Czarnobyl - fakty i mity

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Czarnobyl to jedna z najważniejszych gałęzi ukraińskiej gospodarki :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster#Economic_and_political_consequences
The Chernobyl Shelter Fund, set up in 1997, has received 810 million from international donors and projects to cover this project and previous work. It and the Nuclear Safety Account, also applied to Chernobyl decommissioning, are managed by the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)

Myślę, że to jedynie ułamek z tego co płynie na Ukrainę, kiedyś mignął mi artykuł na ten temat, w którym wymienione były dosłownie kosmiczna kasa, ale za cholerę nie mogę tego znaleźć, może zdjęto to z przyczyn ideologicznych. Czarnobyl przypomina trochę teorię globcia, w oficjalnych mediach, wśród lewactwa, ekolewactwa oraz zwykłych cwaniaczków jest sraczka nad zagrożeniem, ale w szczegóły nikt się nie wdaje. W każdym razie nikomu z osób decyzyjnych nie zależy na wyciszeniu tego tematu, bo i po co?

Edytka:
Może coś takiego:
http://fizyka.zamkor.pl/pdf.php?file=images/materialy/2004_m10_d25_czarnobyl.pdf.
?

OP
OP
Piter1489

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Też czytałem o tym, że samej Ukrainie zależy na sztucznym nadmuchiwaniu czarnobylskiego zagrożenia, bo kupę kasy dostają.

Oprócz otoczenia reaktora, serio napromieniowanym terenem jest Czerwony Las (to nieprawda, że nazywa się tak bo świecił na czerwono :)), podobno niektóre drzewa mają tam gałęzie powyginane do dołu, a nie naturalnie w stronę słońca.

Sputnik

Szalony naukowiec
482
2 171
Czerwony las nazywa się czrwonym lasem dla tego, że kilka dni po wybuchu prawie wszystkie drzewa zmieniły zabarwienie liści z zielonych na czerwone, przypomne, że to była wiosna i to było nie codzienne wydarzenie

Sputnik

Szalony naukowiec
482
2 171
Tu chodzi o turystykę atomową, Wycieczka z Kijowa do Prypeci i zwiedzanie ZONY to jakieś 200$/os z rusko i/lub ukraińsko-języcznym przewodnikiem, z przewodnikiem angielskim nie wiem dokładnie ale na pewno więcej. Jak zamawia się wycieczke nie bezposrednio z ukrainy tylko jadąc jakimś polskim biurem trzeba doliczyć jeszcze jakieś dodatkowe 50% ceny bazowej. Osobiście znam 3 typów co chętnie by ze mną pojechali zwiedzać ZONE, mamy jechać na te wakacje jak się ustabilizuje.
Nie mam danych ile osób zwiedza sobie strefę zamknietą w roku, ale wtedy można by sobie policzyć ile na swojej katastrofie trzepią.

Do góry Bottom