Czy informacja może być czyjąś własnością?

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Tworzę osobny wątek, żeby ominąć efekt przeskakiwania w kółko z argumentów zasadniczych na argumenty utylitarystyczne i z powrotem (co trwa w nieskończoność).

Teza: skoro informacja może być własnością, to własnością może być wszystko. Czyli własność nie ma sensu.

Pozdrowienia dla @MaxStirner ;)

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
I tym sposobem znajdujemy drogę do proudhonowskiego: "własność to kradzież".

D

Deleted member 427

Guest
Tatuaż na twarzy może być własnością. Jak zrobisz sobie taki jak ma Mike Tyson - który włożył w jego wymyślenie, wyszukanie odpowiedniego wzoru, kolor etc. dużo czasu i pieniędzy - to po tobie. Pasożyt po prostu skopiuje wzór zamiast posiedzieć x miesięcy nad poszukaniem swojego.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Jest 21:42, ale nawet o tym nie myślcie, bo ta informacja jest moją własnością. Kto o tym pomyśli, zostanie pociągnięty to odpowiedzialności!

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
No właśnie, ja sobie nie życzę żeby ktoś mnie cytował. Tak więc poszedłem z duchem czasu i zmieniłem sygnaturę.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 157
Tak, już kiedyś podnosiłem tę kwestię. Wyobraźcie sobie świat, w którym IP działa idealnie. Nie zapłacisz, nie słuchasz, czytasz i oglądasz. Aż piszczeliby, żeby poluzować, bo nikt ich nie słucha, czyta i ogląda. Byłby to dla nich prawdziwy koszmar.

A

artur1978

Guest
A moze lepiej zdefiniuj czym jest dla Ciebie informacja?Bo zadajesz pytanie nie precyzujac pojecia.
Bo dla mnie materia to tez informacja o sposobie ulozenia atomow przeciez wszystko i tak sklada sie z tych samych pierwiastkow.

Za wikipedia
Informacja w odniesieniu do budowy układu

Informacja jest to stopień uporządkowania (lub zorganizowania) układu[6] (Definicja 3).

W tym znaczeniu informacja dotyczy struktury układu i jest nazywana informacją strukturalną.

Według Mariana Mazura:

Informacja to struktura (układ relacji wiążących elementy układu)[20] (Definicja 4).

Ujmowana ilościowo taka informacja to różnica między entropią (odpowiednio termodynamiczną lub strukturalną) układu maksymalną a entropią (odpowiednio termodynamiczną lub strukturalną) układu daną, czyli negentropia (termodynamiczna lub strukturalna) układu[21].

Informację strukturalną (strukturę) niekiedy uważa się[22][23] za jeden z trzech składników każdego układu (czyli pośrednio całej rzeczywistości). Każda rzecz, proces czy zjawisko może być bowiem rozpatrywane w wymiarze materialnym (czyli pewnej liczby cząstek), tzw. „energetycznym” (czyli ruchu fizycznego, którego miarą jest energia) i strukturalnym (informacyjnym).

Czyli posiadajac mlotek posiadasz tez informacje odnosnie rozkladu atomow w mlotku.
Gdyby istnialo hipotetyczne urzadzenie pozwalajace na dowolne manipulowanie skladem substancji to z mlotka przy zachowaniu zasady zachowania masy i energii mozna by zrobic maly karabin - da;ej posiadalbys taka sama ilosc atomow ale informacja o ich rozkladzie by sei zmienila.
Posiadajac przedmiot posiadasz nie tylko atomy z ktorych sie sklada ale tez informacje jak sa one ulozone.

Tak wiec tak mozna posiadac informacje i jest to calkiem naturalne jesli jest ona zwiazana.
Tegie naukowe glowy juz zreszta dawno to rozpracowaly

Informacja obiektywna

W cybernetyce i teorii informacji najbardziej ogólnie: każde rozpoznanie stanu układu, odróżnialnego od innego stanu tego układu (stanu wyróżnionego)[6]; wyróżnienie pewnego stanu wyróżnionego (odróżnialnego) z repertuaru (zbioru stanów wyróżnionych)[7]. „...w pojęciu informacji istotne jest nie samo zaistniałe zjawisko, lecz jego stosunek do zbioru zdarzeń, które mogły były zaistnieć”[8].

Można odróżnić[9]:

1. informację swobodną, kiedy możliwości (stany, zdarzenia) uważamy za abstrakcyjne i nie przypisujemy im żadnego znaczenia fizycznego,
2. informację związaną, kiedy możliwości (stany, zdarzenia) mogą być interpretowane jako mikrostany (lub zbiory mikrostanów[10]) pewnego układu fizycznego.

Informacja zawarta w stanach układu kwantowego to informacja kwantowa.

Bardziej szczegółowo można rozpatrywać informację:

1. w odniesieniu do procesu komunikowania się (systemu przekazywania informacji, toru sterowniczego),
2. w odniesieniu do budowy układu.

Ja zadalbym inne pytanie:czy program do ksiegowania i fakturowania jest taka sama informacja jak wiedza o tym jak sie laduje karabin?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
Ja zadalbym inne pytanie:czy program do ksiegowania i fakturowania jest taka sama informacja jak wiedza o tym jak sie laduje karabin?
tak, ładując broń robisz to wedle informacji która posiadasz, czyli odgrywasz w głowie program ładowanie broni i przez to ciało robi pewne czynności którego wynikiem jest załadowana broń...

tak samo jak komputer księguje i fakturuje wedle informacji którą mu sie zapoda, odgrywa program do księgowania i fakturowania czego wynikiem jest księgowośc i faktury...

Do góry Bottom