zabił niejednego człowieka. I znów kapłani wszelakiej maści zdejmują winę z tego bydlaka na inne bóstwo, na państwo i jego prawo. Wymyślili sobie tę bestię i latają wokół niej 7/24, jak te starozakonne żydy wokół Złotego Cielca, którego wcześniej same ulepiły ze skradzionego złota. Tyle że państwo w odróżnieniu od tradycyjnych bogów, będących hen daleko w zaświatach, by komuś mogło coś zwrócić, wpierw musi komuś innemu to ukraść. No bo na kity o zwróceniu w zaświatach, przez byt który jest tu, nikt się dziś nie daje nabrać.
  4. A że my tu w Złote Cielęcie państwem zwane nie wierzymy, więc na kity w stylu "państwo zepsuło, niech państwo naprawi" nie damy się nikomu zbałamucić.

M

MichalD

Guest
Popatrzmy realistycznie: ludzie z poprzedniego ustroju mają się świetnie, a ukaranie ich jest praktycznie nieosiągalne. Dopóki mamy demokrację, wątpie aby to się udało. Natomiast szkody wyrządzone przez nich nie zniknęły i być może dobrze dla nas wszystkich, byłoby ich naprawianie.

Jeśli bieda w społeczeńśtwie będzie się powiększać, to będziemy mieli radykalizację nastrojów, co w polskiej demokracji wiąże się z głosowaniem przez masy na partie lewicowe, SLD albo PiS.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Popatrzmy realistycznie: ludzie z poprzedniego ustroju mają się świetnie, a ukaranie ich jest praktycznie nieosiągalne. Dopóki mamy demokrację, wątpie aby to się udało.

P..dolisz. Nie ma tu żadnej demokracji od czasu "okrągłego stołu". Gdyby była normalna demokracja niekontrolowana, to dawno by wisieli na latarniach.

Natomiast szkody wyrządzone przez nich nie zniknęły i być może dobrze dla nas wszystkich, byłoby ich naprawianie.

Powinno się naprawić. Ale nie krzywdząc inne ofiary tych samych skurwieli. Bo do tego się ta propozycja sprowadza.

Moralne i nielegalne propozycje naprawiania szkód (do których nie namawiam a jedynie je wymieniam) to:
- zabijanie i torturowanie katów oraz aktywnych członków tego ekosystemu.
- niszczenie ich obiektów (posesji, firm, fundacji itd.) i mienia (bomby pod samochodami).
- niszczenie instytucji i zabijanie osób (oraz niszczenie ich mienia) zapewniających im nietykalność.
- zabijanie kapłanów i doboszy, którzy sprzeciwiają się powyższym metodom.
- rozwalanie smrolom grobów.
Moralne sposoby finansowania powyższych działań (również nielegalne - nie zachęcam a tylko wymieniam):
- finansowanie własne
- handel narkotykami
- przemyt
- ruchanie tego państwa i każdego innego państwa UE
- szpiegostwo na szkodę dowolnego państwa UE a na rzecz krajów innych cywilizacji, które równocześnie bezpośrednio nie wspierają tego systemu (np. Chiny, Tajwan, Iran, Japonia, Indie...)

Legalne sposoby pomagania pokrzywdzonym:
- mantrowanie "a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści", "sierpem i młotem..." itd.
- publikowanie za granicą faktów dotyczących zbrodni tej zarazy
- nawoływanie do niewspółpracowania z tym państwem w jakikolwiek sposób.
- ujawnianie kapusiów i pachołków systemu
- manifestowanie pogardy i bojkotowanie każdego przeciwnego osądzeniu tej zarazy

M

MichalD

Guest
P..dolisz. Nie ma tu żadnej demokracji od czasu "okrągłego stołu". Gdyby była normalna demokracja niekontrolowana, to dawno by wisieli na latarniach.

Masy w Polsce mają wszystko głęboko gdzieś, poza tym są rozpuszczone przez socjalizm. Szybciej poprą pogłębienie socjalizmu niż liberalizację.

Powinno się naprawić. Ale nie krzywdząc inne ofiary tych samych skurwieli. Bo do tego się ta propozycja sprowadza.
Wszystko należy ważyć korzyściami ekonomicznymi. Gdyby te 6 mld na nauczanie przyniosło sukces, korzyści byłyby odczuwalne dla każdego, bo zmniejszyłaby się nam liczba leserów i więcej ludzi pracowałoby na bogactwo narodowe.

Nie wymyślaj z tymi szkodami - koszt szkoleń, to 14 zł miesięcznie od każdego , więc nie żartujmy - kilkadziesiąt razy tyle pójdzie na zmarnowane jedzenie.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Ja tam jestem nastawiony kompromisowo - niech ci co chcą naprawiać złożą deklarację do urzędu skarbowego a ci co nie chcą zachowają kasę. W ten sposób Michał będziemógł fundować bezrobotnym studia z malowania pazurów a reszta forumowiczów nie będzie do tego zmuszana. Może być?

M

MichalD

Guest
W ten sposób Michał będziemógł fundować bezrobotnym studia z malowania pazurów a reszta forumowiczów nie będzie do tego zmuszana. Może być?

Czytaj co napisałem wyżej. Nie popieram pseudoproagramów aktywizacji które sa dzisiaj, ale uważam że osoby bezrobotne, którym się chce, powinny mieć możliwość zdobycia zawodu lub wykształcenia.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Nie wymyślaj z tymi szkodami - koszt szkoleń, to 14 zł miesięcznie od każdego , więc nie żartujmy - kilkadziesiąt razy tyle pójdzie na zmarnowane jedzenie.

Widziałem gościa, który skatował trzech innych (kończąc dzieło rozwalaniem ryjów o bufet) bo go wyruchali na 40 zeta i się głupio śmiali. Lubię takich. Powiedzmy tak. Jak kogoś wyruchasz na złotówkę a ten cię potraktuje siekierą, ja będę po jego stronie. W imię zasad.

M

MichalD

Guest
Jesteś prawdziwym fundamentalistą prawa własności. Ja niestety się nie zgodzę że własności NIGDY nie można naruszać, istnieje jednak coś takiego jak dobro wspólne, które czasem wymaga złamania zasad. Dobro wspólne, czyli twoje, moje i wielu innych osób. Pozostaje tylko pytanie, jak często będziemy naruszać tą zasadę i z jakim bilansem korzyści/strat dla osób odbieranych będzie to dokonywane.

Na to pytanie powinniśmy ustalić sobie przemyślaną odpowiedź i budować na niej wartość polityczną , mrzonki o jakimś tam anarchokapitaliźmie czy akapie można włożyć między bajki.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
istnieje jednak coś takiego jak dobro wspólne, które czasem wymaga złamania zasad. Dobro wspólne, czyli twoje, moje i wielu innych osób.

No to potraktowanie drugiego siekierą za naruszanie własności prywatnej, masz rozumieć jako definitywną odmowę przystąpienia do spółki Dobro Wspólne z o.o.

Do góry Bottom