Czy informacja może być czyjąś własnością?

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 157
Program księgowy to nic innego jak zapisana w mechaniczny sposób informacja (czyjaś wiedza) o tym, jak się księguje. Zapisana w taki sposób, że może być potem wykonana przez proste urządzenie - komputer.

T

Tralalala

Guest
W jednym przypadku który mi przychodzi do głowy może być, BTC np jest moją własnością oraz jest informacją. Jestem kurewsko monotematyczny :D

P

Przemysław Pintal

Guest
Czy informacja może być własnością? Oczywiście, dopóki ktoś się nią nie podzieli ;-). Czym innym zaś jest dobrowolne podpisanie NDA, tzn. ktoś nie będzie na jakiś temat przekazywał postronnym informacji. Albo powierzenie komuś sekretu, tajemnicy (ktoś kto wypapla, nie cieszy się dobrą reputacją).

Jeżeli dobrze pojmuję infoanarchizm, BTC i inne kryptowaluty nie stanowią własności (po prostu umówiliście się, że to ma określoną wartość). Ale zawsze możesz zabezpieczyć się szyfrowaniem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
T

Tralalala

Guest
Tu bardziej chodzi o możliwość skopiowania btc, oczywiście można skopiować wallet i tam będą te same monety ale jak tylko z jednej z kopii ona wyjdzie to z innych też, a więc samej monety nie da się skopiować tym się różni btc od innych informacji, mogę taki sam samochód zbudować, czy skopiować ten sam program jednocześnie nie odbierając tego właścicielowi/pomysłodawcy.

Do góry Bottom