Czyny karalne w akapie

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
Ale to jest bardzo istotne. Jeżeli to ofiara ma negocjować karę, a nie "śmy", to jej sprawa, czy kieruje się kryterium sieroctwa, czy nie. Może przecież uznać, że sierot nie chce karać albo chce je karać słabiej. Co komukolwiek do tego?

OP
OP
F

fmichniewicz

Guest
Ale to jest bardzo istotne. Jeżeli to ofiara ma negocjować karę, a nie "śmy", to jej sprawa, czy kieruje się kryterium sieroctwa, czy nie. Może przecież uznać, że sierot nie chce karać albo chce je karać słabiej. Co komukolwiek do tego?

Mówiłem o tym jakim kryterium może kierować się sprawca a nie ofiara.

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
To mogę ci powiedzieć, że gdybym był ofiarą i sprawca argumentowałby, że jest sierotą, celem złagodzenia kary, to ja nie uznałbym tego argumentu za sensowny.

OP
OP
F

fmichniewicz

Guest
"Co to znaczy "ma grozić"? Bo wiesz, poza stroną oskarżyciela jest jeszcze strona oskarżonego, który też ma swoje subiektywne postrzeganie szkody, i może się decyzji oskarżyciela sprzeciwić." - no właśnie, czyli nie wszystko zależy od widzimisię ofiary, co sam przynałeś

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
Ależ oczywiście, że nie. Różnica między subiektywnie postrzeganą szkodą i rzeczywiście wyegzekwowaną karą jest taka, jak pomiędzy subiektywnie postrzeganą wartością dobra a jego obiektywną ceną. Subiektywne postrzeganie szkody (i surowości kary) jest jednym z czynników wpływających na ostateczny wynik negocjacji. Poza balansem sił, rzecz jasna.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Możesz pomagać komuś w dokonaniu przestępstwa nie będąc członkiem lub dowódcą grupy przestępczej.
Czyli można należeć do grupy przestępczej, nie pomagać w ogóle w dokonywaniu przestępstw i być za to ukaranym? I co to w ogóle jest ta grupa przestępcza? Jak ustalać kto jest w ścisłej grupie, a kto tylko współpracownikiem czasowym, klientem, kontrahentem, podwykonawcą?
Edit: Jak to rozpoznać, skoro wykonywanie i pomaganie w wykonywaniu przestępstw nie jest tu wcale kryterium? Czy kryterium mają być na przykład jakieś stosunki towarzyskie z przestępcami? Oświadczenie, że tak, ja nie pomagam im, ale jestem jakby co w ich organizacji? Jakie wymagania musi spełnić coś (czyli pewnie co najmniej jeden przestępca i co najmniej jeden niekoniecznie-przestępca należący do jego organizacji), by w ogóle było organizacją?
Ja wiem, że te pojęcia występują w obecnym państwowym prawie, ale jakby tu przyszedł jakiś zamordystyczny prawnik, to zapytałbym go o to samo.

Ostatnia edycja:

military

FNG
1 766
4 727
Kolega dziwnie postrzega "czepianie się słówek". Jeśli "racjonalność", "obiektywizm", "metodologia" nic dla ciebie nie znaczą, to wyjaśnia, dlaczego stworzyłeś tak głupią listę, pełną niedoprecyzowanych albo dublujących się pozycji. Jeżeli natomiast nie widzisz różnicy między "ja", "my" i "oni", to zaryzykuję stwierdzenie, że wierzysz w demokrację i uważasz, że politycy odzwierciedlają naród, są bowiem jego wybranymi przez większość reprezentantami.

H

Hornblower

Guest
A jak poczuje, to od razu zastrzeli hehe ;) Ale spoko, po akapowych hamburgerach nasze piardy będą zabijać na miejscu.

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
"Althing zbierał się
raz do roku na dwa tygodnie. Nie miał budżetu i nie zatrudniał pracowników, poza
logsogumadrem – mówcą, zatrudnianym na trzy lata, który przewodniczył althingowi, zapamiętywał prawo, udzielał porad prawnych, a także raz w czasie kadencji wyrecytowywał
cały zbiór prawa Islandii. Jeżeli nie wyrecytował jakiegoś przepisu i nikt nie zaprotestował,
dany przepis tracił moc prawną."

To cytat z opracowania "Prawo bez państwa", czyli w libertariańskiej Islandii istniał katalog( wprawdzie nie spisany, ale recytowany) czynów zabronionych.

Nie można sobie ot tak wymyśleć prawa zwyczajowego:) Takie prawo powstaje przez dekady i wpływ na nie ma wiele czynników.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Fmichniewicz postanowił założyć sobie firmę sądowniczą w akapie i spisuje dla niej kodeks, co w tym takiego? Był gdzieś tutaj już jakiś podobny wątek - Rattlesnake'a bodajże.

Do góry Bottom