Czy określenie liberalizm jest już stracone?

Polacco

Active Member
132
76
Do pewnego momentu, nie interesując się za bardzo tematem, uważałem, że ideologia wolnościowa zamyka się w terminie liberalizm. Natomiast w wyniku kontaktów z kulturą amerykańską zauważyłem, że tam liberalizm znaczy coś zupełnie innego - m.in. tamtejsi "liberałowie" chcą ograniczenia prawa do posiadania broni, popierają gospodarczy interwencjonizm Demokratów, a jedyne co zauważyłem w ich ideologi co mogłoby być wolnościowego to podejście do "praw gejów" - ale to wg mnie tylko pozory, bo w praktyce są to postulaty objęcia protekcją państwa kolejnego rodzaju związków (czyli ulgi podatkowe i wymuszenie na innych określonego traktowania tych związków).
Co więcej, zauważam, że ludzie w Polsce zaczynają tak samo rozumieć "liberalizm" i zaczyna się on kojarzyć z ideologią lewacką.
Czyli rozumiem, że wolnościowcy odpuścili sobie termin "liberalizm" i oddają go lewakom?

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Tak, słowo "liberalizm" zostało spaczone, jest odmieniane przez wszystkie przypadki i oznacza dosłownie wszystko. Od "lyberał" pokroju tuska po socjalistę pokroju napieralskiego. W sumie, dla niektórych libertarian, każdy kto choć w małym (?) stopniu (np. klasyczny liberalizm) zakłada interwencję państwa jest komuchem. Na szczęście słowo libertarianizm jeszcze dzielnie się trzyma.

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
Nie oddawać lewackim kurwom terminów! zawsze będą chcieli podjebać dobre nazwy. Jak termin libertarianizm się zrobi trochę bardziej popularny też go ukradną. Dla mnie "klasyczny liberał" ciągle oznacza człowieka o poglądach takich jakie głosił Bastiat. Faktycznie należy teraz dodawać "klasyczny" ale z terminu nie należy całkiem rezygnować.

WoKu

Anarchoautystyk
Członek Załogi
244
663
U nas ze słowem liberalizm i tak nie jest tragicznie. Przykładowo w takim USA (co zauważył autor wątku) liberałami określają się socjaldemokraci. Przyjęło się to jakieś kilkadziesiąt lat temu, więc u nich ten termin jest na pewno stracony. W Polsce nie jest jeszcze tak źle, ale nie idzie to w dobrą stronę.

Hitch

3 220
4 880
Nie jest źle? Jeśli Tusk się mianuje liberałem i inni też go tak określają, wiedź że słówko można już spuścić w kiblu :)

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Tak na marginesie, z libertarianizmem też chyba nie jest najlepiej, biorąc pod uwagę jakie kontrowersje na fanpage'u partii libertariańskiej wywołało zarządzenie o wolności informacji.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 156
No niestety, jak sobie czytam dyskusje na stronie JKM, to tam libertarianizm odmienia się przez wiele przypadków, oczywiście przypisując go JKM oraz KNP. Niedobrze.

noother

Active Member
109
185
Nie jest dobrze biorąc pod uwagę że o całe zło oskarżają:

PiS itp. - środowiska liberalno-lewicowe
KP - szalejący neoliberalizm

A przeciętny człowiek słysząc liberalizm ma na myśli PO.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
Co więcej, zauważam, że ludzie w Polsce zaczynają tak samo rozumieć "liberalizm" i zaczyna się on kojarzyć z ideologią lewacką.
To smutna prawda. Po roku 1990 niejedna komunistyczno-ubecka menda mówiła o sobie: "Jestem liberałem".

Czyli rozumiem, że wolnościowcy odpuścili sobie termin "liberalizm" i oddają go lewakom?
Niestety, nikomu w USA nie chciało się tego terminu bronić, więc się zbastardyzował. I zaczyna obejmować lewackie bydło i propaństwowych zamordystów. :(

Do góry Bottom